Komunikaty PR

Odkryj świąteczne smaki z naszymi pomysłami na Wielkanoc

2024-03-22  |  16:10
Biuro prasowe

Wielkanoc to okazja do spędzenia czasu z najbliższymi, dzielenia się radością oraz, oczywiście, delektowania się wyjątkowymi potrawami! Różne regiony i rodziny mają swoje własne unikalne tradycje kulinarno-wielkanocne, co sprawia, że każde świętowanie staje się niepowtarzalnym doświadczeniem. Od tradycyjnych potraw aż po nowoczesne interpretacje klasycznych dań – dzięki nam wybierzecie się w kulinarną podróż przez świąteczne smaki Wielkanocy. Odkryjmy, jak można wzbogacić tradycję, eksperymentując z różnorodnością smaków i aromatów tego wyjątkowego okresu. Gotowi na kulinarną przygodę? Zapraszamy do odkrywania świątecznych smaków z naszymi pomysłami na Wielkanoc!

 

Tradycja ciekawsza, niż może się wydawać!

W całym tym przedświątecznym pośpiechu można zapomnieć o tym, dlaczego Wielkanoc jest tak wyjątkowym czasem! Z pewnością radość zapewniają słońce i kwitnące kwiaty, ale równie ważne są dania, które pojawiają się w wielkanocnym repertuarze. Nie może w nim zabraknąć jajek, które symbolizują odrodzenie, dzięki czemu doskonale pasują do wiosennej, budzącej się do życia natury. Na Waszym stole z pewnością musi znaleźć się baranek wielkanocny, jak również żurek, sałatka jarzynowa, mazurek i inne wielkanocne ciasta. Tradycyjne świąteczne elementy wcale nie muszą być nudne! Możecie eksperymentować z malowaniem pisanek, a także z dodatkami do swoich dań, które z pewnością zaskoczą Waszą rodzinę. Szczególnie polecamy zrobienie klasycznej mięsnej galaretki, która zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka!

 

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 10 jajek
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g marchewki z groszkiem ze słoika
  • 1 l wody
  • 1 pęczek natki pietruszki do dekoracji
  • 1 Bulion warzywny Knorr

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i ostrożnie przekrój każde na pół. Pierś zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 minut – następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.
  2. W małym garnku zagotuj litr wody, dodaj Bulion warzywny Knorr. Gotuj chwilę, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i rozpuść ją w bulionie.
  3. Przygotuj 20 sztuk plastikowych kubeczków, do każdego z nich wlej po 2 łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu. Gdy cienka warstwa galarety stężeje, do każdego z kubeczków włóż po połówce jajka – żółtkiem do dołu.
  4. Następnie nałóż do foremek warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość zalej płynną jeszcze galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretki stężeją, wyjmij ostrożnie z kubeczków, ułóż na półmisku i udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny.

 

Zorganizujcie wspólne przygotowywanie pisanek

Czym byłaby Wielkanoc bez malowania jajek? To nie tylko okazja do rozwinięcia swojej kreatywności, ale także sposób na spędzenie czasu z rodziną. Niektóre pisanki mogą stać się prawdziwymi dziełami sztuki! Podczas tegorocznego malowania spróbujcie wyjść poza utarte schematy i odkryjcie nowe możliwości. Może tym razem spróbujecie batikowania, czyli barwienia jajek przy użyciu wosku? A może zaszalejecie z różnymi fakturami i wypróbujecie metodę decoupage’u na jajkach? Tak, tak, jest to jak najbardziej możliwe! Cokolwiek postanowicie stworzyć na swoich pisankach, jedno jest pewne – jeśli będziecie to robić ze swoimi najbliższymi, to nawet najprostsze wzory staną się niezwykle bliskie Waszemu sercu!

Nowe spojrzenie na Wielkanoc, czyli zaskakujące i innowacyjne dania

A może jednak nudzi Was coroczne przygotowywanie tych samych potraw i chcielibyście tym razem postawić na coś, co zaskoczy Waszych najbliższych? Nie ma sprawy! Eksperymentowanie z tradycyjnymi potrawami to doskonały sposób na wprowadzenie innowacyjnych smaków do świątecznego stołu. Nietypowe składniki i kreatywne podejście mogą sprawić, że Wielkanoc stanie się kulinarnym świętem pełnym niespodzianek i smakowych odkryć. My serdecznie polecamy spróbowanie wyśmienitego quiche’u wielkanocnego, który sprawi, że Wasi najbliżsi oniemieją z zaskoczenia, a całość zniknie ze stołu, zanim zdążycie powiedzieć „baranek wielkanocny”!

 

Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 7

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7 jajek
  • 1 Rosół z kury Knorr
  • 150 ml śmietany
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta pieprzu mielonego czarnego

 

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem, a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).
  2. Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą, a na koniec rozłóż plastry jajka, dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.

 

Przygotowanie do Wielkanocy krok po kroku

W całej przedświątecznej gonitwie można zapomnieć o najważniejszych kwestiach związanych z przygotowaniem do samej Wielkanocy. Mamy dla Was kilka krótkich informacji, o których musicie pamiętać przed tymi świętami. Nie zapomnijcie o tym, że niektóre dania możecie przyrządzić wcześniej. Potrawy takie jak żurek czy ciasta (w szczególności mazurek i babka) możecie przygotować nawet do dwóch dni przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędzicie czas. Pamiętajcie też o kupieniu odpowiedniej ilości jajek na pisanki, jak również o znalezieniu odpowiedniej ilości bukszpanu do koszyczka i na stół. Podejdźcie do Wielkanocy z rozsądkiem. Połowa sukcesu to odpowiednie zaplanowanie budżetu, by nie dać się skusić ogromowi reklam i promocji w sklepach! Ustalcie Wasz budżet na te święta, przygotujcie menu oraz zaopatrzcie się w listę produktów, które przydadzą Wam się do zrobienia wszystkich przepisów. Przedświąteczne porządki również możecie zaplanować na dzień przed właściwą Wielkanocą, by tego dnia móc cieszyć się relaksem i czasem z bliskimi.

Znajdźcie czas na wspólne gotowanie

Nie zapomnijcie również o tym, że w świętach chodzi przede wszystkim o odpoczynek i czas spędzany z najbliższymi. By móc spędzić ten czas produktywnie i w towarzystwie ukochanych osób, spróbujcie razem przygotować wielkanocne potrawy. Każde z Was przynosi nowe zwyczaje i tradycje ze swoich domów rodzinnych, więc wspólne przygotowanie jedzenia to szansa na poznanie nowych smaków. Może wolicie sami upiec świąteczną szynkę niż kupić ją w sklepie? Zachęcamy do angażowania się w kulinarne przygotowania razem z bliskimi, dzięki czemu czas spędzony w kuchni stanie się drogą do budowania trwałych wspomnień i wzmacniania więzi rodzinnych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka Biuro prasowe
2024-07-25 | 12:00

To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka

Dobry Flow – pod takim tytułem rusza kolejna sekcja tegorocznego łódzkiego Festiwalu Filmowego tme Polówka.  Filmy w ramach sekcji „Dobry Flow” emitowane
Styl życia WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA
2024-07-25 | 10:00

WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA

WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA I NIEDZIELNY LUNCH BEZ DZIECIAKÓW   Kiedy inne teatry wakacyjnie śpią – ten gra.
Styl życia Letnia akcja marki Alpro, czyli aktywności outdoorowe i w social mediach
2024-07-24 | 15:00

Letnia akcja marki Alpro, czyli aktywności outdoorowe i w social mediach

Tegoroczne lato należy do Alpro. Marka z portfolio Danone zaplanowała szereg angażujących konsumentów aktywności w myśl prowadzonej równolegle kampanii influencer marketingowej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.