Komunikaty PR

Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata

2021-04-12  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP DKK ( 0.02 MB )

Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

4szt udka kacze

2l wody

2łyżki soli

1 łyżka mąki

Marynata:

1 op. przyprawy do piernika

2 ząbki czosnku posiekanego

½ pomarańczy (sok)

Sałatka z kapusty czerwonej:

0,5 kg czerwonej kapusty

1 szt jabłko

½ szt granat

2 łyżki octu winnego

2 łyżki miodu

2 łyżki oleju

Do smaku: sól, pieprz

Wykonanie:

Kacze udka myjemy, wycinamy kość udową pozostawiając kostkę piszczelową. Wodę mieszamy z solą i wrzucamy do niej udka, wstawiamy do lodówki na minimum 12h.

Udka wyciągamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy czosnkiem, przyprawą do piernika oraz skrapiamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na 1h.

Nagrzewamy piekarnik do 100*C Udka pieczemy pod przykryciem 2h, następnie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy i dopiekamy przez 20 minut, by skórka nam się zrobiła złota.

Udka wyciągamy. Glass, który się nam wytopił zlewamy do rondelka, nadmiar tłuszczu zbieramy łyżką.

Dolewamy szklankę wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy sos, zagotowujemy

Sałatka:

Kapustę kroimy w paski. W garnku gotujemy niewielką ilość wody, solimy, wrzucamy kapustę i parzymy przez 15 minut na wolnym ogniu, odcedzamy. Odcedzoną kapustę skrapiamy octem winnym i dodajemy miód, jeśli potrzeba to dosalamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce do kapusty, dodajemy pestki granata i olej.

Mieszamy.

Jako dodatek polecam kluski śląskie.

 

Opracował: Michał Biernat z Dwór Korona Karkonoszy / www.dwor-korona.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.