Komunikaty PR

PROSTY SPOSÓB NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI

2021-10-26  |  14:35
Biuro prasowe
Kontakt

Andrzej Bromski
Bromo

ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl

Jesień to pora roku, w której szczególnie musimy zadbać odporność. Jedną z najlepszych, naturalnych metod jest niewątpliwie spożywanie warzyw i owoców, które dostarczą nam niezliczonej ilości witamin i składników odżywczych, chroniących przed przeziębieniem oraz innymi chorobami, a także pomagających w budowaniu odporności. Zapraszamy na przegląd dostępnych w sklepach o tej porze roku warzyw i owoców, których spożywanie pomoże nam uodpornić się jesienią.

To, że warzywa i owoce są naturalnymi „lekarstwami”, które pomagają nam w walce z jesiennymi przeziębieniami i innymi chorobami, a także w budowaniu naszej odporności wiadomo nie od dziś. Zawierają one szereg witamin, związków odżywczych, fitoskładników, mikro i makro-elementów zbawiennych dla naszego zdrowia.

Najszybszym i najlepszym sposobem na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin i wartości odżywczych jest przygotowanie świeżo wyciskanego soku z owoców, ponieważ już w 15 minut od spożycia takiego soku, do naszego organizmu dostarczane są wszystkie zawarte w nim wartości odżywcze. Co istotne  w  przypadku zjedzonych na surowo warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% ich składników odżywczych, natomiast  przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność  jest więc około 5 razy większa. Zalet takiego świeżo wyciskanego soku jest bardzo dużo. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie tłoczenie soku na zimno w wolnoobrotowych wyciskarkach – taki napój, w przeciwieństwie do tego ze zwykłej sokowirówki będzie jednolity i gęsty oraz nie straci zawartych w owocach i warzywach witamin i minerałów – mówi Robert Zimnoch dystrybutor Kuvings w Polsce.  

Składnikiem numer 1 przy budowaniu odporności jest witamina C (inaczej kwas askorbinowy), która zmniejsza ryzyko przeziębienia, a także zachorowania na grypę. Oto kilka przykładów owoców dostępnych jesienią w naszych sklepach, bogatych w tę witaminę:

 

POMARAŃCZA I SPÓŁKA  –  CZYLI OWOCE CYTRUSOWE

Owoce cytrusowe m.in. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki czy mandarynki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za pobudzenie interferonu, czyli białka pomagającego w unieszkodliwianiu wirusów chorobotwórczych, a także zwiększającego szczelność ścianek naczyń krwionośnych (w rezultacie utrudnia to przedostanie się wirusów do organizmu). Owoce cytrusowe w swoim składzie zawierają również witaminy z grupy B, są także bogate w potas, magnez oraz fosfor. Z tych owoców możemy przyrządzić smaczny, zdrowy i pyszny sok, który zapewni nam dawkę witamin i minerałów, a także skutecznie pomoże w budowaniu naszej odporności.

 

Przepis na sok z owoców cytrusowych z dodatkiem jarmużu

- ½ cytryny

- 1 pomarańcza

- garść jarmużu

- jedno jabłko

- jeden ogórek zielony

Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

 

KIWI – IDEALNE NA PRZEZIĘBIENIE

 

Kiwi jest bardzo niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o profilaktykę wszelkich dolegliwości związanych z grypą i przeziębieniem. W swoim składzie oprócz witaminy C posiada również witaminy z grupy B,  witaminę A oraz E. Dodatkowo w kiwi znajdziemy składniki odżywcze takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, krzem. Jedzenie tych owoców pomaga w złagodzeniu objawów przeziębienia i grypy takich jak kaszel czy ból gardła.

 

Przepis na sok z kiwi z dodatkiem szpinaku:

- 2 owoce kiwi

- ½ pomarańcza

- garść szpinaku

Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

 

ANANAS – PRZYDATNY W WALCE Z KASZLEM

Ananas to kolejny z owoców, o których rzadko myślimy w kategoriach prozdrowotnych, a to błąd! W ananasach znajdziemy bardzo dużą ilość witaminy C, a dodatkowo bromelię, enzym o działaniu  przeciwzapalnym ale też przeciwobrzękowym – pomagającym w leczeniu kaszlu. Ananas to także skarbnica witamin: B i PP oraz manganu, jodu, miedzi , żelaza i potasu.  Dodatkowo w ananasie znajduje się sporo błonnika pomagającego w trawieniu.

 

Przepis na sok ananasowy z dodatkiem imbiru:

- ½ ananasa

- ¼ cytryny

- 1 cząstka imbiru

Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

 

 

WARZYWA BUDUJĄCE ODPORNOŚĆ

Obok owoców w kontekście budowania naszej odporności nie zapominajmy oczywiście o warzywach dostępnych jesienią. Jednym z najbardziej kojarzonych z tą porą roku ale także bogatym w wiele składników wspomagających odporność jest dynia. Jest to warzywo w 90% składające się z wody. W swoim składzie posiada witaminę C, witaminę A, oraz witaminę E, które pomogą chronić nasz organizm przed bakteriami powodującymi przeziębienie. Oprócz tego jest bogata w szereg składników odżywczych: potas, magnez, żelazo. Dynia jest bardzo często bazą dla rozgrzewających zup typu „krem” Królową wśród jesiennych warzyw budujących odporność jest biała kapusta. To prawdziwa „bomba” witaminy C bogata także w witaminy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy oraz przeciwutleniacz-glutation. Kapusta uważana jest często za warzywo ciężkostrawne – takich właściwości nabiera poddana obróbce termicznej, dlatego najlepiej spożywać ją w postaci świeżo wyciśniętego soku z liści. Cebula i czosnek – tych dwóch warzyw w zestawieniu produktów wzmacniających odporność nie mogło zabraknąć. Olejki eteryczne w nich zawarte wspomagają układ oddechowy, posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza tym są bogate w magnez, potas, siarkę, krzem, cynk a także witaminę C. Dodatkowo w czosnku znajduje się kilka rodzajów podnoszących odporność antyoksydantów oraz przeciwbakteryjny związek o nazwie allicyna. Doskonałym źródłem witaminy C są także bardzo popularne u nas buraki – ich spożywanie nie tylko wzmacnia odporność ale także wydolność organizmu – a to przede wszystkim dzięki zawartej w nich betainie. Związek ten przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek co wiąże się ze zwiększoną wchłanialnością tlenu i lepszą pracą układu mięśniowego. Wzmocniona wydolność organizmu to podstawa w budowaniu odporności. Obok witaminy C i betainy w burakach występują spore ilości witamin A, E, K a także błonnik i kwas foliowy.

Dobrym sposobem na „przemycenie” zawartych w dostępnych jesienią warzywach substancji odżywczych są pyszne zupy krem.

Warto zwrócić uwagę by blender, którego użyjemy do przygotowania zupy, był produktem najwyższej jakości, tak byśmy mogli w nim w łatwy sposób przygotować smaczny i pożywny posiłek. Należy także zwrócić uwagę na moc takiego sprzętu, jego funkcjonalność oraz budowę. Przykładowo zupy krem przygotowywane w blenderach wyposażonych w śmigło zamiast ostrza, są znacznie gładsze i bardziej jednolite, ponieważ śmigło rozbija, a nie tnie poszczególne składniki. Niektóre blendery posiadają także funkcję jednoczesnego podgrzewania zblendowanej zupy, dzięki czemu przygotowanie pysznego, rozgrzewającego, warzywnego kremu jest dużo szybsze, a także zdrowsze, bo nie przegotowujemy zupy, a podgrzewamy ją do temperatury np. 65 stopni i mamy tzw zupę ‘raw’, w której zachowane są wszystkie składniki odżywcze warzyw – zwraca uwagę Lidia Lalak przedstawiciel dystrybutora marki Blendtec.

Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni:

- ¼ dyni

- 2 marchewki

- ½ cebuli

- 1,5 szklanki bulionu

- pieprz, sól, tymianek

Marchewkę, dynię i cebulę piecz przez 30 minut. Po upieczeniu wrzuć do Bendera razem z bulionem i przyprawami i zblenduj używając programu „gorąca zupa”.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie VIVO! Piła zaprasza na bezpłatne warsztaty z RKO i pokaz samoobrony Biuro prasowe
2021-12-04 | 10:00

VIVO! Piła zaprasza na bezpłatne warsztaty z RKO i pokaz samoobrony

Co zrobić w sytuacji zagrażającej życiu? Wypadek, zadławienie, zapaść – to sytuacje, których nie jesteśmy w stanie przewidzieć, ale możemy nauczyć się na nie prawidłowo
Zdrowie Sposób na suchy kaszel u malucha
2021-12-03 | 15:45

Sposób na suchy kaszel u malucha

Jesień to pora roku, w której wiele osób, w tym najmłodsi członkowie rodziny, zmaga się z uporczywym kaszlem. Źródeł ciągłego odkasływania może być wiele i wcale
Zdrowie Czy herbata podkręca metabolizm?
2021-12-03 | 12:00

Czy herbata podkręca metabolizm?

Herbata nie tylko gasi pragnienie. W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania ma niewiele kalorii (lub nie ma ich w ogóle),  wspomaga walkę z tkanką tłuszczową, a dodatkowo

Więcej ważnych informacji

Media

Finanse

Ponad 70 proc. Polaków najbardziej obawia się braku dostępu do opieki zdrowotnej. Prywatne ubezpieczenie zdrowotne posiada już 3,5 mln osób

Po I połowie tego roku prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym było objętych już 3,5 mln Polaków. To 15-proc. wzrost rok do roku – wynika z danych Polskiej Izby Ubezpieczeń. Do tego wzrostu popularności przyczyniła się pandemia COVID-19, która dodatkowo spotęgowała obawy Polaków związane z utratą zdrowia i brakiem dostępu do opieki lekarskiej. Pakiety medyczne to dziś najpopularniejszy benefit w polskich firmach – korzysta z niego ponad 70 proc. pracowników.

Infrastruktura

70 proc. budynków mieszkalnych w Polsce jest nieefektywnych energetycznie. Ich kompleksowa renowacja może napędzić gospodarkę i stworzyć kilkaset tysięcy nowych miejsc pracy

W Polsce aż 70 proc. spośród 5 mln domów jednorodzinnych nie spełnia standardów efektywności energetycznej. W rezultacie roczne koszty ogrzewania typowego domu o powierzchni 118 mkw., wyposażonego w kocioł węglowy oraz stare drzwi i okna, sięgają w tej chwili ok. 6,5 tys. zł. Po modernizacji, ociepleniu i wymianie stolarki ten koszt mógłby spaść nawet do 1,8 tys. zł rocznie – oszacowali analitycy w raporcie „Fala renowacji szansą na rozwój Polski po pandemii”. Wynika z niego także, że w Polsce powszechna termomodernizacja budynków mieszkalnych – wymuszona unijną strategią – mogłaby się stać motorem napędowym krajowej gospodarki po pandemii i stworzyć nawet kilkaset tysięcy nowych miejsc pracy.