Spotkanie autorskie online z Ewą Farną
Na dwa dni przed premierą najnowszego albumu „Umami” w studiu Empiku zagości Ewa Farna. Piosenkarka opowie o emocjach, które towarzyszyły jej w trakcie pracy nad szóstym polskojęzycznym krążkiem. Rozmowę z artystką poprowadzi Katarzyna Borowiecka.
- „Umami” to wielobarwna płyta bez naklejki, to ja w najbardziej nieuczesanej wersji, różnorodna. To komplet moich smaków – zapowiada Ewa Farna.
Przedsmakiem albumu były single, wskazujące, że cała płyta będzie zaskakującą mieszanką muzyczną. Ich teksty również świadczyły o tym, że premierowy krążek może okazać się jednym z najważniejszych w dorobku Ewy Farnej. Singiel „Ciało”, poruszał tematykę ciałopozytywności. Klip odbił się bardzo szerokim echem w mediach, na nowo prowokując dyskusję o samoakceptacji. „No Nie” był kolejnym statementem Ewy Farnej, dotykającym nie mniej ważnego zagadnienia – zdrowia psychicznego i sztuki odmawiania. Natomiast w utworze „Wersja 2.0” artystka spotkała się ze sobą z okresu dzieciństwa. Singiel stanowił część obchodów 15-lecia na scenie.
- Dla każdego umami może być czymś innym - dla mnie stało się nim macierzyństwo, które wzbogaciło moje wcześniej też smaczne i szczęśliwe życie, jednak teraz to jeszcze jeden krok naprzód, następny poziom – komentuje artystka.
Przy nagrywaniu płyty Ewa Farna współpracowała z producentami, inżynierami dźwięku i kompozytorami z całej Europy, a także plejadą polskich gwiazd, m.in. z Mery Spolsky, Margaret, Kacezetem, Mikołajem Trybulcem, Sarsą oraz Magdą Wójcik. W utworze „Smutna piosenka” zaśpiewał także Krzysztof Zalewski.
Widzowie, którzy chcieliby zadać pytanie pisarzowi bądź go w oryginalny sposób pozdrowić, proszeni są o nagranie wypowiedzi w formie krótkiego video i przesłanie na adres premiera@empik.com. Wybrane materiały zostaną wyemitowane podczas spotkania, a ich autorzy otrzymają nagrody. Partnerem cyklu Premiera online jest mBank.
Jaki jest PawBeats poza sceną?
Nadszedł czas, aby pomyśleć o niezapomnianych rodzinnych wakacjach w Türkiye
Plenerowa scena muzyki elektronicznej podczas AIR MOTO SHOW
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.