Przed nami międzynarodowy dzień sera!
Sery są znakiem rozpoznawczym różnych kultur i narodów, od francuskich kremowych camembertów po włoskie parmezańskie grana padano, od hiszpańskiego manchego po szwajcarski emmental. Przy okazji obchodzonego już 27 marca Dnia Sera, chcemy przypomnieć o wielowiekowej tradycji serowarstwa. Jej kunszt, cierpliwość i tajniki przekazywane z pokolenia na pokolenie tworzą prawdziwe arcydzieła kulinarnego świata.
Kawałek serowej historii
W świecie kulinariów, seria historycznych narracji rozpoczyna się od mleka, przekształcając się w jedno z najbardziej złożonych i kuszących artykułów spożywczych – ser. Jego korzenie sięgają tysiące lat wstecz, kiedy to przypadkowe odkrycia procesów fermentacji i koagulacji przyczyniły się do powstania tego wyjątkowego produktu.
W antycznych czasach różne kultury, od starożytnych Rzymian po chińskie dynastie, znalazły swoją unikalną drogę do produkcji sera, tworząc regionalne smaki i style, które są dziedziczone do dzisiaj. Kultury śródziemnomorskie doskonaliły sztukę wytwarzania sera, podczas gdy Skandynawowie preferowali techniki przechowywania sera w lodzie, tworząc wyjątkowe smaki dostępne tylko w północnych regionach.
W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają jeszcze neolitu. Ceramikę z tego okresu znaleziono na terenie Kujaw i przeprowadzono na nich badania. Odnalezione naczynia posiadały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Ser ten miał przypominać mozarellę.
Najstarszy znany kawałek sera, jaki kiedykolwiek znaleziono, mający około 3200 lat, został odnaleziony w grobowcu egipskiego faraona Ptahmesa. Nikt nie dowie się raczej, jak tak długo „dojrzewający” ser smakuje. Analiza jego składu chemicznego ujawnia, że jest on zanieczyszczony bakterią Brucella malitensis. Powoduje ona brucelozę, potencjalnie śmiertelną chorobę przenoszoną z krów na ludzi, zazwyczaj po zjedzeniu niepasteryzowanych produktów.
Wytwarzanie sera
Wyjątkowy smak i tekstura sera to rezultat precyzyjnego procesu produkcyjnego, rozpoczynającego się od samego źródła - mleka. Każdy etap produkcji ma kluczowe znaczenie, wpływając nie tylko na ostateczny smak, ale także na charakterystyczne cechy danego sera.
Na początku, mleko jest poddawane procesowi pasteryzacji lub pozostaje surowe, w zależności od rodzaju sera. Następnie dodaje się do niego kultury bakteryjne oraz enzymy, które rozpoczynają fermentację. W efekcie mleko zaczyna gęstnieć, tworząc skrzep. To właśnie tutaj pojawiają się największe różnice w zależności od regionu - niektóre sery przechodzą przez długotrwałe procesy fermentacji, podczas gdy inne przez krótsze, co nadaje im unikalny charakter.
Kluczowym etapem w procesie produkcji sera jest dojrzewanie, podczas którego ser jest przechowywany przez określony czas, aby rozwijał pełnię swojego smaku i aromatu. Różnice w długości dojrzewania oraz warunki przechowywania mają kluczowy wpływ na intensywność smaku i aromatu sera. – komentuje Małgorzata Koska-Stępak z serowarni "Na Zielonej Łące" z Zielonej Góry.
Czas i staranność w całym procesie produkcyjnym są kluczowe dla uzyskania doskonałego smaku i konsystencji sera. Różnice regionalne w tradycyjnych technikach serowarstwa dodają warstwę lokalnej charakterystyki, co sprawia, że każdy kęs stanowi podróż przez unikalne krajobrazy smakowe różnych części świata.
Ser na świecie
W Polsce niemal każdy region kraju posiada swoje własne, charakterystyczne sery, które stanowią powód do dumy i są symbolem kulinarnego dziedzictwa. Oscypek, kaszëbsczi sër, bryndza czy bundz to wyroby znane i cenione nie tylko w kraju, ale i za granicą – dodaje Małgorzata Koska-Stępak.
W Europie, Francja słynie z szerokiego wyboru serów, które odzwierciedlają różnorodność krajobrazu i klimatu. Od kremowego brie do intensywnego roquefort, francuskie sery mają długą historię i są nieodłączną częścią lokalnej kuchni. Włochy są domem dla serów takich jak parmigiano-reggiano czy mozzarella, które stanowią podstawę wielu klasycznych włoskich dań, takich jak lasagne czy pizza.
W Azji, ser odgrywa również istotną rolę w kuchni i kulturze. W Japonii, sery takie jak tofu czy yōkan są ważnym składnikiem tradycyjnych dań i deserów, podczas gdy w Indiach paneer jest powszechnie wykorzystywany w potrawach wegetariańskich, dodając kremowej konsystencji i bogactwa smaku.
W Ameryce Łacińskiej, ser jest nieodłączną częścią wielu klasycznych dań. Na przykład w Meksyku, ser cotija i queso fresco są powszechnie wykorzystywane w takich przysmakach jak nachos czy enchiladas, podczas gdy w Argentynie ser provoleta jest podawany jako przystawka do asado, tradycyjnego argentyńskiego grillowanego mięsa.
Podsumowując, ser w swojej różnorodności stanowi nie tylko istotny składnik kulinarny, ale także nieodłączną część kultury, historii i tożsamości narodowej różnych regionów świata. Jego bogactwo smaków, aromatów i tekstur sprawia, że jest niezastąpiony na stołach na całym globie. W nadchodzącym Wielkim Piątku, kiedy to tradycyjnie unika się mięsa, wielu spojrzy w stronę serów, czerpiąc z ich różnorodności i smaków w czasie świątecznych posiłków. Przy tej okazji warto docenić bogactwo oraz uniwersalność tego wyjątkowego produktu.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.