PRZEPIS: Pasta Puttanesca z suszonymi pomidorami w paskach z czarnymi oliwkam
Składniki:
-
200g makaronu typu Spaghetti
-
puszka pomidorów bez skóry
-
6 filecików anchois
-
2/3 słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
-
30g kaparów w occie OLE!
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 papryczka chilli
-
½ pęczka pietruszki
-
1 opakowanie mozzarelli
-
2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
Gotujemy makaron (w lekko osolonej wodzie, gdyż anchois jest już wystarczająco słone).
Siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dolewamy oliwę. Dorzucamy posiekaną cebulę i plasterki obranego czosnku. Smażymy do zarumienienia. Dodajemy fileciki anchois oraz posiekane plasterki chilli. Po chwili dodajemy oliwki, pomidory bez skóry, a następnie Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!. Smażymy kilka minut, aż sos będzie gęstszy. Łączymy z makaronem. Na koniec posypujemy pietruszką i mozzarellą.
Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo
Jesienna kampania marki Profi: „To jest ten smak!”
Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.