Komunikaty PR

Płyta indukcyjna i ceramiczna– sprzedawco, mam pytanie…

2021-11-15  |  13:55
Biuro prasowe

Wiele osób wybierając się do sklepu ze sprzętem AGD nie ma pojęcia na temat tych urządzeń. Oczywiście – ma prawo, od tego jest sprzedawca. Wyszkolona osoba, odpowiedzialna za to, aby dostarczyć Ci niezbędnej wiedzy. Odpowie na wszystkie Twoje pytania i sama dopyta, jeśli nie będziesz widział od czego zacząć. Nie bój się pytać, zespół AKPO pomoże Ci z każdą zagwozdką.

Od czego zacząć?

Najważniejsze informacje jakie powinieneś posiadać przed spotkaniem ze sprzedawcą, to konkretne wymiary blatu kuchennego. Tak aby zespół wiedział „na czym stoi”. Jaki chciałbyś przeznaczyć na to budżet oraz gdzie chciałbyś takową płytę umiejscowić. Z takimi podstawowymi wiadomościami, wybór płyty kuchennej będzie o wiele prostszy.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Stojąc przed tak kluczowym pytaniem należy rozróżnić te dwa sprzęty. Płyta ceramiczna posiada elektryczne spirale, które się nagrzewają. Zakupując taką płytę nie występuje konieczność zmiany garnków i patelni na specjalnie przeznaczone dla indukcji. Płyta ceramiczna osiąga wysokie temperatury, gdy się nagrzeje. Bezpieczniejszą opcją jest natomiast płyta indukcyjna, która nie ma prawa się aż tak nagrzać. Naczynia nie przypalą się więc tak szybko – trzeba się solidnie postarać. Działa na zasadzie pola magnetycznego z tzw. prądami wirowymi.

Co je łączy? „Oba rodzaje płyty kuchennej są zbliżone do siebie wizualnie. Przez ekonomiczniejszy i bezpieczniejszy sposób działania, podbijają ludzkie serca i coraz więcej osób decyduję się na takową formę. Estetyka tych 2 płyt sprawia, że stanowią ciekawy, nietuzinkowy element wykończenia. Bardzo szybko się je czyści, znacznie łatwiej niż tradycyjne kuchenki gazowe. Odpowiednio o nie dbając, zapewnisz sobie przyjaciela na długie lata. Dostępne są modele z 4 polami grzewczymi- czyli te standardowe, ale możemy spotkać także te, które mają 2 pola grzewcze- dedykowane mniejszym kuchniom, czy np. domkom letniskowym.” – podkreśla Michał Kołakowski- przedstawiciel handlowy AKPO.

Chcę konkretny model, ale obawiam się, że nie będę mógł jej zamontować. Czy to możliwe?

Płyty ceramiczne i indukcyjne nie potrzebują aż tak dużo miejsca, co zwyczajne kuchenki gazowe. Wtedy potrzebne jest miejsce np. na butlę z gazem. Nie dość, że jest to zbędne poświęcenie miejsca, to na dodatek mniej bezpieczne. Płyty indukcyjne nie nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur. Możesz zamontować ją nawet nad piekarnikiem. Płytę ceramiczną należałoby zabezpieczyć przed nagrzaniem blatu. Za każdym razem trzeba poświęcić małą część. Wybór należy do Ciebie!

Dobrze, MAM! Swoją idealną płytę, jak o nią dbać?

Nic bardziej prostego! Pamiętaj, sama woda nie wystarczy. Po każdym użyciu przemyj wilgotną ściereczką, aby pierwsza tłusta warstwa zniknęła. Następnie użyj dostępnego w każdym sklepie płynu do mycia okien. Spryskaj płytę i zetrzyj papierem kuchennym. Jeśli po kilkugodzinnym gotowaniu część składników lub sosów zaschnie na blacie – zamień szmatkę na gąbkę – i po kłopocie. Wybierz tradycyjną, miękką stronę gąbki, tak aby nie zarysować płyty. Pod żadnym pozorem nie wybieraj druciaka. Nie potrzebuje aż takiej kąpieli.

Mam wymarzona płytę indukcyjną, ale nie mam odpowiednich garnków, na co w sklepie zwrócić uwagę?

Wybierając garnek, spójrz czy ma na opakowaniu taki znaczek. Oznacza on przystosowanie do gotowania na płytach indukcyjnych. Upewnij się, że rozmiar średnicy garnka, jest odpowiedni do narysowanego kółka na płycie indukcyjnej. Inaczej możesz odebrać komunikat niepołączenia garnka z indukcją. Pole grzewcze powinno być w całości zakryte sprzętem do gotowania.

Miłego szaleństwa w kuchni!

Po więcej informacji, udaj się do sklepu ze sprzętem AGD. Obsługa na pewno pomoże Ci w wyborze najlepszej płyty.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Efektowne połączenie kolorystyczne w aranżacji wnętrz Biuro prasowe
2024-11-04 | 13:29

Efektowne połączenie kolorystyczne w aranżacji wnętrz

Posługiwanie się odcieniami jednego koloru od podłogi aż po sufit w tym samym pomieszczeniu to gorący wnętrzarski trend „color drenching”, który w tym roku skradł serca
Dom Design w kolorze. Artu na PTAK EXPO Warsaw Home
2024-11-04 | 11:35

Design w kolorze. Artu na PTAK EXPO Warsaw Home

Choć za oknami jesień i plucha wszyscy miłośnicy dobrego wzornictwa, którzy odwiedzili tegoroczne targi PTAK EXPO Warsaw Home, mogli poczuć moc słonecznych kolorów i pozytywną
Dom Szybka i efektywna budowa przegród z H+H TEMPO PRO
2024-10-31 | 16:00

Szybka i efektywna budowa przegród z H+H TEMPO PRO

Czas realizacji każdej inwestycji budowlanej jest niezwykle istotny, dlatego warto już na etapie sporządzania projektu zwrócić uwagę na rozwiązania, które mogą przyspieszyć i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.