Komunikaty PR

PROSTY SPOSÓB NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI

2021-10-26  |  14:35
Biuro prasowe
Kontakt

Andrzej Bromski
Bromo

ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl

Jesień to pora roku, w której szczególnie musimy zadbać odporność. Jedną z najlepszych, naturalnych metod jest niewątpliwie spożywanie warzyw i owoców, które dostarczą nam niezliczonej ilości witamin i składników odżywczych, chroniących przed przeziębieniem oraz innymi chorobami, a także pomagających w budowaniu odporności. Zapraszamy na przegląd dostępnych w sklepach o tej porze roku warzyw i owoców, których spożywanie pomoże nam uodpornić się jesienią.

To, że warzywa i owoce są naturalnymi „lekarstwami”, które pomagają nam w walce z jesiennymi przeziębieniami i innymi chorobami, a także w budowaniu naszej odporności wiadomo nie od dziś. Zawierają one szereg witamin, związków odżywczych, fitoskładników, mikro i makro-elementów zbawiennych dla naszego zdrowia.

Najszybszym i najlepszym sposobem na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin i wartości odżywczych jest przygotowanie świeżo wyciskanego soku z owoców, ponieważ już w 15 minut od spożycia takiego soku, do naszego organizmu dostarczane są wszystkie zawarte w nim wartości odżywcze. Co istotne  w  przypadku zjedzonych na surowo warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% ich składników odżywczych, natomiast  przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność  jest więc około 5 razy większa. Zalet takiego świeżo wyciskanego soku jest bardzo dużo. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie tłoczenie soku na zimno w wolnoobrotowych wyciskarkach – taki napój, w przeciwieństwie do tego ze zwykłej sokowirówki będzie jednolity i gęsty oraz nie straci zawartych w owocach i warzywach witamin i minerałów – mówi Robert Zimnoch dystrybutor Kuvings w Polsce.  

Składnikiem numer 1 przy budowaniu odporności jest witamina C (inaczej kwas askorbinowy), która zmniejsza ryzyko przeziębienia, a także zachorowania na grypę. Oto kilka przykładów owoców dostępnych jesienią w naszych sklepach, bogatych w tę witaminę:

 

POMARAŃCZA I SPÓŁKA  –  CZYLI OWOCE CYTRUSOWE

Owoce cytrusowe m.in. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki czy mandarynki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za pobudzenie interferonu, czyli białka pomagającego w unieszkodliwianiu wirusów chorobotwórczych, a także zwiększającego szczelność ścianek naczyń krwionośnych (w rezultacie utrudnia to przedostanie się wirusów do organizmu). Owoce cytrusowe w swoim składzie zawierają również witaminy z grupy B, są także bogate w potas, magnez oraz fosfor. Z tych owoców możemy przyrządzić smaczny, zdrowy i pyszny sok, który zapewni nam dawkę witamin i minerałów, a także skutecznie pomoże w budowaniu naszej odporności.

 

Przepis na sok z owoców cytrusowych z dodatkiem jarmużu

- ½ cytryny

- 1 pomarańcza

- garść jarmużu

- jedno jabłko

- jeden ogórek zielony

Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

 

KIWI – IDEALNE NA PRZEZIĘBIENIE

 

Kiwi jest bardzo niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o profilaktykę wszelkich dolegliwości związanych z grypą i przeziębieniem. W swoim składzie oprócz witaminy C posiada również witaminy z grupy B,  witaminę A oraz E. Dodatkowo w kiwi znajdziemy składniki odżywcze takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, krzem. Jedzenie tych owoców pomaga w złagodzeniu objawów przeziębienia i grypy takich jak kaszel czy ból gardła.

 

Przepis na sok z kiwi z dodatkiem szpinaku:

- 2 owoce kiwi

- ½ pomarańcza

- garść szpinaku

Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

 

ANANAS – PRZYDATNY W WALCE Z KASZLEM

Ananas to kolejny z owoców, o których rzadko myślimy w kategoriach prozdrowotnych, a to błąd! W ananasach znajdziemy bardzo dużą ilość witaminy C, a dodatkowo bromelię, enzym o działaniu  przeciwzapalnym ale też przeciwobrzękowym – pomagającym w leczeniu kaszlu. Ananas to także skarbnica witamin: B i PP oraz manganu, jodu, miedzi , żelaza i potasu.  Dodatkowo w ananasie znajduje się sporo błonnika pomagającego w trawieniu.

 

Przepis na sok ananasowy z dodatkiem imbiru:

- ½ ananasa

- ¼ cytryny

- 1 cząstka imbiru

Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

 

 

WARZYWA BUDUJĄCE ODPORNOŚĆ

Obok owoców w kontekście budowania naszej odporności nie zapominajmy oczywiście o warzywach dostępnych jesienią. Jednym z najbardziej kojarzonych z tą porą roku ale także bogatym w wiele składników wspomagających odporność jest dynia. Jest to warzywo w 90% składające się z wody. W swoim składzie posiada witaminę C, witaminę A, oraz witaminę E, które pomogą chronić nasz organizm przed bakteriami powodującymi przeziębienie. Oprócz tego jest bogata w szereg składników odżywczych: potas, magnez, żelazo. Dynia jest bardzo często bazą dla rozgrzewających zup typu „krem” Królową wśród jesiennych warzyw budujących odporność jest biała kapusta. To prawdziwa „bomba” witaminy C bogata także w witaminy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy oraz przeciwutleniacz-glutation. Kapusta uważana jest często za warzywo ciężkostrawne – takich właściwości nabiera poddana obróbce termicznej, dlatego najlepiej spożywać ją w postaci świeżo wyciśniętego soku z liści. Cebula i czosnek – tych dwóch warzyw w zestawieniu produktów wzmacniających odporność nie mogło zabraknąć. Olejki eteryczne w nich zawarte wspomagają układ oddechowy, posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza tym są bogate w magnez, potas, siarkę, krzem, cynk a także witaminę C. Dodatkowo w czosnku znajduje się kilka rodzajów podnoszących odporność antyoksydantów oraz przeciwbakteryjny związek o nazwie allicyna. Doskonałym źródłem witaminy C są także bardzo popularne u nas buraki – ich spożywanie nie tylko wzmacnia odporność ale także wydolność organizmu – a to przede wszystkim dzięki zawartej w nich betainie. Związek ten przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek co wiąże się ze zwiększoną wchłanialnością tlenu i lepszą pracą układu mięśniowego. Wzmocniona wydolność organizmu to podstawa w budowaniu odporności. Obok witaminy C i betainy w burakach występują spore ilości witamin A, E, K a także błonnik i kwas foliowy.

Dobrym sposobem na „przemycenie” zawartych w dostępnych jesienią warzywach substancji odżywczych są pyszne zupy krem.

Warto zwrócić uwagę by blender, którego użyjemy do przygotowania zupy, był produktem najwyższej jakości, tak byśmy mogli w nim w łatwy sposób przygotować smaczny i pożywny posiłek. Należy także zwrócić uwagę na moc takiego sprzętu, jego funkcjonalność oraz budowę. Przykładowo zupy krem przygotowywane w blenderach wyposażonych w śmigło zamiast ostrza, są znacznie gładsze i bardziej jednolite, ponieważ śmigło rozbija, a nie tnie poszczególne składniki. Niektóre blendery posiadają także funkcję jednoczesnego podgrzewania zblendowanej zupy, dzięki czemu przygotowanie pysznego, rozgrzewającego, warzywnego kremu jest dużo szybsze, a także zdrowsze, bo nie przegotowujemy zupy, a podgrzewamy ją do temperatury np. 65 stopni i mamy tzw zupę ‘raw’, w której zachowane są wszystkie składniki odżywcze warzyw – zwraca uwagę Lidia Lalak przedstawiciel dystrybutora marki Blendtec.

Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni:

- ¼ dyni

- 2 marchewki

- ½ cebuli

- 1,5 szklanki bulionu

- pieprz, sól, tymianek

Marchewkę, dynię i cebulę piecz przez 30 minut. Po upieczeniu wrzuć do Bendera razem z bulionem i przyprawami i zblenduj używając programu „gorąca zupa”.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Bromo
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025 Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Złota odznaka i tytuł „TOP EMOLIENT 2025” w prestiżowym Rankingu TOP10 Emolientów organizowanym przez Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych (PTCA)
Zdrowie Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
2025-06-25 | 10:20

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

To, jak dużo siedzimy, bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Siedzący tryb życia sprzyja nie tylko nadmiarowym kilogramom, ale także deformacjom sylwetki, problemom
Zdrowie Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
2025-06-24 | 15:00

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie

Alergia to epidemia cywilizacyjna i jedno z największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku – według badania sondażowego „Alergie w świadomości Polaków”

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.