Nowa odsłona Chef’s Menu trwa!
Od 23 lutego mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Gdańska mają możliwość odkrywania wyjątkowych restauracji w Polsce poprzez ich flagowe menu. W ramach MENUFEST, każdy Gość otrzymuje w prezencie wyjątkowy welcome drink od Partnera! Menu festiwalowe składa się z trzech dań w cenie od 79 PLN. Każdy z setów jest unikalny, a ich ceny różnią się w zależności od wybranej restauracji oraz menu. Gdzie tym razem warto zarezerwować stolik? Podpowiadamy!
W tej edycji do inicjatywy Chef’s Menu MENUFEST przyłączyło się blisko 40 słynnych restauracji, które zachęcają do odkrywania kulinarnej rozkoszy. Od autorskich dań po popisowe menu, każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo, dzięki partnerstwu z marką Jägermeister, każdy Gość otrzymuje wyjątkowy welcome drink, aby jeszcze bardziej celebrować tę kulinarną podróż.
PaTaThai | Warszawa
Koncept restauracyjny oferujący najwyższej jakości, autorską kuchnię tajską. Restauracja serwuje dania, za które odpowiada Chef Surat Butsarakham. W ramach MENUFEST restauracja zaprasza na kulinarną podróż od wyjątkowej przystawki, która otworzy drzwi do tajemniczego świata tajskich smaków. Kontynuuj podróż smaków poprzez wyborne dania główne, gdzie tradycyjne tajskie przyprawy spotykają się z nowoczesnymi smakowymi kombinacjami. Na zakończenie tej kulinarnej wyprawy Goście będą mogli delektować się orientalnymi deserami!
L'arte Seafood & Grill | Warszawa
Menu "Smaki Kontrastów" to harmonijne połączenie wyrazistych smaków i tekstur. Goście mają okazję rozkoszować się soczystą wołowiną z pikantną szalotką, a następnie delektować się aromatycznym risotto z krewetkami. Dla wegetarian Chef stworzył hiszpańskie aranchini oraz risotto z dzikim brokułem. Zwieńczeniem doświadczenia jest kremowy flan z nutą karmelu. Uczta w ramach MENUFEST to gwarancja smakowitego czasu!
Mozaika Restauracja | Warszawa
W restauracji Mozaika na Gości czeka wyrafinowana podróż po kulinarnych doznaniach w ramach menu "Elegancja Smaków". Znalazły się w nim między innymi takie pozycje jak delikatny tatar z buraka, łosoś szkocki o perfekcyjnej konsystencji, przegrzebki delikatnie podsmażone oraz soczysta pierś z kaczki. A wszystko… przygotowane z pasją i dbałością o najwyższą jakość. MENUFEST w tym miejscu to możliwość odkrycia harmonii smaków w wyrafinowanych daniach, które przenoszą w świat wyjątkowych doznań kulinarnych.
Molto Italian Food&Wine | Kraków
Miejsce dla wszystkich, którzy kochają włoską kuchnię, wino, stylowe wnętrza i dobrą atmosferę. Flagowa uczta "Molto" to niepowtarzalna kompozycja Chefa oparta na najwyższej jakości regionalnych składnikach Półwyspu Apenińskiego.
MENUFEST, to nie tylko święto kulinarnych eksploracji, ale również wyjątkowa okazja dla naszych Gości na podróż po smakach świata. To moment, kiedy umiejętności szefów kuchni przekładają się na prawdziwe dzieła sztuki, które urzekają zmysły i podbijają podniebienia. W festiwalowych menu spotykają się nie tylko owoce morza czy dania kuchni polskiej, włoskiej czy francuskiej, lecz również niezwykłe połączenia smaków, które pozostają w pamięci na długo. Nasz festiwalowy cocktail, to doskonałe uzupełnienie tej kulinarnej podróży, gdzie nuty Jägermeister Manifest nadają potrawom wyjątkowego charakteru. Zadowolenie naszych Gości jest dla nas największą nagrodą, ponieważ to właśnie ich odkrycia i doznania smakowe sprawiają, że nasza praca nabiera prawdziwego sensu - komentuje Marta Wysocka, Head of Relations & Logistics RestaurantClub.
#SzanujJedzenie
Udział w MENUFEST to możliwość wspierania idei #SzanujJedzenie i czerpanie radości z wyśmienitych potraw przygotowywanych przez utalentowanych Chefów! Dzięki systemowi wcześniejszego wyboru menu, restauracje zamawiają dokładnie tyle składników, ile potrzeba do przygotowania wybranych dań. To nie tylko wygodne i efektywne rozwiązanie, ale także skuteczny sposób na ograniczenie marnowania jedzenia.
Pełna lista restauracji biorących udział w MENUFEST znajduje się na stronie www.ChefsMenu.pl. Organizatorzy podkreślają, że inicjatywa potrwa do odwołania.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Jakub Rzeźniczak: Jestem dumny z tego, jaki teraz jestem. Mam przy boku osobę, która ma na mnie bardzo dobry wpływ
Były piłkarz przyznaje, że po narodzinach córki Antosi w jego życiu dużo się zmieniło. Wszystko, co teraz robi, jest bowiem podporządkowane potrzebom i rozwojowi córeczki. Kilka miesięcy temu Jakub Rzeźniczak i jego żona Paulina podjęli decyzję o przeprowadzce z Kołobrzegu do Warszawy. Teraz natomiast planują imprezę urodzinową dziewczynki. Sportowiec podkreśla, że rodzina jest jego azylem. Przeszłość oddziela grubą kreską i zrobi wszystko, by nie popełnić już tych samych błędów.
Transport
Rekordowy wzrost sprzedaży samochodów Mercedes-Benz. Rośnie zainteresowanie przede wszystkim autami niskoemisyjnymi
Pod względem liczby rejestracji nowych aut osobowych 2024 rok był drugim najlepszym wynikiem w historii. To był sprzedażowo dobry rok także dla koncernu Mercedes-Benz. Na polskim rynku sprzedaż wyniosła 26,3 tys. samochodów osobowych, co oznacza 38-proc. wzrost w ciągu roku. Mercedes jest też wśród liderów dostaw aut elektrycznych. Ze względu na rosnącą popularność tego segmentu producent w tym roku wprowadzi na rynek nowość – w pełni elektryczny model CLA.
Edukacja
Lekarze będą lepiej przygotowani do pracy w obliczu działań militarnych. Powstał nowy model kształcenia lekarzy cywilnych i wojskowych
Większa interoperacyjność między medycyną cywilną i medycyną pola walki oraz kształtowanie gotowości do podejmowania szybkich decyzji w kryzysowych sytuacjach to jedne z fundamentów nowego modelu kształcenia lekarzy cywilnych i wojskowych. Ministerstwo Obrony Narodowej patronuje projektowi, w ramach którego model ten będzie wdrażany we współpracy między wojskiem, środowiskiem medycznym i uczelniami. Potrzeba zmian w tym zakresie jest dyktowana dynamiczną sytuacją geopolityczną.