Komunikaty PR

Niebanalny deser - Millefeuille z truskawkami

2021-03-26  |  16:00
Biuro prasowe

Millefeuille z truskawkami
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny Ariete (np. https://www.ariete.pl/36-miksery)

Składniki:
2 placki ciasta francuskiego
400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
liście bazylii
cukier puder

Krem jogurtowy:
200 ml śmietany 30%
100 g mascarpone
50 g jogurtu greckiego
1 op. cukru wanilinowego
50 g cukru pudru

Wykonanie:
Ciasto.

  1. Placki ciasta francuskiego rozwałkuj na blacie. Następnie ciasto przełóż na papier do pieczenia. Na każdym połóż kolejny arkusz papieru i przyciśnij drugą blaszką (w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie).
  2. Piecz w 180*C przez 20 minut. Po tym czasie, wyjmij z piekarnika i natychmiast przetnij na pół.
  3. Otrzymasz w ten sposób 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3 (czwarty pozostaje w zapasie).
  4. Kwadraty ciasta posyp z obu stron cukrem pudrem i ponownie piecz w temperaturze 200-210*C przez 4 minuty (do momentu karmelizacji cukru).
  5. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  6. W czasie, kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem jogurtowy. Śmietanę ubij z cukrem, następnie dodaj mascarpone i jogurt, a całość wymieszaj.
  7. Przełóż krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą (1øcm) i odstaw do lodówki na 10 minut.
  8. Serwowanie jest niezwykle proste. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii.
  9. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu.
  10. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
  11. Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.

 

Przepis rekomenduje marka Ariete i Dwór Korona Karkonoszy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa

Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.

IT i technologie

Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich

Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.