Komunikaty PR

Płatki na śniadanie nie muszą być nudne

2021-01-19  |  12:00
Biuro prasowe
Do pobrania owsianka ( 0.13 MB )

Wiele osób na pytanie o sposób na szybkie śniadanie odpowie: płatki z mlekiem. Wystarczy wziąć ulubiony rodzaj tego zbożowego produktu i połączyć z mlecznym napojem. Jednak podawane codziennie w tej samej formie mogą stać się monotonne, a także okazać się niewystarczające pod względem odżywczym. Jak sprawić, by płatki na śniadanie były nie tylko pełne smaków, ale także pożywne i pełnowartościowe? Z czym najlepiej je połączyć? Podpowiadamy kilka sposobów na pyszne i zdrowe poranki.

1. Poranki owsianki

Śniadanie warto zaplanować już dzień wcześniej. W końcu to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który jest naszym pierwszym zastrzykiem energii po przebudzeniu. Dlatego powinno być dobrze zbilansowane, zdrowe i przede wszystkim sycące. Najlepiej, by składało się nie tylko z porcji zbóż, ale także owoców, nabiału i zdrowych tłuszczy zawartych w nasionach.

Składniki:

  • 1 szklanka Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • łyżka cukru pudru lub miodu
  • 2 garści malin (mogą być mrożone)
  • banan
  • pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie: Płatki wsypujemy do miski, zalewamy maślanką, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano dodajemy cukier lub miód i tyle maślanki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Podajemy owsiankę w miseczkach, udekorowaną malinami i pokrojonym w plasterki bananem. Wierzch posypujemy posiekanymi pestkami dyni i słonecznika.

2. Słodkie przebudzenie

Wiele osób lubi, kiedy śniadanie zawiera słodkie akcenty. Dla zwolenników łakoci polecamy owsiankę kokosową. Jej przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut, a poranny głód zostanie zaspokojony na długie godziny. Nie ma lepszego połączenia niż banan, cynamon i biała czekolada w towarzystwie płatków owsianych.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 500 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 2 banany
  • 180 g jogurtu naturalnego Sokólski
  • 2-3 łyżki masła extra Łaciate
  • płatki kokosowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 kostek białej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie: Do garnka wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Zagotowujemy. Dodajemy masło. Gotujemy przez około 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Owsiankę przekładamy do 2 lub 3 miseczek, w zależności od tego, ile porcji chcemy przygotować. Banany kroimy w plastry. Dodajemy po równo jogurtu naturalnego do owsianki i mieszamy. Na wierzch kładziemy pokrojone plastry banana, płatki kokosowe (ilość wg uznania) oraz cynamon. Jeśli chcemy dodać czekoladę, kostki kroimy na mniejsze kawałki bądź ścieramy na tarce i posypujemy wierzch owsianki.

3. Chrupka granola śniadaniowa

Jeśli lubicie długie poranki, celebrujecie przygotowywanie zdrowego śniadania, a jego wspólne spożywanie sprawia Wam przyjemność, to mamy dla Was przepis na witaminową bombę
- granolę. To pieczona mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców. Rodzinne, zdrowe chrupanie z pewnością wprawi Was w dobry nastrój na dalszą część dnia.

Składniki:

  • 100-150 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej na porcję do granoli
  • 400 g płatków owsianych
  • 60 g rozpuszczonego masła Extra Łaciate
  • 80-100 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 80-100 g migdałów
  • 80 g suszonych bananów
  • 80 g suszonych fig pokrojonych na ćwiartki

Przygotowanie: Miód rozpuszczamy w ciepłym maśle. Płatki wsypujemy do miski i zalewamy masłem z miodem. Dokładnie łączymy. Dolewamy soku i znów dobrze mieszamy. Przesypujemy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, by płatki równomiernie się zezłociły. Migdały prażymy na suchej patelni. Razem z figami i bananami dodajemy do upieczonej granoli. Dokładnie mieszamy. Podajemy w miseczce z maślanką i ulubionymi owocami.

Więcej inspirujących przepisów na pyszne i zdrowe śniadania z wykorzystaniem płatków znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl oraz www.niejembyleczego.pl. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

Problemy społeczne

Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.