Komunikaty PR

Obchodzimy Dzień Ciasta – przepis na jaglany sernik!

2021-11-26  |  15:12
Biuro prasowe
Kontakt

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.

Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/

Dzień Ciasta to jeden z mocnych powodów, dla których warto polubić listopad. Obchodzone 26.11 międzynarodowe święto na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Wypada je celebrować kawałkiem dobrego wypieku, przy czym wcale nie musi być to ciasto tradycyjne. Osoby unikające glutenu i te na diecie wegańskiej z pewnością ucieszy wiadomość, że świetną bazą do ciast są kasze, zwłaszcza kasza jaglana. Z okazji Dnia Ciasta prezentujemy przepis na pyszny, lekki i prosty w przygotowaniu jaglany sernik.

Ciasto niejedno ma imię

Ciasto ma za sobą wielowiekową historię, ale to, co jemy dzisiaj na deser, różni się diametralnie od wypieków choćby z czasów staropolskich. Dawniej pączki były tak twarde, że mogły posłużyć do podbicia komuś oka, szarlotki pieczono m.in. z moreli, a sernik w czasach króla Sobieskiego polewano śmietaną i wódką[1]. Trendy kulinarne stale się zmieniają, a wraz z nimi nasze potrzeby. Coraz więcej Polaków ogranicza spożycie nabiału (w ubiegłym roku niemal co 10. deklarował, że sięga po produkty mleczne rzadziej, niż jeszcze rok wcześniej[2]), wielu stosuje diety bezglutenowe, czy to z powodu celiakii, czy innych wskazań medycznych. Rodzi to potrzebę weryfikacji dotychczasowych przepisów i tak na naszych stołach pojawiają się np. serniki w nowych odsłonach – z tofu lub kaszą, których używamy zamiast twarogu.

Ciasto z kaszy – czy warto?

Kasze, podobnie jak mąki, są znane od tysięcy lat, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, choć akurat kasze nie kojarzą się stricte z wypiekami. Jednak z czasem się to zmieniło: na tle innych wyróżnia się tu zwłaszcza kasza jaglana – miękka po ugotowaniu, neutralna w smaku i lekkostrawna, stała się popularną bazą bezmlecznych budyniów, koktajli, a także bezglutenowych wypieków. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, mogą więc ją jeść osoby z nietolerancją pokarmową, ale z uwagi na wartości odżywcze sprawdzi się w diecie każdego z nas. Warto po nią sięgać dla witamin z grupy B, witaminy E (zwanej witaminą młodości), fosforu, magnezu, potasu i dobrej dla włosów krzemionki. Kasza jaglana to również właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe, a także cenne białko oraz węglowodany. Całym tym bogactwem możemy cieszyć się na co dzień i oczywiście w Dzień Ciasta, na który proponujemy przygotowanie pysznego jaglanego sernika! Przepis powstał w ramach kampanii „Dobre zboże wiele może”, która pokazuje, że produkty zbożowe mają moc wartości odżywczych, a do tego pysznie smakują!

Sernik jaglany

Czas przygotowania: ok. 2 h

Składniki na 1 okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm

Spód:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 1,5 szklanki daktyli
  • 3 łyżki kakao

Ciasto:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 30% (lub ta sama ilość gęstej części mleka kokosowego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju

Do dekoracji:

  • Suszone owoce
  • Orzechy włoskie
  • Karmel

Przygotowanie:

Daktyle wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min, by zmiękły.

W tym czasie płuczemy kaszę jaglaną na sitku i gotujemy ją w mleku przez ok. 15 min na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.

Odcedzamy daktyle, zostawiając wodę z ich moczenia. Migdały miksujemy w blenderze z płatkami, dodajemy do nich daktyle i kakao oraz kilka łyżek wody z daktyli. Miksujemy całość do uzyskania gęstej masy, przypominającej konsystencją kruszonkę. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę i rozsmarowujemy na jej dnie daktylową masę. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania zasadniczej części sernika.

Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy na gładko z cukrem, olejem, śmietaną i wanilią. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka – ważne, by kaszę zmiksować na gładką masę, najlepiej bez grudek.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy z lodówki daktylowy spód i podpiekamy go w piekarniku przez 10 minut. Następnie na spód wykładamy jaglaną masę sernikową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 do 30 minut (pieczemy aż ciasto się zarumieni).

Po wystudzeniu dekorujemy sernik jaglany ulubionymi owocami i orzechami włoskimi. Można polać go masą kajmakową, sosem karmelowym lub w wersji wegańskiej – karmelem z daktyli.

Smacznego!

__

[1] Kasprzyk-Chevriaux M., Krótka historia polskich deserów, https://culture.pl/pl/artykul/krotka-historia-polskich-deserow [dostęp 18.11.2021 r.].

[2] Otrębski M. i in., Roślinne alternatywy nabiału – postawy polskich konsumentów, raport z badań wykonanych na zlecenie portalu Roslinniejemy.pl w 2020 r., https://roslinniejemy.org/publikacje [dostęp: 18.11.2021 r.].

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Hub Sp z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.