Komunikaty PR

Owsianka – czyli pomysły na śniadanie mistrzów

2021-08-18  |  01:00
Biuro prasowe

Śniadanie mistrzów, czyli przepis na owsiankę tradycyjnie i inaczej

Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki.

Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

Płatki owsiane to solidna porcja energii na cały dzień. Ze 100 gramów produktu przyswajamy aż 370 zdrowych kalorii. To także bogate źródło potasu, wapnia, cynku i magnezu, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Chociaż wielu ludzi kojarzy owsiankę jako trend promowany przez dietetyków, tak naprawdę płatki owsiane znane były już w średniowieczu i stanowiły podstawę żywności dla wielu Europejczyków. Przepis na owsiankę w tradycyjnej formie – z mlekiem i podanej na ciepło – zna każdy, chociaż nie wszyscy go lubią. Na szczęście nie jest to jedyny sposób serwowania płatków owsianych. Można je wzbogacić o owoce, które lubimy, bakalie, podać z jogurtem a nawet upiec. Każdy znajdzie coś dla siebie, przemycając do codziennej diety ogromną porcję witamin i minerałów.

Przepis na owsiankę znaną i lubianą, ale nieco inaczej

Wielu kucharzy jest zgodnych, że nie ma potraw i produktów nielubianych, są tylko te źle przyrządzone. Przepis na owsiankę można praktycznie dowolnie modernizować, ale jeśli zostać jak najbliższej jej pierwotnej formy, najlepiej jest wzbogacić go o ulubione produkty. Najpierw warto jednak rozważyć zakupodpowiednich płatków. Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, które przed zjedzeniem trzeba ugotować, płatki górskie dodatkowo rozdrabnianie, które nie wymagają tak długiej obróbki termicznej oraz płatki błyskawiczne od razu gotowe do spożycia. Do przygotowania bardzo szybkiego śniadania najlepiej sprawdzą się te ostatnie, z kolei płatki owsiane wymagające gotowania stworzą wspaniale kremowe danie.

Przepis na owsiankę z kakao i bananem

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • czubata łyżka gorzkiego kakao,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta chili lub pieprzy cayenne dla podkręcenia metabolizmu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Do garnka przekładany płatki owsiane, kakao cynamon, chili i banana (można go dodatkowo rozgnieść widelcem). Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do bulgotania i gotować 3-6 minut. 

Przepis na owsiankę z nasionami

Składniki:

  • 3 czubate łyżki płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,
  • 1/4 szklanki wrzącej wody,
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
  • po łyżce ulubionych nasion (może być dynia, słonecznik, sezam)
  • orzechy,
  • ulubiony owoc,
  • odrobina miodu.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać nasiona i orzechy, całość wymieszać wraz z odrobiną miodu. Na górę położyć pokrojone owoce.

Przepis na owsiankę z twistem, czyli jak zaskoczyć domowników

Jeśli tradycyjna owsianka wydaje się nudnym wariantem, można dodać jej lekkiego twista. W jaki sposób? Wystarczy mikser planetarny Ariete, dzięki któremu szybko przygotujemy masę z płatków owsianych, wzbogaconą o ulubione składniki. W ten sposób można przygotować wiele wspaniałych potraw, które smakiem i konsystencją w zupełności nie będą przypominały tradycyjnej owsianki. Płatki owsiane można wykorzystać do ciast, babeczek i małych ciasteczek, a nawet wymieszać z jajkiem i usmażyć na patelni w formie omleta. To doskonała alternatywa dla osób, które nie do końca są przekonane do klasycznej wersji, a chciałaby zacząć jeść zdrowo i pożywnie. Wbrew pozorom nie będzie to bardzo czasochłonne zadanie. Pieczenie zwykle nie zajmuje więcej niż 20 minut, a samo przygotowanie nie trwa dłużej, niż nagrzanie piekarnika lub patelni.

Przepis na owsiankę pieczoną w foremkach

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • Po płaskiej łyżeczce rodzynek, żurawiny i wiórek kokosowych,
  • 1 małe jajko,
  • orzechy włoskie,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu i proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem i przełożyć do miski miksera planetarnego Ariete. Dodać płatki owsiane i poczekać, aż napęcznieją. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180⁰C.

Przepis na owsiankę w formie omletu

Składniki:

  • 2 jajka (średniej wielkości, rozmiar M - najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Jajka wbić do misy miksera planetarnego Ariete i rozmieszać – nie ubijać! Dodać płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać masę na wolnych obrotach i przelać na rozgrzaną patelnię. Smażyć 5 minut z każdej strony.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.