Komunikaty PR

Pomysły na letnie roślinne przekąski

2021-07-16  |  11:43
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Dieta wegańska i wegetariańska staje się coraz bardziej popularna. Także w Polsce stale przybywa osób rezygnujących ze spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, wielu producentów z branży spożywczej proponuje wegetariańskie zamienniki swoich najpopularniejszych produktów. Doskonałym przykładem jest wegańska wersja kultowego Majonezu Kieleckiego. Przypadnie ona do gustu zarówno zdeklarowanym mięsożercom, jak i ortodoksyjnym jaroszom.

Latem chętniej sięgamy po warzywa i owoce. I nic dziwnego - trudno odmówić  sobie soczystego pomidora albo słodkich truskawek. To idealny czas, żeby przygotować roślinne alternatywy naszych ulubionych dań lub przekąsek. Przedstawiamy dwa wegetariańskie przepisy, które powinni wypróbować także wielbiciele mięsnych potraw!

Wegetariańskie szaszłyki

Szaszłyki to wyjątkowo uniwersalne danie - do ich przygotowania możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Możliwości jest mnóstwo - rozmaite warzywa, sosy, sposób przygotowania… Tylko czym zastąpić mięso w wegetariańskiej wersji szaszłyków? Wędzone tofu to będzie strzał w dziesiątkę. Do tego sos na bazie majonezu roślinnego i mamy idealne danie na lato.

Potrzebne składniki (na ok. 8 szaszłyków):

  • 15-20 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 2 kostki wędzonego tofu
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę i tofu kroimy w grubą kostkę, a cebulę w plastry. Pieczarki możemy pozostawić w całości lub przekroić na pół, jeśli są bardzo duże. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, po czym skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz oraz posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu. Przyrządzamy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku (do miękkości warzyw). W czasie pieczenia lub grillowania szaszłyków przygotowujemy sos. W misce łączymy Majonez Kielecki roślinny z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Colesław w wersji wegańskiej

Colesław, czyli kultowa surówka z kapusty ze sporą ilością majonezu. Czym zastąpić  ten klasyczny sos w jej wegańskiej wersji? Doskonale sprawdzi się np. Majonez Kielecki roślinny. Do tego możemy dodać kilka składników, które nadadzą surówce świeżego, letniego charakteru, takich jak świeża kolendra. Warto spróbować!

Potrzebne składniki:

  • pół czerwonej kapusty
  • pół kapusty pekińskiej
  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • duża garść świeżej kolendry
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz

Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy Majonez Kielecki roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy razem z ulubionymi przekąskami. 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 5,78 zł brutto / 310g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.