Pół żartem, pół serio – 30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego
Grudzień obfituje w okazje, w których obchody włączamy się z dużym entuzjazmem. Obok Mikołajek, Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra i Nowego Roku w kalendarzu jest jeszcze jedna, dość szczególna data. Okazuje się, że 30 grudnia kilka lat temu zasłynął, choć nieco przypadkowo, jako Dzień Serka Wiejskiego.
Nieplanowany fenomen, czyli pochodzenie Dnia Serka Wiejskiego
Różne produkty spożywcze i potrawy mają swoje święta, a wiele z nich obchodzonych jest międzynarodowo. Ich ustanowienie zazwyczaj wiąże z inicjatywą oficjalnych instytucji, a później coraz bardziej wrastają one w kalendarz i powszechną świadomość. Mamy więc między innymi Światowy Dzień Chleba ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników, Światowy Dzień Mleka powstały na wniosek Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, czy obchodzony na całym świecie Międzynarodowy Dzień Sernika.
Historia Dnia Serka Wiejskiego na tym tle prezentuje się nad wyraz oryginalnie, ponieważ jego ustanowienie było… żartem, który w 2012 roku pojawił się w serwisie Nonsensopedia. Mimo humorystycznego charakteru portalu, temat wyróżnienia serka wiejskiego okazał się na tyle wdzięczny, że został podchwycony przez media związane z kulinariami. W ten sposób ustanowiono Dzień Serka Wiejskiego.
Początki kariery serka wiejskiego
Historia produktu rozpoczyna się w Stanach Zjednoczonych i jest tak samo przypadkowa jak jego święto –receptura serka wiejskiego wynikała z chęci wykorzystania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła. Angielskiej nazwy cottage cheese użyto po raz pierwszy w 1931 roku na łamach czasopisma Dodey’s Lady’s Book.
Serek wiejski na polskich stołach
W Polsce serek wiejski pojawił się stosunkowo niedawno, bo w 1992 roku. Pierwszym polskim producentem twarożku wytwarzanego z krowiego mleka była OSM Piątnica, która do tej pory pozostaje liderem w tej kategorii. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Obecnie smakosze zajadają się już nie tylko podstawową wersją, dostępne są bowiem liczne warianty tego produktu: Serek Wiejski Piątnica z dodatkiem szczypiorku, serek w wersji light, BIO lub bez laktozy. Są też Serki Wiejskie z Piątnicy z dodatkiem różnych owoców lub miodu. Nowością, którą szczególnie upodobali sobie konsumenci żyjący aktywnie, uprawiający rozmaite sporty jest Serek Wiejski wysokobiałkowy. Niezależnie od rodzaju stosowanej diety, każdy więc ma szansę wybrać serek wiejski idealny dla siebie.
Apetyczne świętowanie
Mimo że Dzień Serka Wiejskiego można traktować humorystycznie, wbrew pozorom wybór daty 30 grudnia wydaje się być doskonale przemyślaną strategią. Po bożonarodzeniowym ucztowaniu, wielu z nas chętnie sięgnie po coś lekkiego. Serek wiejski można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodawać do kanapek i łączyć z ulubionymi warzywami czy dodatkami. Przez charakterystyczną, lekko ziarnistą konsystencję, trudno pomylić go z jakimkolwiek innym produktem.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.