PRZEPIS: Burrito z Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
Składniki:
- 3 placki tortilli
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- 2 papryki
- 1 papryczka chilli
- 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule
- 1 natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE! lub Bruschetta pomidory + zioła OLE!
- ser żółty (ilość wedle uznania)
- dojrzałe awokado
- śmietana do podania
Cebule siekamy i zarumieniamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż zmieni kolor.
Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, posiekane chilli, posiekany czosnek, puszkę pomidorów oraz koncentrat.
Całość mieszamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemy zawartość słoiczka Bruschetta OLE!, fasolę i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 20 min. Na koniec całość posypujemy serem i posiekaną natką pietruszki. Farsz układamy na plackach, zwijamy w kopertę (możemy pomoc sobie wykałaczkami).
Grillujemy. Podajemy ze śmietaną.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.