Polska złota jesień na jarmarku Żuławskie Smaki w CH Osowa
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
W przyrodzie i kalendarzu już oficjalnie jesień, a wraz z nią CH Osowa zaprasza na aromatyczny jarmark rzemieślniczy 2-3 października, na którym będzie można skosztować i nabyć wyroby domowej produkcji od okolicznych dostawców z Żuław.
Jarmark odbędzie się w najbliższy piątek i sobotę, 2-3 października i jest to pierwsze prawdziwie jesienne spotkanie producentów z Żuław i okolic. Nie zabraknie na nim m.in. miodu z tegorocznych zbiorów, oryginalnych, domowych kiszonek, a także tegorocznych plonów i wyrobów rzemieślników z Pomorza.
Zimowe przygotowania - zdrowie na talerzu
Koniec roku i jesienna aura to niewątpliwie czas przygotowań do zimy, podczas której szczególnie ważne dla naszego zdrowia są naturalne produkty i wyroby, które pomogą przetrwać ciężki czas. Jednym z nich jest miód oraz pyłek pszczeli z pasieki Miody Gustawa, będący prawdziwą bombą witaminową który jednocześnie wspiera włosy i skórę w niesprzyjających miesiącach. Również na październikowym jarmarku będzie można nabyć pachnące kiszonki, które dbają nie tylko o florę jelitową, żołądek, ale i odporność, mają także wiele właściwości prozdrowotnych, które przydadzą się zimą – dlatego warto mieć je pod ręką. Na najbliższym jarmarku kiszonek nie zabraknie na pewno, dzięki Żuławskiej Zagrodzie, która to o kiszeniu wie wszystko.
Dynia prosto z pola i ogrodu
Z okazji jesieni na jarmarku Żuławskie Smaki pojawią się piękne i dorodne dynie od Marka Dłużniewskiego, które można przygotować na wiele sposobów w długie, jesienne wieczory. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z jej miąższu można przygotować zupę, sernik, czy frytki, ale i np. muffiny, placki czy kotlety. Pestki natomiast będą idealnym dodatkiem do sałatki lub ciasta. Jej właściwości prozdrowotne także są warte uwagi. Zawiera ona beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Ma ona także dużo potasu oraz ważny kwas foliowy. Natomiast pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, dodatkowo zwiększają przemianę materii i wpływają pozytywnie na pracę mózgu.
Kuchnia domowa na jarmarku Żuławskie Smaki
Oprócz oferty obfitującej w kiszonki i pyszną dynię, w najbliższy piątek i sobotę w CH Osowa pojawią się producenci naturalnych i aromatycznych wyrobów mięsnych – Specjały z Borów. Pojawi się także Pani Halinka z jej domową kuchnią i pierogami w wielu smakach, a także wypieki i słodkości od Słodkiego Zakątka.
Wystawcy październikowej edycji „Żuławskie Smaki”:
- Miody Gustawa
- Żuławska Zagroda
- Pierogi Halinki
- Słodki Zakątek
- Sery Witka
- Domowe Przysmaki
- Marek Dłużniewski - dynie i czosnek
Jarmark „Żuławskie Smaki” w każdy pierwszy piątek i sobotę miesiąca w CH Osowa.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.
Problemy społeczne
Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
Choroby mózgu nie są zbyt rozpowszechnionym tematem wśród Polaków. Znacznie więcej wiedzą o zdrowiu ogólnie czy otyłości. Tym samym trudno im wskazać konkretne choroby, a tym bardziej powiedzieć coś o związanej z nimi profilaktyce. O tzw. higienie mózgu słyszał tylko co trzeci badany, a 13 proc. rozumie, czym ona jest. Dlatego też eksperci wskazują na większą potrzebę edukacji w tym zakresie.
Film
Joanna Kurowska: W tym kraju aktorzy są na końcu przewodu pokarmowego. Nikt nas nie broni, nie mamy związków zawodowych jak w USA
Aktorka nie szczędzi gorzkich słów pod adresem środowiska polskich filmowców. Jest rozgoryczona tym, że w branży nie można na nikogo liczyć nawet wtedy, kiedy dochodzi do utraty pracy, mobbingu czy nadużyć finansowych. Artyści się nie wspierają, a rywalizacja o role i obawa przed konsekwencjami wyrażania krytyki wobec reżyserów czy producentów powodują, że atmosfera jest niezwykle napięta. Joanna Kurowska zwraca też uwagę na konieczność przeprowadzenia reformy Związku Artystów Scen Polskich. Jej zdaniem to sztuczny twór, który w rzeczywistości nie dba o aktorów, nie broni ich praw i interesów.