Komunikaty PR

Produkty proteinowe – czy tylko dla sportowców?

2021-06-15  |  14:15
Biuro prasowe

Białko – dlaczego jest tak ważne?

Białko jest podstawowym budulcem każdej komórki organizmu. To z białka zbudowana jest skóra, włosy, paznokcie, krew, limfa, a także wszystkie organy. Białko jest odpowiedzialne za działanie enzymów i hormonów regulujących przemianę materii oraz przekazywanie impulsów nerwowych. Umożliwia też prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. To dzięki produktom bogatym w białko łatwiej się regenerujemy po chorobie, rany i złamania szybciej się goją, mamy lepszą odporność oraz super formę. A skoro tak, każdego dnia trzeba dostarczyć odpowiednią porcję tego składnika. To, ile białka potrzebujemy zależy, m.in. od stanu zdrowia, stanu fizjologicznego (ciąża, karmienie), wieku oraz aktywności fizycznej. Zdrowe dorosłe osoby potrzebują ok. 0,8 - 1 g białka na kilogram masy ciała dziennie. Większe zapotrzebowanie na białko dotyczy nie tylko sportowców czy osób prowadzących aktywny tryb życia, ale też osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci i nastolatków czy dorosłych podczas redukcji masy ciała.

Jak dbać o odpowiedni poziom białka w diecie?

Co zrobić, by dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość białka? Najlepiej urozmaicać dietę. Na szczęście białko można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak: mięso, ryby, nabiał, jaja, rośliny strączkowe, orzechy i zboża. Współczesny tryb życia i zaniedbania dietetyczne nie zawsze jednak pozwalają na odpowiednie bilansowanie protein w codziennym jadłospisie. Podaż białka możemy szybko i skutecznie zwiększyć dzięki produktom proteinowym, które dobrze sprawdzą się w diecie nie tylko sportowców. Trafnym wyborem będą produkty z białkiem serwatkowym – to białko pełnowartościowe, zawierające komplet aminokwasów egzogennych. Ważny jest oczywiście ponadto całościowy skład, bowiem spożywając jakościowe produkty proteinowe, możemy również dostarczyć organizmowi innych potrzebnych składników odżywczych. Wiele różnorodnych produktów spełniających te warunki znaleźć można w linii Go On. Są one przy tym po prostu bardzo smaczne – a to z pewnością także ważne kryterium wyboru. Świetną propozycją na bogate w białko śniadanie będzie Granola proteinowa Go On - wyjątkowo chrupkie, wypiekane płatki śniadaniowe wzbogacone białkiem roślinnym (granola zawiera ok. 20% białka). Zachowuje optymalne proporcje pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami. Dostarcza ponadto innych cennych składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy (tiamina, witamina A, witamina E), składniki mineralne (fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan). Granola proteinowa Go On to produkt bez dodatku cukru (zawiera naturalnie występujące cukry), bez oleju palmowego i bez pszenicy. Jest dostępna w dwóch smakowitych wersjach: czekoladowej z orzechami (laskowymi, migdałami i kawałkami czekolady) oraz owocowej (z dodatkiem owoców liofilizowanych – jeżyn, malin, czerwonych porzeczek). Doskonale smakuje z napojami roślinnymi Sante, z mlekiem lub jogurtem. Można ją też dodawać do ulubionych deserów lub chrupać jako zdrową przekąskę.

Tym, którzy mają kłopoty z pokryciem zapotrzebowania na białko warto polecić masło orzechowe Go On Protein, wzbogacone w najwyższej jakości białko WPC 80 (białko serwatkowe). Zawartość białka w tych kremach orzechowych wynosi aż 30%! Proteinowe kremy orzechowe nie zawierają oleju palmowego ani cukru dodanego (dla zrównoważenia smaku dodano niewielką ilość ksylitolu). Dostarczają witamin (witaminę E, tiaminę, niacynę, witaminę B6), składników mineralnych (potas, żelazo, cynk, fosfor, magnez, miedź, mangan) i błonnika. Są dostępne w dwóch wersjach smakowych: kakaowej oraz słony karmel. Mają idealnie kremową konsystencję, stanowiąc doskonały dodatek do kanapek czy owsianki. Świetnie smakują z waflami ryżowymi czy pieczywem chrupkim. A jako przekąska sprawdzą się Ciastka proteinowe Go On, które zawierają aż 23% białka. Jest to białko serwatkowe WPC oraz izolat białek mleka MPI. Ciastka proteinowe Go On nie mają dodatku cukru (substancjami słodzącymi są maltitol i sukraloza). Nie zawierają także tłuszczu palmowego. Są wyjątkowo kruche i pyszne. Nie mają charakterystycznego posmaku białka, za to wyraźnie czuć w nich smak czekolady bądź owoców – w zależności od rodzaju ciastek. Verry Berry mają dodatek suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, malin), zaś Brownie - kawałków czekolady.

W upalne dni doskonałym orzeźwieniem będzie Shake proteinowy Go On, który zawiera najwyższej jakości białko serwatkowe WPC oraz aminokwasy BCAA. Koktajl jest szybki i wygodny w przygotowaniu – łatwo się rozpuszcza i świetnie smakuje. Dodatek maślanki sprawia, że shake ma wyjątkowo kremową konsystencję. Jest dostępny w trzech rodzajach: malinowo-jogurtowym, czekoladowym i waniliowo-karmelowym. Wielbiciele aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu mogą zabrać do plecaka batony proteinowe Go Onpyszne, wręcz rozpływające się w ustach, dostępne w różnych smakach: kakaowym, orzechowym, waniliowym i żurawinowym. Każdy batonik to porcja pełnowartościowego białka serwatkowego WPC 80, energii potrzebnej do pracy mięśni oraz witamin. A to sprawia, że batony proteinowe Go On to niezastąpiona przekąska w trakcie wakacyjnych pieszych wędrówek i wypraw rowerowych.

Z produktami proteinowymi Go On posiłki będą nie tylko bogate w białko, którego potrzebujemy, ale też smaczne!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.