Niebanalny deser - Millefeuille z truskawkami
Millefeuille z truskawkami
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny Ariete (np. https://www.ariete.pl/36-miksery)
Składniki:
2 placki ciasta francuskiego
400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
liście bazylii
cukier puder
Krem jogurtowy:
200 ml śmietany 30%
100 g mascarpone
50 g jogurtu greckiego
1 op. cukru wanilinowego
50 g cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto.
- Placki ciasta francuskiego rozwałkuj na blacie. Następnie ciasto przełóż na papier do pieczenia. Na każdym połóż kolejny arkusz papieru i przyciśnij drugą blaszką (w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie).
- Piecz w 180*C przez 20 minut. Po tym czasie, wyjmij z piekarnika i natychmiast przetnij na pół.
- Otrzymasz w ten sposób 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3 (czwarty pozostaje w zapasie).
- Kwadraty ciasta posyp z obu stron cukrem pudrem i ponownie piecz w temperaturze 200-210*C przez 4 minuty (do momentu karmelizacji cukru).
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- W czasie, kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem jogurtowy. Śmietanę ubij z cukrem, następnie dodaj mascarpone i jogurt, a całość wymieszaj.
- Przełóż krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą (1øcm) i odstaw do lodówki na 10 minut.
- Serwowanie jest niezwykle proste. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii.
- Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu.
- Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
- Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Przepis rekomenduje marka Ariete i Dwór Korona Karkonoszy
10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
3 pomysły na wiosenne kanapki
Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.
Firma
Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe
Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.