Komunikaty PR

Naturalnie kolorowe, czyli różowe i niebieskie jajka na Święta

2024-03-11  |  12:55
Biuro prasowe

Jeśli kochasz kolor na talerzu, mamy dla Ciebie smaczne rady. Dodając naturalne barwniki, bazujące na wywarze z ćwikły lub kapusty modrej, nadasz wielkanocnym jajkom wyjątkowego charakteru. Nie zapomnij o occie – to on jest magicznym składnikiem „jadalnych farbek”.

Tegoroczne Święta zyskają nowe wiosenne odcienie, dzięki prostemu sposobowi „malowania” bez użycia sztucznych substancji spożywczych. Ten efektowny sposób nie tylko zachwyci dorosłych, ale także zdobędzie serca najmłodszych. Dzieci uwielbiają kolorowe niespodzianki, a wielkanocne jajka będą nie tylko smaczne, ale i pięknie zaprezentują się w święconce. Tym razem odchodzimy od standardowego brązu, który uzyskamy metodą naszych babć – dzięki znanemu wykorzystaniu łupin cebuli. W te święta odkrywamy nowe możliwości dekoracji.

Różowe i smaczne

Ten przepis sprawdzi się zarówno do barwienia jajek w skorupce, jak i bez. Wystarczy, że ugotujesz je i umieścisz w prostym wywarze. W garnku wymieszaj kilka łyżek Ćwikły z Chrzanem, dodaj wodę i ocet. Podgrzej mieszankę, aż osiągnie temperaturę wrzenia.

Gdy wywar będzie gotowy i ostudzony, umieść jajka w misce i pozostaw je w naczyniu na kilka godzin lub najlepiej na noc, aby uzyskać intensywniejszy kolor. Te bez skorupki będą piękną atrakcją talerza (niezależnie czy podasz je saute czy w formie faszerowanej), a te w skorupce możesz dodatkowo udekorować ulubioną metodą zdobienia: batikową, liściową, decoupage, koronkową czy z wykorzystaniem kraszanki (wydrapywanek).

Potrzebne ilości do barwnego wywaru

  • Ćwikła z Chrzanem WSP „Społem” – 2-3 łyżki
  • Woda 300 ml
  • Ocet Kielecki 10% – 2-3 łyżki
  • Garnek lub miska

 

Niebieskie szaleństwo

Do tego potrzebna będzie… modra, czerwona kapusta. Wiele osób, zwłaszcza z rejonów Wielkopolski, przygotuje ją na Wielkanoc, podając z pieczoną kaczką. Jeśli zaliczasz się do tej grupy lub masz ochotę na regionalny rarytas, wykorzystaj to. Wystarczy, że po gotowaniu kapusty odlejesz odrobinę wywaru (soku z jej gotowania). Dodaj do niego ocet i zanurz w całości jajka, obracając je tak, by nabrały równomiernego koloru. Im dłużej będą w roztworze, tym głębszy odcień uzyskają.

Co potrzebujesz:

  • Sok z gotowanej modrej kapusty
  • 2 łyżki Octu Kieleckiego 10%

Żółte, jak wielkanocny kurczaczek

Naturalnie żółty kolor jajka uzyskasz dodając do wody… kurkumy. Stworzysz go podobnie jak wcześniejsze wywary z naturalnym barwnikiem gotując poniższe składniki i studząc. Do farbowania jajek na żółto wybierz te najjaśniejsze, by efekt był bardziej widoczny.

Potrzebujesz:

  • 0,5 l wody
  • 2-3 łyżek kurkumy
  • 2 łyżki Octu Kieleckiego
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.