Komunikaty PR

„Powiedz seeeer”, czyli smakowita, suszona mrozem serowa nowość od Mixit!

2021-05-26  |  10:00

Czym jest liofilizacja (suszenie mrozem)?

Liofilizacja to proces usuwania wody z żywności poprzez jej wymrożenie i sublimację. Wybrany składnik zostaje zamrożony w bardzo niskiej temperaturze (nawet -50 stopni Celsjusza), a następnie powstały lód zamienia się w parę wodną (z pominięciem pośredniego stanu ciekłego). Liofilizowane produkty prawie w ogóle nie tracą swojej barwy, aromatów, zawartych składników odżywczych i witamin i są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu
z opakowania. Temu procesowi poddawane są m.in. owoce, warzywa, ryby, a także… sery!

Do czego warto użyć liofilizowany ser?

Ze względu na swoje walory smakowe i wyjątkową chrupkość, suszony mrozem ser można wykorzystać jako dodatek do dań. Następnym razem robiąc swoją ulubioną sałatkę możesz nieco zmienić jej charakter, podmieniając zwykły ser żółty na ten chrupiący. Z drugiej strony, jeśli potrzebujesz przechować swoją potrawę przez dłuższy czas i wolisz, by składała się typowo z suchych składników, liofilizowane sery żółte sprawdzą się dobrze również w tym przypadku – nie roztopią się tak jak te zwykłe.

Suszone mrozem sery mogą być również zdrową przekąską, ponieważ są w pełni naturalne i przyjemnie chrupiące, dzięki czemu mogą zastąpić np. mniej zdrowsze  chipsy.

Z kolei jeśli próbujesz namówić swojego malucha na jedzenie serów żółtych, a on za nimi na ogół nie przepada – wypróbuj te w wersji chrupiącej, których faktura może być ciekawszą wersją zwykłego odpowiednika, przez co lepiej przyswajalną dla najmłodszych.

Chrupiący ser suszony mrozem może być również wspaniałą przekąską imprezową – z łatwością możesz użyć go do prywatkowych koreczków lub podać jako samodzielną przekąskę – w końcu kto z nas na co dzień ma okazję spróbować takiego smakołyka?

Zestaw liofilizowanych serów żółtych  Chrunchy cheese: Gouda, Cheddar, Emmentaler od Mixit składa się z kawałków serów, które dzięki liofilizacji są wyjątkowo chrupiące i nabierają jeszcze lepszego smaku i esencji niż w swojej zwykłej wersji. Sery Chrunchy cheese w kosteczkach zawierają skumulowane aromaty, przez co mogą być ciekawymi przekąskami lub dodatkami do rozmaitych dań. Są w pełni naturalne i gotowe do spożycia zaraz po otwarciu wieczka.

Serowe zaskoczenie

Ser suszony mrozem to specjał, który teraz jest dostępny dla każdego. Możesz go wykorzystać jako samodzielną przekąskę, dodatek do ulubionych dań czy jako zamianę zwykłego sera w przygotowywanych potrawach. Niezależnie od tego, jaką drogę wybierzesz, to jedno jest pewne – liofilizowanym, pełnym esencji, smakowitym i bardzo chrupiącym serem zaskoczysz wszystkich!

www.mixit.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.