Premiera Pumpkin Spice Latte - kultowy napój od jutra w ofercie Starbucks!
Wraz z pierwszym dniem jesieni do oferty kawiarni Starbucks na terenie całej Polski powraca ulubiony sezonowy napój, czyli Pumpkin Spice Latte – połączenie jesiennego aromatu dyni, rozgrzewających przypraw, aromatycznego espresso i puszystej bitej śmietany. Napój będzie dostępny w ofercie do wyczerpania zapasów.
Pumpkin Spice Latte od lat jest jednym z najbardziej wyczekiwanych sezonowych napojów. Jest to prawdopodobnie sprawka jej wyjątkowej receptury. Dzięki połączeniu rozgrzewających przypraw – cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków – oraz rzadko spotykanego aromatu dyni, Pumpkin Spice Latte nęci zmysły gości i przyciąga zapachem, który jednoznacznie kojarzy się z jesienią i urokliwymi wieczorami przy kominku. W Polsce Latte o charakterystycznym smaku dyni dostępna jest m.in. w wersji z lodem (Iced Pumpkin Spice Latte) oraz w wersji wegańskiej z napojem roślinnym (sojowym, kokosowym, migdałowym lub owsianym) i bez bitej śmietany.
- Dla wielu naszych gości Pumpkin Spice Latte i jesień łączą się tak bardzo, że kiedy tylko pojawia się jedno, od razu spodziewają się nadejścia drugiego. W tym roku od początku września na naszych kanałach społecznościowych nie było dnia, aby goście nie dopytywali o datę premiery. Szczęśliwie udało nam się utrzymać ich w słodkiej niewiedzy do samego końca – mówi Kasia Pijanowska, Marketing Manager Starbucks Polska. – Tegoroczna premiera Pumpkin Spice Latte w Polsce przypada na 22 września, czyli pierwszy dzień jesieni, aczkolwiek posiadacze karty lojalnościowej Starbucks Rewards mogli jej spróbować już od 15 września. Aby stać się posiadaczem karty, wystarczy zainstalować aplikację dostępną w Google Play i App Store.
Historia napoju
Połączenie kawy i dyni przez długi czas nie było takie oczywiste. Choć Starbucks istnieje od 1976 roku (wtedy w Seattle otwarta została pierwsza kawiarnia), prace nad recepturę Pumpkin Spice Latte marka rozpoczęła dopiero na początku 2003 roku, zaraz po udanym wprowadzeniu zimowych napojów sezonowych: na bazie mięty i ajerkoniaku. Zważywszy na dzisiejszą popularność napoju, pomysł był w pełni trafiony. Mimo upływu czasu i ponad 15 lat po debiucie, Pumpkin Spice Latte nadal króluje w sezonie jesiennym i skrada serca kolejnych gości, zachwycając swoim korzennym aromatem. Wyśmienicie komponuje się też z ofertą jedzeniową Starbucks, w której znajdują się m.in. aromatyczne ciasta (w tym intensywnie czekoladowy Royal Cake) i wytrawne kanapki na bazie charakterystycznych dla sieci bajgli i croissantów.

Moda w natarciu… ma szansę zmienić nasz świat na lepsze – ciekawe spojrzenie na trendy na konferencji w Osace

TATUUM i Miś Uszatek zaprezentowali łódzką modę na EXPO 2025 w Osace

Okulary i soczewki w sylwestrowej stylizacji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz
Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.
Problemy społeczne
37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.