Komunikaty PR

Pewny uchwyt

2021-08-13  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt

Małgorzata Wnorowska
Forestor

ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Do pobrania Uchwyt ( 0.39 MB )

Kto będzie chwytał za uchwyty w twojej kuchni? Jeżeli będą to zarówno dłonie dorosłego, jak i małe rączki dziecka, warto wybrać uniwersalny kształt, który będzie pasował do każdej dłoni. Uchwyty powinny być praktyczne i wygodne, co docenimy szczególnie, kiedy spędzamy w kuchni dużo czasu i intensywnie użytkujemy zabudowę meblową.


Uchwyty w meblach kuchennych muszą sprostać oczekiwaniom użytkowników pod wieloma względami – muszą być ergonomiczne, wysoce wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu czystości. Muszą się również podobać, pasować do stylu zabudowy i estetyki wnętrza. Właściwie dobrane uchwyty w dużym stopniu będą wpływały na odbiór całej kompozycji, dlatego muszą współgrać z frontami i pozostałymi elementami zabudowy. Warto pomyśleć także o aspektach praktycznych, aby stanowiły nie tylko ozdobę, ale pełniły swoją funkcję.

- Podczas gotowania meble kuchenne muszą mierzyć się z ciągłą eksploatacją, kiedy otwieramy i zamykamy szafki oraz szuflady w poszukiwaniu potrzebnych produktów lub chowając rozmaite akcesoria. Ponieważ uchwyty „pracują” razem z nami, muszą być solidne i wytrzymałe – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Mają nie tylko ładnie wyglądać na tle frontów mebli, ale być funkcjonalne i zapewnić nam komfort.

Częstotliwość użytkowania zabudowy meblowej powinna być jednym z podstawowych kryteriów branych pod uwagę podczas wyboru kształtu i wielkości uchwytów. Jeżeli meble mają charakter bardziej reprezentacyjny, a my stołujemy się poza domem, można zdecydować się na bardziej dekoracyjne formy. Jeżeli posiłki przygotowujemy samodzielnie, a podczas pracy wielokrotnie otwieramy i zamykamy szafki, poręczne uchwyty ułatwią nam to zadanie.

Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji. Otwarcie szerokiej, obciążonej szuflady, będzie znacznie łatwiejsze, jeżeli na jej froncie zamiast gałki zamontujemy duży uchwyt dwupunktowy. Ułatwi to wygodniejsze chwytanie i równomierne wysuwanie szuflady z jej ciężką zawartością.


Klasyczna prostota czy wyszukana ozdoba?

Designerski, ornamentowy kształt uchwytów bardziej przyciąga uwagę, stanowiąc mocny akcent dekoracyjny mebli. Będzie lepszym wyborem do mebli stylizowanych. Klasyczne uchwyty o prostych formach są z kolei bardziej uniwersalne i będą pasowały do każdej aranżacji. Uchwyty o prostym kształtce, bez nadmiaru ozdobników będą również łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Bez problemu usuniemy z nich plamy powstałe podczas gotowania, zacieki od rozlanych płynów czy nieestetyczne ślady palców pozostawione przez zabrudzone dłonie.


Wyeksponowane czy zintegrowane z frontem?

Uchwyty można wyeksponować, montując na powierzchni frontu, zintegrować z nim a nawet połączyć z obrzeżem okalającym front. Każde z rozwiązań ma swoje zalety. Pozwala dopasować uchwyty do wzornictwa mebli, ale również oczekiwań domowników czy nawet wielkości pomieszczenia. Wybierając uchwyty do wąskich pomieszczeń, pomyślmy o tych wpuszczanych, o które nie zahaczymy podczas krzątania się po kuchni. Brak wystających krawędzi sprawdzi się także, jeżeli zabudowa meblowa ma postać aneksu kuchennego i jest usytuowana w pobliżu ciągu komunikacyjnego.

Jeżeli zależy nam na wyeksponowaniu uchwytów i podkreśleniu ich dekoracyjnej roli, wybierzmy modny i gustowny kolor, jak eleganckie i stylowe złoto lub nowoczesną i wyrazistą, matową czerń. Efektownie będzie wyglądała w postaci uchwytów krawędziowych zintegrowanych z obrzeżem okalającym front w kontrastowym dekorze. To nowa koncepcja frontu, dostępna w ofercie firmy KAM, w której zrównoważono aspekty użytkowe z atrakcyjnym wzornictwem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Forestor
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit Biuro prasowe
2024-09-27 | 11:10

Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit

PLGBC Green Building Summit to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń poświęconych zrównoważonemu budownictwu, architekturze i rynkowi nieruchomości. Najbliższa,
Dom Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
2024-09-26 | 15:40

Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie

Dom to nie tyle ściany, co ludzie, którzy w nich zamieszkują. Najlepiej o tym świadczy dwupiętrowe mieszkanie dla rodziny, które za sprawą architekt Weroniki Budzichowskiej z To
Dom Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
2024-09-26 | 14:00

Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu

Jesień to idealny moment, by wprowadzić do wnętrz nowe akcenty, które nie tylko ocieplą przestrzeń, ale także – zgodnie z koncepcją neurodesignu – wpłyną na nasze dobre

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.