Komunikaty PR

Pomysły na letnie roślinne przekąski

2021-07-16  |  11:43
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Dieta wegańska i wegetariańska staje się coraz bardziej popularna. Także w Polsce stale przybywa osób rezygnujących ze spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, wielu producentów z branży spożywczej proponuje wegetariańskie zamienniki swoich najpopularniejszych produktów. Doskonałym przykładem jest wegańska wersja kultowego Majonezu Kieleckiego. Przypadnie ona do gustu zarówno zdeklarowanym mięsożercom, jak i ortodoksyjnym jaroszom.

Latem chętniej sięgamy po warzywa i owoce. I nic dziwnego - trudno odmówić  sobie soczystego pomidora albo słodkich truskawek. To idealny czas, żeby przygotować roślinne alternatywy naszych ulubionych dań lub przekąsek. Przedstawiamy dwa wegetariańskie przepisy, które powinni wypróbować także wielbiciele mięsnych potraw!

Wegetariańskie szaszłyki

Szaszłyki to wyjątkowo uniwersalne danie - do ich przygotowania możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Możliwości jest mnóstwo - rozmaite warzywa, sosy, sposób przygotowania… Tylko czym zastąpić mięso w wegetariańskiej wersji szaszłyków? Wędzone tofu to będzie strzał w dziesiątkę. Do tego sos na bazie majonezu roślinnego i mamy idealne danie na lato.

Potrzebne składniki (na ok. 8 szaszłyków):

  • 15-20 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 2 kostki wędzonego tofu
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę i tofu kroimy w grubą kostkę, a cebulę w plastry. Pieczarki możemy pozostawić w całości lub przekroić na pół, jeśli są bardzo duże. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, po czym skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz oraz posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu. Przyrządzamy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku (do miękkości warzyw). W czasie pieczenia lub grillowania szaszłyków przygotowujemy sos. W misce łączymy Majonez Kielecki roślinny z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Colesław w wersji wegańskiej

Colesław, czyli kultowa surówka z kapusty ze sporą ilością majonezu. Czym zastąpić  ten klasyczny sos w jej wegańskiej wersji? Doskonale sprawdzi się np. Majonez Kielecki roślinny. Do tego możemy dodać kilka składników, które nadadzą surówce świeżego, letniego charakteru, takich jak świeża kolendra. Warto spróbować!

Potrzebne składniki:

  • pół czerwonej kapusty
  • pół kapusty pekińskiej
  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • duża garść świeżej kolendry
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz

Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy Majonez Kielecki roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy razem z ulubionymi przekąskami. 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 5,78 zł brutto / 310g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.