Proste pomysły na roślinne święta
Yellowcups
Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, miłości i wspólnego dzielenia się posiłkami w gronie najbliższych. Choć tradycyjnie wiele potraw bożonarodzeniowych zawiera mięso, coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie dań roślinnych. Przemyślane i kreatywne podejście do przygotowywania potraw pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych dań, nie rezygnując jednak z zasad weganizmu.
W Polsce wielu ludzi praktykuje post w dniu Wigilii, który tradycyjnie obejmuje wstrzemięźliwość od produktów odzwierzęcych. Wegańskie święta Bożego Narodzenia nie tylko respektują tę tradycję, ale również otwierają drzwi do nowych, smacznych i zdrowych kulinarnych doświadczeń.
Kultowe świąteczne dania w wersji 100% roślinnej
Wegański Bigos
Tradycyjny bigos można z łatwością przekształcić w wersję roślinną. Zamiast mięsa użyj podsmażonego wcześniej wędzonego tofu w formie skwarek, dodaj pieczonych warzyw, takich jak marchew, cebula i pieczarki, a także suszonych grzybów i śliwek. Dzięki temu będzie aromatyczny, odżywczy i pełny smaku umami.
Sałatka jarzynowa
Trudno wyobrazić sobie święta bez tego specjału. W wersji wegańskiej wystarczy użyć majonezu roślinnego zamiast tradycyjnego i pominąć w przepisie jajka. Do potrawy można dodać czarnej soli, tzw. kala namak. Ta tradycyjna indyjska przyprawa ma słony smak i charakterystyczny „jajeczny” zapach. Dodając ją, klasyczną sól użyj na końcu.
Pasztet
Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką, łatwy do krojenia w plastry – taki powinien być idealny pasztet. Z powodzeniem przygotujesz go na bazie wyłącznie roślinnych składników. Użyj soczewicy i kaszy jaglanej oraz warzyw korzeniowych, takich jak seler i marchew. W zależności od swoich smakowych preferencji - dodaj suszoną śliwkę, żurawinę i orzechy lub suszone pomidory, dzięki którym pasztet zyska niezwykły aromat.
Kutia Wegańska
Kutię, czyli tradycyjne danie wigilijne, można przygotować bez miodu. Do ugotowanego pęczaku dodaj ulubione orzechy i bakalie, mak, odrobinę napoju roślinnego, a na koniec nieco słodkości - idealny będzie syrop z agawy, syrop klonowy lub inny słód. Pycha!
Dlaczego warto wybrać roślinne święta?
Wybierając roślinne potrawy na świąteczny stół nie tylko odkrywamy nowe smaki, ale również podejmujemy decyzje, mające pozytywny wpływ na naszą planetę. Zamienienie żywności pochodzenia zwierzęcego na roślinną może znacząco zmniejszyć nasz ślad węglowy, jednocześnie eliminując negatywny wpływ na dobrostan zwierząt. To nie tylko kulinarna przygoda, ale również aktywny wkład w budowanie zrównoważonego stylu życia. Dając przykład tym, którzy nas otaczają, inspirujemy ich do podejmowania bardziej ekologicznych decyzji.
Nie tylko w święta
Święta to czas, kiedy zaczynamy już myśleć o noworocznych postanowieniach. Często dotyczą one zmiany nawyków żywieniowych. Jednym z narzędzi, które mogą pomóc przy stawianiu pierwszych kroków w redukcji mięsa i nabiału jest bezpłatne wyzwanie Veggie Challenge. Podczas 30-dniowego, darmowego wyzwania online każdy uczestnik otrzymuje wsparcie w postaci wskazówek, ciekawostek, porad i przepisów, które ułatwią ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych lub rozpoczęcie przygody z dietą wegetariańską czy wegańską. Dodatkowym wsparciem jest dedykowana wyzwaniu aplikacja, dzięki której każdy uczestnik może na bieżąco śledzić swoje postępy i sprawdzać, jaki pozytywny wpływ na środowisko wywierają jego drobne zmiany. W aplikacji znajdują się również ciekawe pomysły na roślinne dania, możliwość układania jadłospisu oraz wygenerowania listy zakupów. Partnerem wyzwania Veggie Challenge są marki Alpro, Garden Gourmet i Violife.
Wakacje nie (zawsze) dla kobiet. To one przygotowują uroczystości domowe
To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka
WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Moda
Luna: Bardzo mocno przeżyłam swój występ na Eurowizji. Nie do końca potrafię kontrolować emocje i często po prostu wygrywają łzy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że mogła reprezentować nasz kraj na tegorocznej Eurowizji w Szwecji i jak zapewnia, był to milowy krok w jej karierze. Jej zdaniem najważniejsza nie jest bowiem sama wygrana, ale możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu odbiorców. I choć bardzo przeżyła brak awansu do finału konkursu, to miło wspomina swój udział w tym wydarzeniu. Udało jej się zdobyć nowe doświadczenia i nawiązać wiele cennych muzycznych znajomości.
Nauka
Młodym singlom coraz bardziej podoba się życie w pojedynkę. Znacząca zmiana w ciągu dekady
Dzisiejsi nastoletni single są bardziej zadowoleni z bycia stanu wolnego niż ich rówieśnicy 10 lat temu – wynika z badań niemieckiego Uniwersytetu Johannesa Gutenberga w Moguncji. Ich autorzy podkreślają, że może to być następstwem obserwowanych w ostatnich latach trendów, kiedy spada liczba małżeństw i są one zawierane przez coraz starszych ludzi. Bycie singlem stało się bardziej normalne i akceptowalne w społeczeństwie. Większej satysfakcji ze stanu wolnego badacze nie stwierdzili jednak wśród starszych grup badanych.
Ochrona środowiska
Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew
Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.