Obchodzimy Dzień Ciasta – przepis na jaglany sernik!

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.
Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/
Dzień Ciasta to jeden z mocnych powodów, dla których warto polubić listopad. Obchodzone 26.11 międzynarodowe święto na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Wypada je celebrować kawałkiem dobrego wypieku, przy czym wcale nie musi być to ciasto tradycyjne. Osoby unikające glutenu i te na diecie wegańskiej z pewnością ucieszy wiadomość, że świetną bazą do ciast są kasze, zwłaszcza kasza jaglana. Z okazji Dnia Ciasta prezentujemy przepis na pyszny, lekki i prosty w przygotowaniu jaglany sernik.
Ciasto niejedno ma imię
Ciasto ma za sobą wielowiekową historię, ale to, co jemy dzisiaj na deser, różni się diametralnie od wypieków choćby z czasów staropolskich. Dawniej pączki były tak twarde, że mogły posłużyć do podbicia komuś oka, szarlotki pieczono m.in. z moreli, a sernik w czasach króla Sobieskiego polewano śmietaną i wódką[1]. Trendy kulinarne stale się zmieniają, a wraz z nimi nasze potrzeby. Coraz więcej Polaków ogranicza spożycie nabiału (w ubiegłym roku niemal co 10. deklarował, że sięga po produkty mleczne rzadziej, niż jeszcze rok wcześniej[2]), wielu stosuje diety bezglutenowe, czy to z powodu celiakii, czy innych wskazań medycznych. Rodzi to potrzebę weryfikacji dotychczasowych przepisów i tak na naszych stołach pojawiają się np. serniki w nowych odsłonach – z tofu lub kaszą, których używamy zamiast twarogu.
Ciasto z kaszy – czy warto?
Kasze, podobnie jak mąki, są znane od tysięcy lat, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, choć akurat kasze nie kojarzą się stricte z wypiekami. Jednak z czasem się to zmieniło: na tle innych wyróżnia się tu zwłaszcza kasza jaglana – miękka po ugotowaniu, neutralna w smaku i lekkostrawna, stała się popularną bazą bezmlecznych budyniów, koktajli, a także bezglutenowych wypieków. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, mogą więc ją jeść osoby z nietolerancją pokarmową, ale z uwagi na wartości odżywcze sprawdzi się w diecie każdego z nas. Warto po nią sięgać dla witamin z grupy B, witaminy E (zwanej witaminą młodości), fosforu, magnezu, potasu i dobrej dla włosów krzemionki. Kasza jaglana to również właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe, a także cenne białko oraz węglowodany. Całym tym bogactwem możemy cieszyć się na co dzień i oczywiście w Dzień Ciasta, na który proponujemy przygotowanie pysznego jaglanego sernika! Przepis powstał w ramach kampanii „Dobre zboże wiele może”, która pokazuje, że produkty zbożowe mają moc wartości odżywczych, a do tego pysznie smakują!
Sernik jaglany
Czas przygotowania: ok. 2 h
Składniki na 1 okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm
Spód:
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 0,5 szklanki migdałów
- 1,5 szklanki daktyli
- 3 łyżki kakao
Ciasto:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki śmietany 30% (lub ta sama ilość gęstej części mleka kokosowego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
Do dekoracji:
- Suszone owoce
- Orzechy włoskie
- Karmel
Przygotowanie:
Daktyle wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min, by zmiękły.
W tym czasie płuczemy kaszę jaglaną na sitku i gotujemy ją w mleku przez ok. 15 min na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
Odcedzamy daktyle, zostawiając wodę z ich moczenia. Migdały miksujemy w blenderze z płatkami, dodajemy do nich daktyle i kakao oraz kilka łyżek wody z daktyli. Miksujemy całość do uzyskania gęstej masy, przypominającej konsystencją kruszonkę. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę i rozsmarowujemy na jej dnie daktylową masę. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania zasadniczej części sernika.
Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy na gładko z cukrem, olejem, śmietaną i wanilią. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka – ważne, by kaszę zmiksować na gładką masę, najlepiej bez grudek.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy z lodówki daktylowy spód i podpiekamy go w piekarniku przez 10 minut. Następnie na spód wykładamy jaglaną masę sernikową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 do 30 minut (pieczemy aż ciasto się zarumieni).
Po wystudzeniu dekorujemy sernik jaglany ulubionymi owocami i orzechami włoskimi. Można polać go masą kajmakową, sosem karmelowym lub w wersji wegańskiej – karmelem z daktyli.
Smacznego!
__
[1] Kasprzyk-Chevriaux M., Krótka historia polskich deserów, https://culture.pl/pl/artykul/krotka-historia-polskich-deserow [dostęp 18.11.2021 r.].
[2] Otrębski M. i in., Roślinne alternatywy nabiału – postawy polskich konsumentów, raport z badań wykonanych na zlecenie portalu Roslinniejemy.pl w 2020 r., https://roslinniejemy.org/publikacje [dostęp: 18.11.2021 r.].

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.