Niebanalne połączenia smaków na Boże Narodzenie
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Świąteczne potrawy to jedna z tych rzeczy, które przywołują najlepsze wspomnienia i sprawiają, że z radością czekamy na ten magiczny, grudniowy czas. Wigilijna kolacja to wyjątkowe wydarzenie w życiu każdej polskiej rodziny - w końcu taka okazja zdarza się tylko raz w roku. Nie może zatem dziwić, że na stołach – jak co roku - królować będą kulinarne klasyki. Warto jednak pamiętać, że tradycja niejedno ma imię. Zachęcamy zatem do twórczych poszukiwań. Dania zaczerpnięte z innych części naszego kraju lub rodzinne rarytasy przygotowane w nieco odmienny sposób wzbogacą i uzupełnią nasze bożonarodzeniowe menu.
Jest kilka potraw, które pojawiają się niemal na każdym świątecznych stole. Należą do nich tradycyjne śledzie, pierogi, barszcz z uszkami lub grzybowa, a także (dość kontrowersyjny!) groch z kapustą. Warto czerpać inspiracje z klasycznych i tradycyjnych dań dodając do nich całkiem nowy smak, który nada im oryginalnego charakteru. Dzięki temu będziemy mogli zaskoczyć podniebienia naszych bliskich. Przygotowaliśmy kilka inspiracji nietypowego połączenia smaków klasycznego z nowoczesnym.
Śledź czyli must have na wigilijnym stole
Śledź to jedna z pozycji obowiązkowych, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Jego najwięksi fani przygotowują go w kilku odsłonach. Oryginalnych i zaskakujących wersji nie brakuje - śledź z jagodami, z ziarnami kawy, a może z suszonymi pomidorami? Warto przetestować także przepis na śledzie w sosie musztardowym z kurkumą. Wyrazisty smak oraz efektowny wygląd - to będzie z pewnością strzał w dziesiątkę.
Potrzebne składniki:
- ok. 200 g śledzi w oleju
- 4 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- płaska łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- natka pietruszki do dekoracji
Cebulę kroimy w plastry lub pióra i przekładamy do miski. Dodajemy Musztardę Kielecką, śmietanę, Majonez Kielecki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy, wykładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki.
Sposób na doskonałą szynkę
Szynkę z tego przepisu można podać zarówno na bożonarodzeniowy obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i buraczków, jak i w formie przystawki - z chrzanem czy sosem tatarskim. W każdym wydaniu smakuje doskonale.
Potrzebne składniki:
- szynka wieprzowa: ok. 1 kg
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 6-7 ząbków czosnku
Wszystkie płynne składniki mieszamy z przyprawami. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mieszanki. Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do plastikowego rękawa do pieczenia, po czym dodajemy marynatę, szczelnie zamykamy rękaw i dokładnie rozprowadzamy po całym kawałku mięsa (ten krok można wykonać także marynując szynkę w misce i przykrywając folią spożywczą). Mięso zostawiamy na całą noc w lodówce, a następnego dnia pieczemy przez ok. 1h w 190 stopniach, kilka razy podlewając sosem podczas pieczenia.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto / 190 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.