Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato
Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato
Dieta roślinna jest nie tylko niezwykle smaczna i zdrowa, ale także korzystna dla naszej planety. Z badań trendów w żywieniu Polaków wynika, że chcemy ograniczać mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego[1]. Jak przygotować pyszne, roślinne dania latem? Czym zaskoczyć naszych gości podczas grilla? Skorzystaj z inspiracji Violife – marki wegańskich alternatyw dla sera.
Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend w żywieniu na całym świecie. Również Polacy coraz chętniej dokonują zmian w jadłospisach i szukają nowych pomysłów na wzbogacenie swojego menu. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków, marka Violife przygotowała wegańskie alternatywy dla serów – m.in. dla goudy, cheddara czy kremowego serka do smarowania. Produkty te idealnie sprawdzą się jako dodatki do sałatek, tostów, czy „zielonych” burgerów.
Inspiracja na roślinne przekąski
Grecka sałatka w tortilli
Sałatka grecka w nowej odsłonie! Świeże, letnie warzywa w chrupiącej miseczce z tortilli.
Czas przygotowania: 20 minut
Dzień wcześniej, zgodnie z wytycznymi z przepisu, zamarynuj kostki Violife White Greek.
Liczba porcji: 2
Składniki na sałatkę:
- 2 średniej wielkości tortille
- 1 mała sałata
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
- 3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
- Sok z połowy wyciśniętej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży pieprz
- Świeże lub suszone oregano
Marynata do Violife Blok Greek White:
- 200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- Oliwa z oliwek
- Świeże oregano
- Świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
- Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.
Le rond burger
Zjawiskowy burger wege. Po prostu comfort food w najlepszym wydaniu!
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 150 g Violife Le Rond Camembert flavour
- 1 wegańska bułka do burgera
- 1 łyżka konfitury z żurawiny
- 1 garść szpinaku baby
Surówka Colesław:
- 30 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
- 30 g drobno posiekanej białej kapusty
- 1 marchewka grubo starta
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Dodatek:
- Przygotowane wcześniej domowe frytki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Bułkę do burgera przekrój na pół i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min.
- W misce połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na surówkę Colesław.
- Następnie połóż Violife Le Rond na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut, aż się zarumieni.
- Na spodniej części bułki ułóż surówkę Colesław, następnie kolejno układaj Violife Le Rond, żurawinę i szpinak.
- Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
- Podawaj z wcześniej przygotowanymi frytkami oraz pozostałą surówką Colesław.
-----------------------------------------------------------------------------------------
O Violife (Upfield Polska):
Marka Violife powstała w 1990 r. w Grecji. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „vios” oznaczającego życie i dobrobyt. To ulubiona marka wegan, wegetarian i fleksitarian na całym świecie. Równocześnie jej produkty są polecane wszystkim wielbicielom pysznego jedzenia, którzy swoją dietę chcą uzupełnić o produkty pochodzenia roślinnego. Produkty Violife są wolne m.in. od laktozy, glutenu, orzechów, soi i konserwantów, dzięki czemu są odpowiednie także dla osób, u których występują alergie
i nietolerancje pokarmowe. W asortymencie marki znajdziemy wiele różnorodnych wegańskich produktów, które będą smakować wyśmienicie na surowo, a także grillowane czy zapiekane.
-------------------------------
Kontakt prasowy:
Anna Piotrowska PR Manager anna@yellowcups.pl tel.: 575 327 111
|
[1] Trends in Poles' nutritional facts, Proposal 2019

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych
Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.
Konsument
Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.
Dom i ogród
Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.