Komunikaty PR

Polska wegańska rewolucja – film dokumentalny w ARTE.tv

2022-03-03  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Maria Kowalska
Face it

Bagatela 10
02-003 Warszawa
j.owsianko|agencjafaceit.pl| |j.owsianko|agencjafaceit.pl
+48 503 543 876
www.agencjafaceit.pl
Do pobrania docx ( 0.25 MB )

Trend w kierunku żywienia roślinnego w Polsce jest ogromny: w ciągu ostatnich trzech lat sprzedaż substytutów mięsa w kraju wzrosła o 480%! Tylko w Warszawie istnieje 70 czysto wegańskich restauracji i setki innych, które w menu oferują przynajmniej jedno wegańskie danie. Dzięki temu stolica Polski znajduje się obecnie na szóstym miejscu w rankingu najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie. „Polska wegańska rewolucja” – o tym, jak wygląda to zjawisko, opowiada film dokumentalny, który  można obejrzeć za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.

Alicja Rokicka jest wegańską influencerką, a w Polsce to nietypowy zawód. Prowadzi znany i wielokrotnie wyróżniany blog kulinarny Wegan Nerd (https://www.wegannerd.com/). Od ośmiu lat jeździ po całej Polsce: ze spotkania autorskiego na targi, z talk-show na kurs gotowania. Właśnie w Polsce, której narodowa kuchnia jest wyjątkowo bogata w potrawy mięsne, liczba wegan gwałtownie rośnie. Alicja obserwuje rosnący trend na weganizm nie tylko w dużych polskich miastach. Przez większość czasu podróżuje po całej Polsce, także na prowincję, prowadząc tam kursy kulinarne. Często udziela wywiadów w mediach i pojawia się też w talk show czy na największych w Polsce targach wegańskich „Veganmania”. Nigdy nie planowała takiej kariery i przypadkowo stała się jednym z najpopularniejszych głosów weganizmu w Polsce.

- Obserwuję, że Polacy masowo zaczynają ograniczać jedzenie mięsa lub całkowicie eliminują je z diety. Sięgają po roślinne alternatywny tradycyjnych produktów i interesują się gotowaniem wegańskich potraw w domu. Zapewne jest to efektem coraz większej świadomości, jak produkowane jest mięso i produkty nabiałowe, w jakich warunkach przetrzymywane są zwierzęta na farmach hodowlanych oraz jak wielki i negatywny wpływ na środowisko ekologiczne mają nasze codzienne wybory żywieniowe – mówi Alicja Rokicka, weganka, influencerka, autorka popularnego bloga Wegan Nerd. I dodaje: Dla Polaków istotnym argumentem, by spróbować roślinnych dań jest to, że po prostu są pyszne i pełnowartościowe. Powoli zaciera się obraz diety wegańskiej jako ubogiej w składniki odżywcze czy niesmacznej. Osobiście bardzo mnie to cieszy, a udział w reportażu „Polska wegańska rewolucja” jest dla mnie wielkim wyróżnieniem. Jestem bardzo wdzięczna i dumna, że mogę przyczynić się do pozytywnych zmian w żywieniowej świadomości Polaków. Staram się nie tylko mówić o weganizmie merytorycznie, ale też zarażać innych swoją energią i pasją. Mam nadzieje, że Polska będzie się kojarzyć w Europie z dobrym, roślinnym jedzeniem.

Film jest dostępny za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem  https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Face it
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy Biuro prasowe
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.