Komunikaty PR

Na parze zdrowiej – pomysły na świąteczne potrawy

2021-12-06  |  14:47
Biuro prasowe

Zgodnie z tradycją święta Bożego Narodzenia to czas spotkań i ucztowania. Zastanawiasz się jak przygotować świąteczne potrawy, by były zdrowsze i lżejsze, a przy tym smaczne i aromatyczne jak zawsze? Poznaj kilka inspirujących przepisów na dania na parze, które przygotujesz z piekarnikiem Samsung Dual Cook Flex oraz naczyniem Dual Cook Steam.

Zdrowe święta z… parą

Tradycyjna polska kuchnia słynie z wielu smakołyków. Na wigilijnym stole królują pierogi, bigos i ryby, a także słodkości bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Nie wszyscy jednak mogą sobie na nie pozwolić, nawet „od święta”, dlatego też warto zastanowić się nad ich zdrowszymi, lżejszymi alternatywami. Piekąc na parze przygotujemy smaczne, zdrowe i lekkostrawne posiłki bez grama tłuszczu. Para doskonale przewodzi ciepło, które szybko wnika w produkt poddawany obróbce nie wysuszając go ani od środka ani od zewnątrz. Posiłki są mniej kaloryczne, lżejsze, a przy tym aromatyczne i naprawdę smaczne. Dzięki pieczeniu na parze te święta wyjdą wszystkim na zdrowie.

Podwójny piekarnik i naczynie do pary

Z wielofunkcyjnym piekarnikiem Samsung Dual Cook Flex™ pieczenie będzie również znacznie prostsze i szybsze. Za pomocą specjalnego separatora podzielimy piekarnik na dwie części, a w każdej z nich ustawimy inny tryb i temperaturę pieczenia. To oznacza, że w tym samym czasie upieczemy dwa całkiem różne dania, np. wytrawne i słodkie, bez obaw o wymieszanie się zapachów. W okresie świątecznym, gdy do przygotowania mamy wiele różnych potraw, takie rozwiązanie może okazać się prawdziwym wybawieniem. Co więcej, specjalne naczynie Dual Cook Steam – dostępne w promocji Samsung - rozszerza możliwości piekarnika umożliwiając gotowanie i pieczenie na parze. Oto, co możesz przygotować dysponując takim zestawem.

 

Ryba na parze z sosem koperkowym

Składniki:

1 filet z ryby (np. łososia) – ok. 850 g

200 g jogurtu lub śmietany

niewielki pęczek koperku, połowa posiekana, połowa pozostawiona w całości

1 łyżka pokrojonych kaparów

2 cytryny

2 łyżki oliwy

  1. W misce wymieszaj jogurt, posiekany koperek, kapary, sok i skórkę z 1 cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody.
  2. Nagrzej dolną komorę piekarnika Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 160 stopni i włącz termoobieg. Spód naczynia Dual Cook Steam wypełnij wrzątkiem. Perforowaną blaszkę posmaruj odrobiną oliwy, a następnie połóż na niej rybę skórą do dołu. Obraną ze skórki cytrynę pokrój na plasterki. Skrop rybę 2 łyżkami oliwy, na wierzch połóż gałązki koperku i plasterki cytryny.
  3. Piecz na parze przy otwartej pokrywce przez 30 minut, aż ryba będzie ugotowana w środku, a po dotknięciu będzie się rozpadać na kawałki. Przełóż ją na duży talerz i podawaj z sosem.

 

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami na parze

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki żytniej

50 g mąki pszennej

0,5 szklanki wody

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

szczypta soli

Farsz:

200 g kaszy gryczanej

szklanka suszonych grzybów

1 biała cebula

sól

pieprz

1 jajko

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i wyrób je, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Namocz grzyby co najmniej godzinę wcześniej. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, aż będą miękkie. Następnie odsącz je na sitku, ale nie wylewaj wody, i odstaw.
  3. W tej samej wodzie, w której gotowałeś grzyby, ugotuj kaszę – kilka minut krócej niż zwykle, by była lekko al dente.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż, tak by się zeszkliła i zbrązowiała.
  5. Grzyby pokrój w kostkę oraz połącz z kaszą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i wymieszaj.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dosyć cienko. Następnie wykrój z niego nieduże kółka.
  7. W środku każdego z kółek umieść łyżeczkę farszu i zamknij je.
  8. Rozgrzej dwukomorowy piekarnik Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 160 stopni. Spód naczynia Dual Cook Steam wypełnij wrzątkiem. Pierogi ułoż na perforowanej blaszce i piecz na parze pod przykryciem przez ok. 20 minut.

 

Cytrynowy biszkopt na parze

Składniki:

Biszkopt:

175 g miękkiego niesolonego masła + odrobina do posmarowania kokilek

6 łyżek kremu lemon curd (kremu cytrynowego)

175 g cukru pudru

3 duże jajka

175 g mąki samorosnącej (połączenie mąki, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej)

skórka otarta z 1 cytryny + odrobina do dekoracji

kwaśna śmietana lub jogurt do podania

Glazura:

4 łyżki cukru pudru

sok z 1 małej cytryny

  1. Posmaruj masłem wnętrze 6 małych kokilek i na dnie każdej umieść łyżkę kremu cytrynowego. Ubijaj masło z cukrem pudrem za pomocą blendera na gładką i puszystą masę. Pojedynczo wbijaj jajka. Następnie wsypuj po trochę mąkę, mieszając całość, aż składniki się połączą. Dodaj skórkę z cytryny. Łyżką nakładaj masę do wcześniej przygotowanych kokilek, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu, by ciasto mogło wyrosnąć.
  2. Rozgrzej dwukomorowy piekarnik Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 180 stopni i włącz termoobieg. Umieść kokilki z ciastem w naczyniu Dual Cook Steam, a następnie napełnij naczynie wrzątkiem tak, aby sięgał do połowy wysokości ścian kokilek.
  3. Włóż naczynie Dual Cook Steam z kokilkami do piekarnika i piecz bez przykrycia przez ok. 40  minut aż ciasto będzie złociste i wyrośnie, a patyczek włożony do środka będzie suchy.
  4. Umieść małą miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuść w niej składniki na glazurę. Obetnij brzegi ciasta wokół kokilek, a następnie odwróć je, aby biszkopty się z nich wysunęły. Przełóż biszkopty na talerzyki i polej je odrobiną glazury. Biszkopty udekoruj skórką z cytryny i podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany.

 

Kup piekarnik i odbierz prezent

Piekarniki Samsung Dual Cook™ i Dual Cook Flex™ ułatwiają codzienne obowiązki w kuchni. Sprawiają, że przygotowanie potraw staje się znacznie przyjemniejsze i przebiega szybciej. Tylko teraz, w ramach promocji Samsung „Piecz parami i na parze”, przy zakupie piekarnika otrzymasz w prezencie wyjątkowe naczynie do pieczenia na parze Dual Cook Steam.  

Aby skorzystać z promocji Samsung należy spełnić warunki wyszczególnione w regulaminie dostępnym na stronie www.pieczparami.pl.

Promocja trwa od 15 maja do 31 grudnia 2021 r., lub do wyczerpania puli nagród. Wszystkie osoby, które kupiły piekarnik w trakcie trwania promocji mogą zarejestrować zakup piekarnika do 21 stycznia 2022 roku.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej Biuro prasowe
2024-10-03 | 13:00

Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej

Kupno wymarzonego mieszkania to nie lada wyzwanie. Jeszcze większym może być znalezienie dobrej ekipy remontowej, która wykona pracę na czas, lub urządzenie swojego "M". Z
Dom Zaprojektuj swoją szafę z Komfort
2024-10-02 | 14:00

Zaprojektuj swoją szafę z Komfort

We wrześniu Komfort uruchomił nową usługę – Konfigurator szaf i garderoby, który już teraz jest dostępny dla wszystkich klientów. To nowoczesne narzędzie
Dom HAWA Folding Concepta – Nowoczesne drzwi składane, które ukrywają funkcje
2024-10-02 | 13:40

HAWA Folding Concepta – Nowoczesne drzwi składane, które ukrywają funkcje

Współczesne aranżacje wnętrz koncentrują się na połączeniu estetyki z funkcjonalnością, co sprawia, że coraz większą rolę odgrywają innowacyjne rozwiązania pozwalające

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Qczaj: Alkohol niszczył moją rodzinę i moje dzieciństwo. Produkty z jego zawartością nie mogą być na wyciągnięcie ręki dla dzieci

Trener nie kryje oburzenia sprzedawaniem alkoholu w opakowaniach, które do złudzenia przypominają tubki z musem owocowym dla dzieci. Chodzi bowiem o zdrowie i bezpieczeństwo najmłodszych. Qczaj ze swojego doświadczenia wie, jak szybko można wpaść w uzależnienie, dlatego jest przeciwny promowaniu i reklamowaniu alkoholu. Sam od ponad dwóch lat z całych sił walczy o wytrwanie w trzeźwości. Z ostatnich informacji wynika, że w obliczu narastającej krytyki producent alkotubek, zdecydował się wycofać je ze sklepów i wstrzymać ich produkcję.

Żywienie

David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu

Według Davida Gaboriauda przy ocenie kuchni francuskiej Polacy często kierują się stereotypami i wśród najbardziej popularnych wymieniają żabie udka i ślimaki. Jego zdaniem nic bardziej mylnego, ponieważ ten kraj ma niezwykle bogatą i tętniącą życiem kulturę kulinarną. Smakosze mają do wyboru wiele smacznych i często bardzo łatwych do przygotowania dań. Ale żeby poznać te smaki, trzeba pojechać do różnych regionów, nie tylko bazować na paryskich restauracjach.

Problemy społeczne

Seniorzy oczekują od miast oferty dla siebie. To mogłoby przeciwdziałać ich izolacji społecznej

70 proc. mieszkańców miast wskazuje, że samotność to jedna z głównych przyczyn złego stanu psychicznego – wynika z badania Kantar Polska przeprowadzonego dla Grupy LUX MED. Z takim stwierdzeniem zgodziło się ponad 80 proc. osób w najstarszej grupie wiekowej, co może oznaczać, że to one najczęściej zmagają się z takim problemem. Eksperci widzą tutaj dużą rolę dla miast – oferta różnych inicjatyw czy darmowa pomoc psychologiczna dla seniorów mogłyby pomóc w poprawie ich dobrostanu psychicznego.