Najsilniejsze spoiwa polskich rodzin. Przybliżamy tradycję Dnia Babci i Dziadka
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
Blisko co trzeci Polak chciałby żyć w dużych, wielopokoleniowych domach, gdzie każdego dnia spotykają się ze sobą trzy, zupełnie odmienne generacje. Pomimo zmieniających się trendów, babcie i dziadkowie to dla wielu z nas jedne z najważniejszych osób w życiu. Już niebawem będziemy obchodzić ich święto. Czym z tej okazji zadowolić tych, dzięki którym nasze dzieciństwo pachniało najlepszą na świecie szarlotką?
Wielopokoleniowo, czyli jak?
Mogłoby się wydawać, że wielopokoleniowe domy stają się już dziś reliktami przeszłości. Statystyki pokazują jednak nieco inne tendencje. Z badań przeprowadzonych przez CBOS „Preferowane i realizowane modele życia rodzinnego” (2019) wynika, że 22% Polaków żyje obecnie w dużej rodzinie, łączącej pokolenie dziadków, rodziców i dzieci, a blisko co trzeci Polak chciałby mieszkać w takim domu (32%). Co ciekawe, na przestrzeni ostatnich lat liczby te nawet nieznacznie rosły. Czyżby „wielopokoleniowo” znaczyło znów modnie?
Różne pokolenia żyjące jedne obok drugich, mają niepowtarzalną szansę czerpać od siebie wiedzę i doświadczenie. Ma to zaś bezpośredni wpływ na transfer wartości, zwyczajów czy tradycji. W wielu rodzinach to dziadkowie, nawet gdy mieszkają oddzielnie, są niezwykle ważnymi osobami dla swoich wnuków, zaś niejednokrotnie stają się nawet ich wzorami. Najmłodsi rosną, rozwijają się, osiągają sukcesy, a babcie i dziadkowie im kibicują, poświęcając swój czas i energię w ich wychowanie. Babcia, nazywana spoiwem rodziny i dziadek, na którego, zgodnie z powiedzeniem, awansują tylko najlepsi ojcowie, to prawdziwe skarby wielu polskich rodzin.
Święto babć i dziadków po polsku
Styczeń jest czasem, gdy szczególnie pamiętamy o najstarszych członkach naszych rodzin. Już 21 i 22 stycznia będziemy obchodzić Dzień Babci i Dzień Dziadka, które są najlepszymi okazjami do wyrażenia wdzięczności za nieoceniony wkład w kształtowanie najmłodszych. Styczniowe spotkania pokoleń są piękną tradycją, która w Polsce jest dość dobrze ugruntowana. Wiele źródeł wskazuje, że już od połowy lat 60. świętuje się Dzień Babci, którego utworzenie jest związane z Mieczysławą Ćwiklińską, teatralną oraz filmową aktorką. 21 stycznia 1965 roku, nagrodzona za doskonałą rolę babci, stała się swego rodzaju symbolem tego święta.
Za granicą tradycje świąt dziadków kształtowały się zupełnie inaczej: 26 lipca w Hiszpanii, czyli w dniu wspomnienia rodziców Jezusa Chrystusa – Anny i Joachima, połowa września w Japonii pod nazwą Dzień Szacunku dla Starszych, czy pierwsza niedziela października w Wielkiej Brytanii. Różnym datom towarzyszy jednak wspólny cel – okazanie wdzięczności ukochanym dziadkom, bez których dzieciństwo wielu z nas wyglądałoby i smakowałoby zupełnie inaczej.
„Dziękuję” skrojone na miarę naszych dziadków
Tym, co docenią ukochani seniorzy, jest z pewnością prezent ofiarowany prosto z serca. Z tego względu najmłodsi, posiłkując się talentami artystycznymi, tworzą własnoręczne dzieła czy uczą się wierszyków, zapraszając dziadków na przedszkolne przedstawienia. Jak okazać wdzięczność dziadkom, gdy… jest się już dorosłym?
Sposobów wyrażania wdzięczności dziadkom jest dziś niezwykle dużo. Przed podjęciem decyzji warto spróbować „wejść w ich buty”, by dać im coś, co odpowie ich upodobaniom lub potrzebom. Jak podkreśla Anna Garmada, Prezes Zarządu firmy Slodkie, do której należy marka Nobilia, specjalizująca się w sprzedaży prezentowych koszy premium:
Każdego roku na początku stycznia spływa do Nobilii mnóstwo zapytań dotyczących najlepszych prezentów dla dziadków. Tym, co zwykle rekomendujemy jest dobranie takich produktów, które po prostu lubią dziadkowie. Może są kawoszami albo cenią eleganckie herbaty, do których doskonale pasują czekoladowe pralinki? Możliwości na wybranie idealnego prezentu jest całe mnóstwo. My w Nobilii na tę okazję polecamy oczywiście kosze z linii dedykowanej seniorom, wypełnione mieszanką różnych pyszności. Wśród nich znajdą się m.in: Zestaw Garden Lover, czyli drewniany wózeczek z asortymentem słodkości, elegancko obity tkaniną Kufer Specialita Italiana z włoskimi specjałami czy Kufer Dog Lover ze skarbonką w kształcie psa i słodyczami dla jego właścicieli.
Warto wcześniej przygotować się do nadchodzącego Dnia Babci i Dziadka, wybierając upominek, który przypadnie naszym najbliższym do gustu. A kto zna dziadków lepiej, jak nie własne wnuki?
Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców
Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów
Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej już po raz czwarty!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.