Komunikaty PR

Przed nami międzynarodowy dzień sera!

2024-03-27  |  11:12
Biuro prasowe

Sery są znakiem rozpoznawczym różnych kultur i narodów, od francuskich kremowych camembertów po włoskie parmezańskie grana padano, od hiszpańskiego manchego po szwajcarski emmental. Przy okazji obchodzonego już 27 marca Dnia Sera, chcemy przypomnieć o wielowiekowej tradycji serowarstwa. Jej kunszt, cierpliwość i tajniki przekazywane z pokolenia na pokolenie tworzą prawdziwe arcydzieła kulinarnego świata.

Kawałek serowej historii

W świecie kulinariów, seria historycznych narracji rozpoczyna się od mleka, przekształcając się w jedno z najbardziej złożonych i kuszących artykułów spożywczych – ser. Jego korzenie sięgają tysiące lat wstecz, kiedy to przypadkowe odkrycia procesów fermentacji i koagulacji przyczyniły się do powstania tego wyjątkowego produktu.

W antycznych czasach różne kultury, od starożytnych Rzymian po chińskie dynastie, znalazły swoją unikalną drogę do produkcji sera, tworząc regionalne smaki i style, które są dziedziczone do dzisiaj. Kultury śródziemnomorskie doskonaliły sztukę wytwarzania sera, podczas gdy Skandynawowie preferowali techniki przechowywania sera w lodzie, tworząc wyjątkowe smaki dostępne tylko w północnych regionach.

W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają jeszcze neolitu. Ceramikę z tego okresu znaleziono na terenie Kujaw i przeprowadzono na nich badania. Odnalezione naczynia posiadały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Ser ten miał przypominać mozarellę.

Najstarszy znany kawałek sera, jaki kiedykolwiek znaleziono, mający około 3200 lat, został odnaleziony w grobowcu egipskiego faraona Ptahmesa. Nikt nie dowie się raczej, jak tak długo „dojrzewający” ser smakuje. Analiza jego składu chemicznego ujawnia, że jest on zanieczyszczony bakterią Brucella malitensis. Powoduje ona brucelozę, potencjalnie śmiertelną chorobę przenoszoną z krów na ludzi, zazwyczaj po zjedzeniu niepasteryzowanych produktów.

Wytwarzanie sera

Wyjątkowy smak i tekstura sera to rezultat precyzyjnego procesu produkcyjnego, rozpoczynającego się od samego źródła - mleka. Każdy etap produkcji ma kluczowe znaczenie, wpływając nie tylko na ostateczny smak, ale także na charakterystyczne cechy danego sera.

Na początku, mleko jest poddawane procesowi pasteryzacji lub pozostaje surowe, w zależności od rodzaju sera. Następnie dodaje się do niego kultury bakteryjne oraz enzymy, które rozpoczynają fermentację. W efekcie mleko zaczyna gęstnieć, tworząc skrzep. To właśnie tutaj pojawiają się największe różnice w zależności od regionu - niektóre sery przechodzą przez długotrwałe procesy fermentacji, podczas gdy inne przez krótsze, co nadaje im unikalny charakter.

Kluczowym etapem w procesie produkcji sera jest dojrzewanie, podczas którego ser jest przechowywany przez określony czas, aby rozwijał pełnię swojego smaku i aromatu. Różnice w długości dojrzewania oraz warunki przechowywania mają kluczowy wpływ na intensywność smaku i aromatu sera.  – komentuje Małgorzata Koska-Stępak z serowarni "Na Zielonej Łące" z Zielonej Góry.

Czas i staranność w całym procesie produkcyjnym są kluczowe dla uzyskania doskonałego smaku i konsystencji sera. Różnice regionalne w tradycyjnych technikach serowarstwa dodają warstwę lokalnej charakterystyki, co sprawia, że każdy kęs stanowi podróż przez unikalne krajobrazy smakowe różnych części świata.

Ser na świecie

W Polsce niemal każdy region kraju posiada swoje własne, charakterystyczne sery, które stanowią powód do dumy i są symbolem kulinarnego dziedzictwa. Oscypek, kaszëbsczi sër, bryndza czy bundz  to wyroby znane i cenione nie tylko w kraju, ale i za granicą – dodaje Małgorzata Koska-Stępak.

W Europie, Francja słynie z szerokiego wyboru serów, które odzwierciedlają różnorodność krajobrazu i klimatu. Od kremowego brie do intensywnego roquefort, francuskie sery mają długą historię i są nieodłączną częścią lokalnej kuchni. Włochy są domem dla serów takich jak parmigiano-reggiano czy mozzarella, które stanowią podstawę wielu klasycznych włoskich dań, takich jak lasagne czy pizza.

W Azji, ser odgrywa również istotną rolę w kuchni i kulturze. W Japonii, sery takie jak tofu czy yōkan są ważnym składnikiem tradycyjnych dań i deserów, podczas gdy w Indiach paneer jest powszechnie wykorzystywany w potrawach wegetariańskich, dodając kremowej konsystencji i bogactwa smaku.

W Ameryce Łacińskiej, ser jest nieodłączną częścią wielu klasycznych dań. Na przykład w Meksyku, ser cotija i queso fresco są powszechnie wykorzystywane w takich przysmakach jak nachos czy enchiladas, podczas gdy w Argentynie ser provoleta jest podawany jako przystawka do asado, tradycyjnego argentyńskiego grillowanego mięsa.

Podsumowując, ser w swojej różnorodności stanowi nie tylko istotny składnik kulinarny, ale także nieodłączną część kultury, historii i tożsamości narodowej różnych regionów świata. Jego bogactwo smaków, aromatów i tekstur sprawia, że jest niezastąpiony na stołach na całym globie. W nadchodzącym Wielkim Piątku, kiedy to tradycyjnie unika się mięsa, wielu spojrzy w stronę serów, czerpiąc z ich różnorodności i smaków w czasie świątecznych posiłków. Przy tej okazji warto docenić bogactwo oraz uniwersalność tego wyjątkowego produktu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Co pić podczas upałów? Biuro prasowe
2024-07-26 | 15:00

Co pić podczas upałów?

Upały potrafią dać się we znaki, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pozostaje pytanie: co pić latem, aby nie tylko nawodnić organizm, ale także móc
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki
2024-07-26 | 08:00

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.