Komunikaty PR

OSTATNIE LETNIE ŻUŁAWSKIE SMAKI W CH OSOWA

2020-09-01  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Już 4 i 5 września regionalni rzemieślnicy zaprezentują efekty swoich letnich zbiorów w ramach kolejnej edycji jarmarku Żuławskie Smaki W CH Osowa.

Gorące lato powoli zbliża się ku końcowi. Wkrótce jesień, czas w którym  przygotowujemy przetwory i smakołyki na zimę. Wracamy do codziennych obowiązków jak szkoła, czy praca. Wraz z początkiem miesiąca żuławscy rzemieślnicy ponownie zaprezentują swoje towary i efekty letnich zbiorów w CH Osowa, co pozwoli lekko osłodzić gorycz kończących się wakacji.

Dla każdego coś dobrego

W najbliższy piątek i sobotę Jarmark Żuławskie Smaki będzie okazją do skosztowania m.in. domowych wypieków i ciast od Słodkiego Zakątka czy znakomitych naleśników, pysznego gulaszu, zup i klusek, które zaprezentują Domowe (Przy)Smaki – bez konserwantów, ulepszaczy, przygotowywanych z domowych receptur. Dla klientów, którzy nie są fanami mięsa, alternatywą będzie stoisko Serów Witka, na którym znajdą się sery domowej produkcji, idealne do kanapek, jak i takie, które będą świetnym dodatkiem do wieczornej lampki wina. Inna propozycją, zarówno dla mięsożerców jak i roślinożerców są pierogi w wielu smakach od Pani Halinki. Wrzesień to także dobry moment na zaopatrzenie się w kiszonki od Żuławskiej Zagrody, które również powstały z ogórków z tegorocznych upraw.

Cud miód

Wśród wystawców po raz kolejny znalazła się pasieka Miodów Gustawa, gdzie między innymi będzie możliwość skosztowania świeżo zebranego przez lato miodu. Dlaczego warto go spróbować? Poza gwarancją jakości zapewnioną przez rzemieślniczy charakter pasieki, należy wspomnieć o korzystnym wpływie miodu na zdrowie. Jest dobry na nasze serce, ale również bogaty w wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, oraz kwas foliowy. Co więcej, na stoisku Pana Gustawa, pojawi się prawdziwy, przeszklony ul w wersji mini z gromadką pracowitych pszczół.

Mieszkańcy Trójmiasta z chęcią kupują lokalne produkty, przez co wspierają regionalnych rzemieślników. Jest to niezwykle budujące i tylko utwierdza nas w przekonaniu, że inicjatywa Żuławskie Smaki w CH Osowa było strzałem w dziesiątkę” – komentuje dyrektorka CH Osowa, Aleksandra Słowińska. 

Wystawcy wrześniowej edycji Żuławskich Smaków:

- Miody Gustawa – miody z Żuław, pyłek pszczeli, świeczki i wyroby z wosku

- Żuławska Zagroda – kiszonki z lokalnych upraw-

- Słodki Zakątek – ciasta i wypieki

- Pierogi Halinki – kuchnia domowa

- Sery Witka – sery domowej produkcji

- Domowe (Przy)Smaki – zapakowane dania gotowe, naleśniki, zupy, kluski, gulasze

Jarmark Żuławskie Smaki 4-5 września w godzinach otwarcia centrum.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.