Komunikaty PR

Najlepszy chleb powstaje z lokalnej mąki

2020-07-17  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.28 MB )

Wybierając produkty i usługi lokalnych przedsiębiorców, chronimy miejsca pracy w naszym regionie. Dziś w dobie pandemii, kiedy wiele firm straciło zlecenia, to bardzo ważne. Najlepszym tego przykładem są podlaskie piekarnie, które świadomie kupują mąkę od PZZ Białystok, firmy, której flagowym i rozpoznawalnym produktem jest mąka tortowa ze świeczką.

Podczas epidemii wiele przedsiębiorstw ucierpiało i straciło Klientów. Ich właściciele są zmuszeni do korzystania z tarczy antykryzysowej, by utrzymać płynność finansową. Jednak większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że to od nas – Konsumentów – zależy los wielu sektorów gospodarczych. To świadomy wybór polskich, najlepiej lokalnych produktów sprawi, że setki firm ograniczy redukcję etatów i utrzyma się w tym trudnych dla wszystkich czasie.

– Jeszcze kilka miesięcy temu nikt nie spodziewał się, że gospodarka zatrzyma się w miejscu. I choć dziś mamy za sobą praktycznie wszystkie etapy jej odmrażania, to skutki tego przestoju odczuwać będziemy jeszcze bardzo długo. A jeżeli sprawdzą się prognozy ekspertów i fala pandemii znów nas zaatakuje, to już teraz musimy być na to przygotowani – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku. – Świadomość tego, że lokalny produkt jest najlepszy sprawi, że te najmniejsze i najbardziej narażone na bankructwo firmy będą mogły przetrwać kryzys. Dlatego bardzo cieszy mnie fakt, że mąka wyprodukowana w naszym młynie w dużej mierze trafia do małych piekarni i cukierni, i w związku z tym możemy się nawzajem wspierać. Piekarze kupują nasze produkty, my mamy przez cały czas zbyt, a oni pracę.

Bardzo powoli, ale do życia budzą się poszczególne sektory gospodarcze. Niestety wiadomo, że nie wszystkie miejsca pracy zostaną utrzymane. I tu również ważna jest świadomość i samodyscyplina Konsumentów, bo Ci wybierając produkt regionalny, wspierają lokalne przedsiębiorstwa, również piekarnie i cukiernie. Te z kolei są gwarancją tego, że do wypieków jest używana najlepsza mąka.

- Gwarancją dobrego wypieku i sukcesu naszej piekarni jest mąka. Od lat używamy mąki produkowanej w PZZ. Zarówno mąka pszenna jak i żytnia sprawiają, że nasi Klienci dostają pyszne, najlepszej jakości wypieki – mówi Przemysław Czerepski, współwłaściciel Piekarni Revmod.

Podobne zdanie ma Krzysztof Gryszko, prezes Piekarni Pan Bochenek, w której to od wielu lat do wypieków chleba nie używa się innej mąki niż mąka żytnia chlebowa z Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku.

– Piekarnia w swojej wieloletniej działalności testowała wiele mąk. Jednak żadna nie nadaje się do wypieku chleba tak, jak mąka żytnia chlebowa z PZZ. Dziś mali przedsiębiorcy nie mają wyjścia – aby utrzymać swoje zakłady produkcyjne muszą postawić na dobry, sprawdzony produkt. Myślę, że wspierając się wzajemnie, zarówno my jak i młyn PZZ, mamy znacznie większe szanse na przetrwanie pandemii koronawirusa.

Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. w Białymstoku są jednym z największych młynów  w Polsce, który zaopatruje piekarnie, zakłady przemysłowe, sieci handlowe i hurtownie w całym kraju i zagranicą.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.