Poznaj przepis Vegety na udane święta!
Czy już czujesz w powietrzu aromat świąt Bożego Narodzenia? To wyjątkowy okres, w którym zbieramy się z najbliższymi, aby wspólnie celebrować ten magiczny czas. W grudniu niezapomniane chwile przeplatają się z wyjątkowymi doznaniami kulinarnymi, a przygotowywanie tradycyjnych potraw staje się wyzwaniem, które chętnie podejmujemy. W wielu domach tradycją jest przygotowywanie aż 12 potraw wigilijnych. Jak sprawić, aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością? Marka Vegeta ma na to przepis!
Wigilijny stół rozmaitości
24 grudnia to magiczny czas, kiedy zbieramy się z bliskimi, aby wspólnie celebrować Wigilię. Tradycyjnie na naszych stołach pojawia się 12 potraw, a wyjątkowe zapachy grzybów, kiszonej kapusty czy aromatyczny barszcz czerwony tworzą niepowtarzalną atmosferę. Głębie tych tradycyjnych smaków pomoże wydobyć VEGETA Uniwersalna! Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw i suszonych warzyw sprawiają, że zastosowania VEGETY są nieograniczone. Produkt sprawdzi się doskonale do przygotowania zup, dań warzywnych i mięsnych, duszonych oraz grillowanych. Z pewnością sprawi, że do smaków wigilijnej kolacji będziemy tęsknić przez cały rok.
Pomysł na wigilijne danie od marki VEGETA
Jednym z tradycyjnych i uwielbianych przez Polaków dań świątecznych jest barszcz wigilijny – trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tej potrawy. Ta aromatyczna świąteczna zupa podawana jest zazwyczaj z uszkami jako pierwsze wigilijne danie, po to, aby w zimowy wieczór rozgrzać przybyłych gości. Jej esencjonalny smak i wyrazisty aromat uzyskamy za sprawą dodania do potrawy Piramidki Smaku VEGETA do barszczu czerwonego. To mieszanka przypraw, ziół i warzyw zamknięta w praktycznej i łatwej do użycia torebce. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera soli. Piramidkę łatwo i szybko można także usunąć z garnka i delektować się smakiem potrawy bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw z talerza.
Przepis na wigilijny barszcz od marki VEGETA
Składniki na 4 porcje:
1,5 litra świeżej wody
5 średnich buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
1 duża pietruszka, obrana i pokrojona na kawałki
1 cebula, obrana i pokrojona w grubą kostkę
½ selera, pokrojonego w kostkę
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 suszone grzyby, namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w paski
1 Piramidka Smaku VEGETA do barszczu czerwonego
1 kostka bulionu warzywnego VEGETA Natur
Sposób przygotowania:
- Buraki, pozostałe warzywa i namoczone suszone grzyby umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą.
- Dodać Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego i kostkę bulionu warzywnego VEGETA Natur.
- Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż warzywa staną się miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu wina lub soku z cytryny, aby podkreślić smak i nadać lekkiej kwaskowatości.
- Wyjąć Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego.
- Przygotować uszka do barszczu według osobnego przepisu lub wg preferencji.
- Barszcz podawać gorący, posypany posiekaną świeżą zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
VEGETA - Smak, który inspiruje.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.