Komunikaty PR

Przejdź się na wirtualny spacer i odwiedź Fabrykę Czekolady E.Wedel

2021-05-10  |  11:00
Biuro prasowe

Już 15 maja, w Noc Muzeów, miłośnicy słodkości po raz kolejny będą mogli odwiedzić najbardziej czekoladowe miejsce w Polsce. Tym razem inaczej. Marka E.Wedel przygotowała dla nich wirtualny spacer, dzięki któremu bez względu na miejsce przebywania, będzie można zatopić się w czekoladowym świecie. Ważną informację stanowi fakt, że wirtualny spacer będzie aktywny dla zwiedzających jedynie przez miesiąc.

Podczas Nocy Muzeów 2021 po raz kolejny, lecz tym razem wirtualnie, otworzą się drzwi Fabryki Czekolady E.Wedel, działającej od lat 30. XX wieku na warszawskim Kamionku. Dzięki możliwościom wirtualnego zwiedzania, uczestnicy wydarzenia, z dowolnego miejsca na świecie, będą mogli odwiedzić gabinet legendarnego założyciela – Jana Wedla, obejrzeć galerię czekoladowych rzeźb i dekorowanie Torcika Wedlowskiego, czy też dowiedzieć się, jak powstaje czekolada. W tym roku marka E.Wedel zdecydowała się także pokazać linię produkcyjną, na której powstają kultowe pianki Ptasie Mleczko®. To niezwykłe miejsce nigdy wcześniej nie było prezentowane szerszej publiczności, bowiem zarówno receptura, jak i produkcja niebiańsko lekkich pianek, od lat są pilnie strzeżone. Podczas spaceru nie zabraknie także ciekawostek dotyczących pracowników firmy, którzy dumnie kontynuują dziedzictwo rodziny Wedlów i piszą nowe karty czekoladowej historii na co dzień.

Wirtualny spacer to także ukłon w kierunku historii i wspomnianego wyżej Jana Wedla, który słynął z niecodziennych pomysłów i śmiałych innowacji. Zwiedzanie w trybie online zostanie zainagurowane w Noc Muzeów i będzie dostępne przez cały miesiąc, od 15 maja do 15 czerwca, na stronie 

www.wedel.pl/wirtualny-spacer  

Na wirtualnych zwiedzających czekać będą aż 4 trasy spaceru. Jakie?

LINIA VENUS

To miejsce, w którym codziennie produkowane się kultowe produkty E.Wedel. Mowa o różnych rodzajach tabliczek oraz batonie Pawełek. Można tu poznać dokładny proces ich produkcji, dowiedzieć się, co jest sekretem oryginalnej wedlowskiej czekolady, jak pozyskuje się wyselekcjonowane kakao z Ghany, czy też ile tabliczek czekolady codziennie opuszcza mury Fabryki.

LINIA PTASIE MLECZKO

Chociaż Ptasie Mleczko® jest lekkie i pyszne to nie spada z nieba. Zapraszamy do odwiedzenia linii produkcyjnej tych kultowych pianek – miejsca, które nigdy wcześniej nie było udostępniane zwiedzającym. To tutaj dowiemy się, jak powstaje przysmak uwielbiany przez Polaków już od 85 lat oraz ile kostek produkowanych jest w Fabryce w ciągu minuty.

TORCIK WEDLOWSKI

Stworzony, by celebrować wyjątkowe chwile. Jego popularność stała się inspiracją do pokazania tajników procesu jego powstawania, który do dziś częściowo opiera się na ręcznej produkcji. Chociaż trudno w to uwierzyć, te misterne zdobienia na powierzchni Torcika, to ręczna robota. Tu uzyskamy informacje, ile Torcików można udekorować w ciągu 8 godzin pracy i czy ich autorki potrafią rozpoznać swoje dzieła na sklepowych półkach.

GALERIA RZEŹB I GABINET HISTORYCZNY

Słyszałeś o czekoladowych rzeźbach? To sztuka, którą wedlowscy artyści – Maestro i Mistrzyni Czekolady – Janusz i Joanna Profusowie, opanowali do perfekcji. Ich unikalne prace będzie można podziwiać w Galerii Rzeźb. To niewiarygodne, że wszystkie zostały stworzone z czekolady!

Tuż obok niezwykłej Galerii znajduje się Gabinet Historyczny Jana Wedla. Zwiedzenie go to jedyna okazji do poznania historii założycieli firmy, która w tym roku świętuje swoje 170. urodziny! To właśnie dzięki Janowi Wedlowi dzisiejsza Fabryka znajduje się przy ul. Zamoyskiego w Warszawie. 

Już od 15 maja do 15 czerwca znajdź czas na przyjemnośći przejdź się na wirtualny spacer odwiedzając Fabrykę Czekolady E.Wedel.

POZNAJ DAWNYCH I WSPÓŁCZESNYCH PASJONATÓW CZEKOLADOWEJ SZTUKI

Wirtualny spacer to nie jedyna atrakcja online, jaką przygotowała kultowa czekoladowa marka. Na stronie www.wedel.plznajdziesz także test "Twoje stanowisko w dawnym Wedlu" Wypełniając go, nie tylko dowiesz się, jakie kwalifikacje były potrzebne przy określonych profesjach, ale też przeniesiesz się w czasie i poczujesz wyjątkowy, magiczny klimat dawnej Fabryki Czekolady. Nie zabraknie także ciekawostek o tym, jak wygląda praca w wybranych obszarach obecnie, ponieważ to właśnie ludzie stoją za sukcesem Wedla – kiedyś i dziś.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Żabka Jush łączy siły z wlodim4444 Biuro prasowe
2024-09-27 | 14:10

Żabka Jush łączy siły z wlodim4444

Żabka Jush, w ramach swojej najnowszej kampanii wizerunkowej, rozpoczęła współpracę z popularnym grafikiem i instagramerem wlodim4444. Efektem tych działań jest
Styl życia Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi DOMOTEKI
2024-09-27 | 13:10

Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi DOMOTEKI

DOMOTEKA, centrum designu z najbogatszą w Polsce ofertą do wnętrz premium, świętuje w tym roku 18. rocznicę swego powstania. Z tej okazji, 4 października 2024 r.
Styl życia Poloneza czas zacząć! Sokołów Podlaski idzie po rekord
2024-09-27 | 07:30

Poloneza czas zacząć! Sokołów Podlaski idzie po rekord

Sokołów Podlaski obchodzi swoje 600-lecie i z tej okazji władze miasta postanowiły pobić Rekord Polski w kategorii „Najwięcej osób tańczących poloneza”.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.