Pięć produktów, które od nowego roku warto włączyć do naszej diety
38 pr & content communication
Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl
Nowy rok to dla wielu osób impuls do tworzenia postanowień oraz podejmowania decyzji o zmianach w życiu. Obiecujemy sobie, że będziemy się więcej ruszać oraz rozsądniej odżywiać. Dobrze skomponowane posiłki, w których skład wchodzą wartościowe produkty, pozytywnie wpływają nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale także na nasze codzienne samopoczucie. Jak rozpocząć zmianę swojej diety na lepszą? Jakich produktów nie może zabraknąć w jadłospisie? Podpowiada Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.
Stawiaj na superfoods – jagody goji
O grupie produktów zwanych superfoods słyszał już chyba każdy. To naturalna, a przede wszystkim nieprzetworzona żywność, która dzięki swoim składnikom, korzystnie wpływa na nasz organizm. W ostatnich latach nasiona chia, jagody goji, spirulina, jarmuż czy siemię lniane znacznie zyskały na popularności. Coraz chętniej i częściej po nie sięgamy, poznajemy także ich kulinarne zastosowanie.
Zawsze warto mieć w kuchennej szafce jagody goji, zwłaszcza, gdy najdzie nas ochota na słodkie śniadanie lub będziemy przygotowywać zdrowy deser. Znakomicie sprawdzi się na przykład jako dodatek do płatków owsianych, musli czy granoli. Zamiast słodkich dodatków lepiej sięgnąć po to niskokaloryczne superfoods. Jego niezaprzeczalną zaletą jest wysoka zawartość antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Owoce te mają właściwości obniżające poziom cukru we krwi, regulują ciśnienie i cholesterol – radzi Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.
Zamiennik cukru – stewia
Wszyscy wiedzą, że biały cukier należy ograniczać, tym bardziej, że znajduje się w wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Co, jeśli jednak nie potrafimy zrezygnować ze słodzonej herbaty czy kawy? Warto w nowym roku poszukać alternatywy dla niezdrowego cukru. Jedną z nich jest stewia. Do jej niewątpliwych zalet należy zaliczyć bezkaloryczność, niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje skoków glukozy we krwi oraz nie przyczynia się do rozwoju próchnicy i otyłości.
Maślanka naturalna
Ten napój mleczny, przez lata był niedoceniany, a ma w sobie ogromny potencjał odżywczy.
Maślanka naturalna często zalecana jest osobom, które stosują diety odchudzające, ponieważ zawiera mało kalorii i usprawnia proces trawienny. Ten lekkostrawny produkt daje poczucie sytości na długo. Dzięki delikatnej kwaskowatości znakomicie gasi pragnienie, zwłaszcza w upalne dni. Warto docenić także jego mnogość kulinarnych zastosowań. To znakomita alternatywa dla mleka, baza do deserów, koktajli, zup, a nawet składnik marynat do mięs i ryb. Maślanka bogata jest witaminy z grupy B, wapń oraz białko – dodaje Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.
Zdrowe tłuszcze – ryby morskie
Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, takie jak: EPA i DHA nie zawsze są produkowane przez organizm w wystarczających ilościach – np. z powodu zbyt niskiej podaży jego substratu – ALA. Dlatego warto dostarczać je ze źródeł pokarmowych, takich jak tłuste ryby morskie. EPA i DHA pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, nerwowy i krążenia. Najlepiej dostarczać je poprzez spożycie łososia, makreli, śledzia, sardynki czy tuńczyka.
Zalecam, aby na naszym talerzu ryba pojawiła się nawet 2 razy w tygodniu. Mięso ryb dostarcza nam tak cennych składników odżywczych, jak żelazo, magnez, potas i fosfor oraz witamin A, D, E – kończy Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.
Nieszkodliwe przekąski – pestki dyni
Co dla wielu osób jest najtrudniejsze w utrzymaniu zdrowej diety? Niepodjadanie! Jednak każdy może mieć chwilę słabości. O tym, jak silni jesteśmy zadecyduje nasz wybór, czyli to, po co sięgniemy, by zaspokoić tzw. mały głód. Zamiast żelków, cukierków czy ciastek lepiej wybrać pestki dyni. To naturalne źródło cennego błonnika, wspomagającego prawidłową pracę jelit, a także składników mineralnych (m.in. magnez, cynk, fosfor) i witamin (m. in. A, B, C, D). Pestki dobrze smakują suszone, jako osobna przekąska, ale też znakomicie sprawdzą się w wersji prażonej do sałatek i zup, dodatek do pesto lub granoli.

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.