PATRYK DOBEK, nasza nadzieja w Tokio: Wybieram WEGE!

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
Już 23 lipca zapłonie w Tokio znicz letnich Igrzysk Olimpijskich, niewątpliwie zupełnie innych niż dotąd. Z powodu pandemii Covid19 zawody zostały przeniesione aż o rok, a zmagania sportowców będzie mogła oglądać ograniczona liczba kibiców, w tym nikt spoza Japonii. Jedno pozostanie niezmienne: wielkie emocje i trzymanie kciuków za jak najlepszy występ polskich reprezentantów. Nadzieje, by marzenia przekuć w sukces budzi lekkoatleta, znakomity biegacz Patryk Dobek, który zdradza jak poza sportowym treningiem wspiera swoją kondycję, by optymalnie przygotować się do olimpiady.
PATRYK DOBEK – MISTRZ EUROPY 2021 NA 800 M
Patryk Dobek specjalizował się do niedawna w biegach na 400 m, w tym przez płotki. Od roku stara się jednak pracować nad zwiększeniem wytrzymałości i walką na dystansie 800 m. Jak widać po tegorocznych efektach, wyniki przeszły najśmielsze oczekiwania. Już złoty medal Mistrzostw Polski był wielką niespodzianką, a zdobycie Mistrzostwa Europy (hala) stanowi ukoronowanie jego wysiłków. Co stoi za taką zwyżką formy w ostatnim czasie?
TRENINGI, TRENINGI I… DIETA WEGE
Przygotowania Dobka do występu w Tokio to czas bardzo intensywnych treningów i wyjazdów na zgrupowania. O to, co sprawia, że osiąga coraz lepsze wyniki zapytaliśmy samego sportowca.
- Myślę, że na moje wyniki miała wpływ zmiana sposobu treningu, ale i diety. Zdecydowałem się na odważny ruch i przejście na dietę wegetariańską. Tu dokonałem ciekawego odkrycia, jak pomocne mogą być soki. Nie obciążają organizmu - po wypiciu szklanki wciąż czuję się lekki, a jednocześnie mam przypływ energii prosto z natury. Codzienna porcja soków z warzyw i owoców dostarcza mi odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, a przy tym dobrze nawadnia mój organizm. Dzięki temu moja wytrzymałość jest lepsza i szybciej się regeneruję. Teraz więc na zgrupowania oprócz ulubionych butów, zabieram ulubionego Kuvingsa - czyli moją wyciskarkę do soków! – mówi Dobek.
Zawodnik ma swoje niezawodne przepisy. - Na trening przygotowuję izotonik w postaci koktajlu ze świeżo wyciskanych soków. Bardzo często pije orzeźwiający i dodający energii sok z pomarańczy i innych cytrusów z dodatkiem imbiru oraz listków mięty. Również po treningu piję sok, np. z pomarańczy i imbiru, który działa odkwaszająco. Jest szczególnie pomocny po intensywnym wysiłku, kiedy w organizmie wydziela się bardzo dużo kwasu mlekowego, bo pozwala szybciej zniwelować działanie tego kwasu i wydalić go z organizmu – opowiada Patryk Dobek.
W związku z dietą roślinną Patryka Dobka, jego sponsorem technicznym została marka Kuvings, producent wolnoobrotowych wyciskarek do soków, która wspiera sportowca również programem stypendialnym, podobnie jak lekkoatletkę Sofię Ennaoui i oszczepniczkę Marię Andrejczyk. Obie zawodniczki będą wraz Patrykiem Dobkiem reprezentować nasz kraj na Igrzyskach Olimpijskich w Tokio, zwiększając szansę na sukcesy medalowe Polaków. Każdy ze stypendystów Kuvingsa z dużym entuzjazmem podchodzi do wykorzystania wyciskarek w swojej diecie.
Przekonanie Patryka Dobka do soków z warzyw, owoców i ziół nie jest tylko kwestią osobistych upodobań, ale ma swoje naukowe uzasadnienie. Nie od dziś wiadomo, że, aby móc ćwiczyć, potrzebna jest energia, a tej sprzyja właściwy sposób odżywiania. Dieta znacząco wpływa na sprawność układu mięśniowego i nerwowego, a więc na naszą kondycję i samopoczucie. To ona leży u podstaw prawidłowego treningu. Nieumiejętne dysponowanie składnikami odżywczymi może spustoszyć nasze ciało i zniweczyć wszelkie sportowe wysiłki.
Zawodowi sportowcy i ich trenerzy przykładają wielką wagę do odpowiednio opracowanego, zbilansowanego programu żywienia, bogatego w składniki roślinne: warzywa, owoce i zioła. Wiele zależy od indywidualnych predyspozycji, jednak coraz większym powodzeniem wśród profesjonalistów cieszy się dieta wegetariańska i wegańska. Przy wzmożonym wysiłku fizycznym wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy oraz nawodnienie. Stąd niezwykle ważny jest nie tylko dobór produktów, ale również forma ich podawania. Substancje odżywcze najlepiej przyswajamy w postaci płynnej. Dlatego wszelkiego rodzaju koktajle i świeżo wyciskane soki stanowią bardzo pożądany składnik zdrowej, a przede wszystkim efektywnej diety zawodowych sportowców.

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.