Polska wegańska rewolucja – film dokumentalny w ARTE.tv
Face it
Bagatela 10
02-003 Warszawa
j.owsianko|agencjafaceit.pl| |j.owsianko|agencjafaceit.pl
+48 503 543 876
www.agencjafaceit.pl
Trend w kierunku żywienia roślinnego w Polsce jest ogromny: w ciągu ostatnich trzech lat sprzedaż substytutów mięsa w kraju wzrosła o 480%! Tylko w Warszawie istnieje 70 czysto wegańskich restauracji i setki innych, które w menu oferują przynajmniej jedno wegańskie danie. Dzięki temu stolica Polski znajduje się obecnie na szóstym miejscu w rankingu najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie. „Polska wegańska rewolucja” – o tym, jak wygląda to zjawisko, opowiada film dokumentalny, który można obejrzeć za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.
Alicja Rokicka jest wegańską influencerką, a w Polsce to nietypowy zawód. Prowadzi znany i wielokrotnie wyróżniany blog kulinarny Wegan Nerd (https://www.wegannerd.com/). Od ośmiu lat jeździ po całej Polsce: ze spotkania autorskiego na targi, z talk-show na kurs gotowania. Właśnie w Polsce, której narodowa kuchnia jest wyjątkowo bogata w potrawy mięsne, liczba wegan gwałtownie rośnie. Alicja obserwuje rosnący trend na weganizm nie tylko w dużych polskich miastach. Przez większość czasu podróżuje po całej Polsce, także na prowincję, prowadząc tam kursy kulinarne. Często udziela wywiadów w mediach i pojawia się też w talk show czy na największych w Polsce targach wegańskich „Veganmania”. Nigdy nie planowała takiej kariery i przypadkowo stała się jednym z najpopularniejszych głosów weganizmu w Polsce.
- Obserwuję, że Polacy masowo zaczynają ograniczać jedzenie mięsa lub całkowicie eliminują je z diety. Sięgają po roślinne alternatywny tradycyjnych produktów i interesują się gotowaniem wegańskich potraw w domu. Zapewne jest to efektem coraz większej świadomości, jak produkowane jest mięso i produkty nabiałowe, w jakich warunkach przetrzymywane są zwierzęta na farmach hodowlanych oraz jak wielki i negatywny wpływ na środowisko ekologiczne mają nasze codzienne wybory żywieniowe – mówi Alicja Rokicka, weganka, influencerka, autorka popularnego bloga Wegan Nerd. I dodaje: Dla Polaków istotnym argumentem, by spróbować roślinnych dań jest to, że po prostu są pyszne i pełnowartościowe. Powoli zaciera się obraz diety wegańskiej jako ubogiej w składniki odżywcze czy niesmacznej. Osobiście bardzo mnie to cieszy, a udział w reportażu „Polska wegańska rewolucja” jest dla mnie wielkim wyróżnieniem. Jestem bardzo wdzięczna i dumna, że mogę przyczynić się do pozytywnych zmian w żywieniowej świadomości Polaków. Staram się nie tylko mówić o weganizmie merytorycznie, ale też zarażać innych swoją energią i pasją. Mam nadzieje, że Polska będzie się kojarzyć w Europie z dobrym, roślinnym jedzeniem.
Film jest dostępny za darmo na platformie VOD ARTE.tv pod linkiem https://www.arte.tv/pl/videos/100293-010-A/re-polska-weganska-rewolucja/.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.