Komunikaty PR

Musztarda do dań z grilla - jaką wybrać?

2021-05-14  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Musztarda jest nieodłącznym elementem każdego grilla. To nie tylko idealny dodatek do mięs czy wegetariańskich kiełbasek, ale także niezastąpiony składnik aromatycznych marynat. Dijon, sarepska, a może rosyjska? Wariantów tego popularnego sosu jest całe mnóstwo. Pozostaje więc pytanie - który sprawdzi się najlepiej do dań z grilla?

Ziarna gorczycy zmielone lub w całości. Smak bardzo pikantny lub tylko delikatnie ostry. Dodatek wina, przypraw lub miodu… Przy zakupie musztardy naprawdę jest z czego wybierać. Jako uzupełnienie dań z grilla sprawdzi się niemal każda jej wersja. Natomiast do przygotowania samej marynaty warto wybrać musztardę o bardzo kremowej, wręcz aksamitnej konsystencji i niewielkiej liczbie dodatków. Dzięki temu uda nam się nie zdominować smaku mięsa, tylko w delikatnie go podkreślić.

Idealna marynata do mięs

Podczas grillowania mięso zyskuje wyjątkowy, dymny aromat. Nie oznacza to jednak, że możemy zrezygnować z przygotowania marynaty. Pozostawienie mięsa na kilka godzin w aromatycznej mieszance składników nie tylko doda mu smaku - ocet zawarty w musztardzie dodatkowo doskonale je zmiękczy. Dobrym wyborem przy przygotowywaniu marynaty będzie uniwersalna, dość delikatna musztarda, na przykład Musztarda Kielecka delikatesowa, która idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami. Kilka łyżek takiego sosu wystarczy wymieszać z odrobiną miodu, oliwą lub olejem i przyprawami (np. ostrą i słodką papryką w proszku, oregano i rozmarynem) oraz solą i pieprzem, po czym przygotowaną mieszanką pokryć dowolne mięso i pozostawić na kilka do kilkunastu godzin. Największą zaletą takiej marynaty jest fakt, że doskonale pasuje ona do niemal każdego rodzaju mięsa. Może być to karkówka, pierś lub udko kurczaka, a nawet boczek. Niezależnie na co padnie nasz wybór - na pewno będzie smacznie.

Zwróć uwagę na opakowanie

Podczas grillowania wygoda też ma znaczenie! W warunkach plenerowych musztarda w słoiku może być nie najlepszym rozwiązaniem. Zgubiona zakrętka, zbyt mało sztućców… na szczęście da się łatwo uniknąć takich komplikacji! Na rynku nie brakuje sosów w praktycznych, plastikowych opakowaniach. Są one szczególnie wygodne, jeśli organizujemy grilla z dala od domu i nie dysponujemy zbyt dużym stołem czy nadmiarem sztućców i talerzy. W takim wydaniu dostaniemy między innymi Musztardę Kielecką grillową, która jest dedykowana posiłkom przygotowywanym na świeżym powietrzu. Jej intensywny, delikatnie pikantny smak idealnie uzupełni kiełbaski, szaszłyki czy karkówkę.

Skład prawdę Ci powie

Chociaż mogłoby się wydawać, że w musztardzie nie znajdziemy wielu chemicznych dodatków, warto sprawdzić co kryje się w jej składzie. Jest jedna prosta zasada - im krótsza lista składników, tym lepiej. Aby musztarda była naprawdę smaczna, nie potrzeba wiele, a na pewno można obyć się bez tajemniczych substancji z literą „E” na początku. Gorczyca, woda, ocet, cukier, sól, przyprawy i ewentualnie kilka dodatków - właśnie to przeczytamy na etykiecie dobrej jakości musztardy. Ponieważ żyjemy w czasach silnie przetworzonej żywności, warto jest ograniczać sztuczne, szkodliwe substancje, kiedy tylko jest to możliwe - nawet jeśli chodzi o pozornie nieistotny wybór sosów do potraw z grilla. W myśl zasady „jesteś tym, co jesz”, powinniśmy zwracać uwagę na skład produktów, które spożywamy, a nasz organizm na pewno nam za to podziękuje.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 4,30 zł brutto / 500g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej grillowej: 4,30 zł brutto / 500g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.