„Powiedz seeeer”, czyli smakowita, suszona mrozem serowa nowość od Mixit!
Czym jest liofilizacja (suszenie mrozem)?
Liofilizacja to proces usuwania wody z żywności poprzez jej wymrożenie i sublimację. Wybrany składnik zostaje zamrożony w bardzo niskiej temperaturze (nawet -50 stopni Celsjusza), a następnie powstały lód zamienia się w parę wodną (z pominięciem pośredniego stanu ciekłego). Liofilizowane produkty prawie w ogóle nie tracą swojej barwy, aromatów, zawartych składników odżywczych i witamin i są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu
z opakowania. Temu procesowi poddawane są m.in. owoce, warzywa, ryby, a także… sery!
Do czego warto użyć liofilizowany ser?
Ze względu na swoje walory smakowe i wyjątkową chrupkość, suszony mrozem ser można wykorzystać jako dodatek do dań. Następnym razem robiąc swoją ulubioną sałatkę możesz nieco zmienić jej charakter, podmieniając zwykły ser żółty na ten chrupiący. Z drugiej strony, jeśli potrzebujesz przechować swoją potrawę przez dłuższy czas i wolisz, by składała się typowo z suchych składników, liofilizowane sery żółte sprawdzą się dobrze również w tym przypadku – nie roztopią się tak jak te zwykłe.
Suszone mrozem sery mogą być również zdrową przekąską, ponieważ są w pełni naturalne i przyjemnie chrupiące, dzięki czemu mogą zastąpić np. mniej zdrowsze chipsy.
Z kolei jeśli próbujesz namówić swojego malucha na jedzenie serów żółtych, a on za nimi na ogół nie przepada – wypróbuj te w wersji chrupiącej, których faktura może być ciekawszą wersją zwykłego odpowiednika, przez co lepiej przyswajalną dla najmłodszych.
Chrupiący ser suszony mrozem może być również wspaniałą przekąską imprezową – z łatwością możesz użyć go do prywatkowych koreczków lub podać jako samodzielną przekąskę – w końcu kto z nas na co dzień ma okazję spróbować takiego smakołyka?
Zestaw liofilizowanych serów żółtych Chrunchy cheese: Gouda, Cheddar, Emmentaler od Mixit składa się z kawałków serów, które dzięki liofilizacji są wyjątkowo chrupiące i nabierają jeszcze lepszego smaku i esencji niż w swojej zwykłej wersji. Sery Chrunchy cheese w kosteczkach zawierają skumulowane aromaty, przez co mogą być ciekawymi przekąskami lub dodatkami do rozmaitych dań. Są w pełni naturalne i gotowe do spożycia zaraz po otwarciu wieczka.
Serowe zaskoczenie
Ser suszony mrozem to specjał, który teraz jest dostępny dla każdego. Możesz go wykorzystać jako samodzielną przekąskę, dodatek do ulubionych dań czy jako zamianę zwykłego sera w przygotowywanych potrawach. Niezależnie od tego, jaką drogę wybierzesz, to jedno jest pewne – liofilizowanym, pełnym esencji, smakowitym i bardzo chrupiącym serem zaskoczysz wszystkich!
www.mixit.pl
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.