Komunikaty PR

Ostatnia szansa na mrożenie jesiennych smaków

2023-11-10  |  10:30
Biuro prasowe

Kiedy na zewnątrz będzie zimno, szaro, a na drzewach próżno będzie szukać choćby listka, to ze smakiem sięgniemy po ciasto śliwkowe, pierogi z grzybami, zupę kalafiorową albo kompot gruszkowy. By móc to zrobić, warto zamrozić lub wysuszyć sezonowe produkty. Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak to zrobić, bo to już ostatni moment na zatrzymanie smaków jesieni!

 

Choć gotowe mrożone owoce czy warzywa możemy kupić w sklepie, to najlepiej smakują te zebrane własnoręcznie lub otrzymane od lokalnego dostawcy. Wtedy mamy pewność co do jakości samych składników, a także większą satysfakcję z przygotowanych mrożonek.

 

Co z jesiennych zbiorów nadaje się do mrożenia?

Przede wszystkim to koperek, natka pietruszki, liście selera i szpinaku, które świetnie podkręcą smak zup, sosów czy dipów przygotowywanych zimą. W mrożonej formie sprawdzą się także różyczki kalafiora, brukselka czy fasolka szparagowa po wcześniejszym zblanszowaniu. Zanurzmy je na 1-2 minuty we wrzątku, a następnie przelejmy ziemną wodą. Dzięki temu zachowają swoją strukturę i naturalny kolor.

Jeśli chodzi o owoce, to śmiało możemy zamrozić jesienne zbiory żurawiny, jeżyn czy borówek – będą pysznym dodatkiem do ciast, deserów, owsianek i zimowej herbaty. Gruszki, śliwki i jabłka często przerabiamy na musy, dżemy czy konfitury, jednak owoce w całości również można zamrozić. Podobnie wygląda kwestia grzybów.

 

Odpowiednia selekcja

Zanim umieścimy owoce w woreczkach do mrożenia, poświećmy chwilę na ich dokładne przebranie – tylko zdrowe i świeże okazy nadają się do mrożenia. Absolutnie nie wkładajmy do woreczka nadpsutych owoców czy tych z odkrojoną pleśnią, ponieważ ta wniknęła już w strukturę zdrowo wyglądającego kawałka.

– Odpowiednia selekcja to podstawa, dlatego podczas przygotowywania produktów do mrożenia warto zaopatrzyć się też w kompostowalne worki na bioodpady, do których wrzucimy te owoce, które nie nadają się do dalszej obróbki. Dużo kontrowersji wzbudza mrożenie owoców, szczególnie śliwek, z pestką – co prawda nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań, ale będziemy sobie wdzięczni, kiedy wyciągniemy z zamrażarki wypestkowane, gotowe do użycia, owoce – tłumaczy Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: w przypadku drobnych owoców warto zastosować mrożenie wstępne. Wystarczy, że ułożymy je na tacce z folią aluminiową i wstawimy na około godzinę do zamrażarki, zanim przełożymy je do docelowych woreczków. Folia aluminiowa sprawi, że bez problemu oderwiemy owoce od tacki, a sam proces mrożenia wstępnego zapobiegnie połączeniu się owoców w jedną, zwartą bryłę, którą trzeba będzie rozłupywać przed użyciem.

 

Jak mrozić grzyby?

Krokiety, pierogi czy zupy z dodatkiem grzybów zimową porą smakują znakomicie, dlatego po grzybobraniu warto zostawić część zbiorów do mrożenia lub suszenia. Wybierajmy zdrowe, nierobaczywe i świeże okazy. Niestety nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do mrożenia, tylko te o zwartym miąższu: borowiki, podgrzybki czy maślaki. Blaszkowe odmiany – jak kurki czy rydze – po wcześniejszym oczyszczeniu, musimy wstępnie obgotować i dopiero po ostudzeniu zamrażać. W przeciwnym wypadku będą gorzkie. Przed mrożeniem wszystkich grzybów ważne jest solidne ich oczyszczenie z igieł i piasku.

Ważne! Mrożąc grzyby lub inne smaki jesieni warto dopasować wielkość porcji do naszych potrzeb, wybierając opakowania do mrożenia o różnych pojemnościach.

– Nie możemy zamrozić owoców, warzyw czy grzybów ponownie, więc zamiast skazywać się na konieczność wykorzystania całej porcji na raz, lepiej podzielić je od razu na mniejsze porcje. Z myślą o takich sytuacjach projektowaliśmy woreczki do mrożenia, dostępne w naszej ofercie. To aż trzy różne pojemności – 1, 3 lub 6 litrów, więc możemy przygotować zarówno dużą ilość grzybów na Święta, jak i kilka pojedynczych porcji śliwek do ciasta. Czeluści zamrażarki potrafią skrywać zbiory bardzo długo, dlatego lepiej opisać woreczek – nazwą produktu i datą przygotowania (wystarczy miesiąc i rok). Opcjonalnie można dodać informację o wadze produktów w woreczku, by móc szybko ocenić, czy właśnie takiej ilości potrzebujemy – podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

 

Domowe mrożonki z jesiennych zbiorów to sposób na smaczne i urozmaicone posiłki. Pamiętajmy o zasadach mrożenia i pilnujmy terminów przydatności do spożycia – w ten sposób będziemy przez długi czas cieszyli się sezonowymi smakami. Do dzieła!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA! Biuro prasowe
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie
Żywienie Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu
2024-07-30 | 13:00

Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu

Jak smakuje lato z Herbapolem? Jeśli zdecydujemy się sięgnąć po syropy z limitowanej wiosenno-letniej edycji, może mieć smak marakui i brzoskwini, cytrynowej lemoniady, arbuza z miętą czy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść

Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.

Nauka

Sztuczna inteligencja wspiera lekarzy przy leczeniu niepłodności. Z rozwiązań polskiej firmy korzystają kliniki na całym świecie

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia niepłodność może dotyczyć ok. 17,5 proc. dorosłej populacji. To oznacza, że średnio jedna osoba na sześć doświadcza problemów z niepłodnością. W Polsce to może być ok. 1,5 mln par, z których część decyduje się na procedurę in vitro. Z pomocą lekarzom w jej trakcie przychodzi sztuczna inteligencja. Polska firma MIM Fertility opracowała aplikacje, które optymalizują pracę embriologów i lekarzy. – Sztuczna inteligencja nie zastąpi lekarzy, ale wspiera ich w podejmowaniu decyzji – mówi ich współtwórca prof. Piotr Sankowski.

Sport

Siatkówka z coraz większym wsparciem sponsorów. Największe firmy inwestują nie tylko w drużyny narodowe, ale i ligowe kluby

Polska liga siatkówki jest jednym z chętniej oglądanych w Polsce wydarzeń sportowych. W ubiegłym sezonie spotkania w fazie zasadniczej przyciągnęły do hal ponad pół miliona osób, a średnia oglądalność meczów ligowych wzrosła do ponad 84 tys. Sukcesy sportowe i zainteresowanie widzów przekładają się na coraz większe zaangażowanie sponsorów, także w siatkówkę ligową. Stołeczny zespół siatkarzy Projekt Warszawa pozyskał nowego sponsora tytularnego – została nim PGE Polska Grupa Energetyczna.