Profesjonalna kuchnia w domu
Nowicki PR
ul. Filtrowa 68 lok. 86
02-057 Warszawa
jaroslaw.kril|nowickipr.com| |jaroslaw.kril|nowickipr.com
502 538 324
nowickipr.com
Italia to pierwsza kuchnia marki Arclinea, której udało się przeszczepić do wnętrz domów rozwiązania techniczne i estetykę charakterystyczną dla kuchni profesjonalnych. Tym sposobem wyznaczyła trend, który trwa do dziś.
Zmiana skali
Sama przez lata ewoluowała dostosowując się do potrzeb współczesnego użytkownika. Jej powstanie ciekawie obrazuje przy tym okres, w którym gotowanie na poziomie mistrzowskim przestało być domeną kucharzy z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelina. - Kultura jedzenia i przygotowywania potraw w owym czasie przekroczyła granice elitarności – wspomina Antonio Cittero. – To był najlepszy moment, by idąc tym tropem, stworzyć projekt kuchni w pełni profesjonalnej, jednak skalą dopasowanej do potrzeb gotowania w domu, u siebie – dodaje. Zanim powstał projekt, Cittero wnikliwie przyglądał się kuchniom popularnych restauracji obserwując każdy ruch i gest mistrzów patelni.
Nic zbędnego
Italia opiera się na stali. To materiał, który wprowadza nową jakość estetyczną do wnętrza kuchni i broni się zarówno we wnętrzach industrialnych, nowoczesnych, jak i klasycznych. Stal jest przy tym niezwykle łatwa w codziennym utrzymywaniu czystości, trwała i wytrzymała. Idealna podstawa gotowania. Każdy element kuchni przemyślany jest pod kątem konkretnych potrzeb i wprowadza wiele nowych na owe czasy rozwiązań. Co ją charakteryzuje? Po pierwsze głębsze blaty pozwalające swobodnie przesuwać i manewrować pomiędzy garnkami, patelniami i misami. Po drugie podwójne zlewozmywaki. Jeden przeznaczony do płukania produktów, a drugi na brudne garnki i patelnie. Po trzecie dwie wyspy, z których jedna jest typowo robocza, a druga – bardziej reprezentacyjna – może służyć, np. do spożywania posiłków. Przymocowany do niej drewniany barek przełamuje przy tym lekko chłodne wrażenie, jakie pozostawia stal. Po czwarte okapy wyspowe. Podświetlone, wyposażone w półki do przechowywania produktów, z możliwością zawieszenia na nich narzędzi roboczych. A wizualnie pięknie klamrujące tę niezwykłą kuchnię. Italia jest skrupulatnie zaprojektowana w oparciu o wizję projektanta: nie ma tu być nic, co jest zbędne.
Rzemiosło i technologia
Kuchnia Italia to obecnie bogata kolekcja obejmująca rozmaite akcesoria i układy, które można łatwo dopasować do swojego metrażu i potrzeb. Doskonale uzupełniają ją, np. wysokie szafy z drzwiami Lignum wykończone, np. modnymi obecnie lamelami z czarnego jesionu czy elegancki moduł Vina przeznaczony do przechowywania kolekcji win, który można z kolei rozbudować o barek z wieszakiem na kieliszki. I humidor dla cygar.
Serce Italii jest jednak wciąż ze stali. Zgodnie z potrzebami estetycznymi kuchnia ma dopracowany każdy element, choćby produkowane rzemieślniczo uchwyty do szafek. Na każdym kroku docenia się też jej funkcjonalność. Nawet w takich drobiazgach, jak blaty robocze z rantem. Kuchnia ewoluuje w kierunku wyrafinowanych wykończeń i coraz lepszych rozwiązań. Wciąż jednak nie ma w niej nic, co zbędne! Kuchnię Italia obejrzeć można w showroomie Kari-Mobili. www.kari-mobili.pl
Finaliści konkursu Young Design 2024 – teraz w DOMOTECE!
25-lecie sofy Indivi
Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.