Komunikaty PR

Pikantne inspiracje

2021-02-05  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i baaardzo rozgrzewająca dlatego nie bez powodu ma tak wielu wielbicieli na całym świecie. Co decyduje o wyjątkowym charakterze potraw? Zdecydowanie pikantne sosy, dodawane do niemal wszystkich dań! Dla smakoszy wyrazistych smaków mamy dwa przepisy inspirowane kuchnią meksykańską.

Ketchup jako baza sosów to proste i szybkie rozwiązanie – doskonały na dni, kiedy nie chcemy spędzić w kuchni długich godzin. Może posłużyć także jako aromatyczny dodatek do bardziej skomplikowanych dressingów. Do dań inspirowanych kuchnią meksykańską wręcz idealnie sprawdzi się Ketchup Kielecki a’la meksykański o pikantnym, pomidorowo-paprykowym smaku i intensywnym aromacie świeżych ziół.  

Pikantna salsa

Potrzebujecie przepisu na sos, który będzie pasował niemal do wszystkiego? Koniecznie przygotujcie uniwersalną pikantną salsę na bazie Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego. Sos idealnie komponuje się z domowymi empanadas, nachosami, a nawet zwykłą grzanką z oliwą. Co jest potrzebne do przyrządzenia salsy?

  • 6 łyżek Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego
  • 2 szalotki
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: papryczka chili

Szalotkę, pomidora, paprykę (oraz papryczkę chili, jeżeli chcemy dodać salsie dodatkowej ostrości) drobno siekamy. Przekładamy do miseczki i dodajemy ketchup oraz przyprawy do smaku, a następnie wszystko mieszamy. To tyle – nasza ekspresowa salsa jest gotowa!

Chili con carne – w sam raz na chłodny dzień!

Chili con carne, czyli tradycyjny przysmak kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej, to wyjątkowe danie, które może posłużyć nam także jako sos do kukurydzianych tacos lub tortilli w dowolnej formie. Potrzebne składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół puszki kukurydzy
  • papryczka chili
  • kostka gorzkiej czekolady
  • przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 300 ml bulionu
  • 4 łyżki Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oliwie lub oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut. Dorzucamy kostkę czekolady, przyprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy przez ok. 2 minuty. Kolejny krok to dodanie pomidorów z puszki, bulionu, soli i pieprzu oraz posiekanej papryczki chili. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, cukier i Ketchup Kielecki a’la meksykański. Dusimy przez kolejne 30-45 minut, aż wołowina będzie miękka, a wszystkie aromaty się połączą. Smacznego!

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego: 5,40 zł brutto/ 500 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.