PRZEPIS: Pierogi z soczewicą i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami
Farsz:
-
1 szklanka czerwonej soczewicy
-
1 duża marchewka
-
2 ząbki czosnku
-
1 duża cebula lub 2 szalotki
-
1 pęczek pietruszki (natki)
-
sól, pieprz
-
½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
Soczewicę płuczemy kilka razy. Zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy startą (na małych oczkach) marchewkę. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Smażymy, aż smaki się połączą. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!. Studzimy.
Ciasto:
-
500 g mąki pszennej np. typ 500
-
łyżeczka soli
-
2 łyżki oleju
-
250ml bardzo ciepłej wody
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej sól. W osobnym naczyniu łączymy ciepłą (wręcz gorącą) wodę z olejem. Stopniowo wlewamy ją do mąki. Początkowo ciasto mieszamyza pomocą szpatułki. Chwilę wyrabiamy rękoma i przekładamy na blat lekko posypany mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto nie może się kleić, powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowując jedną, resztę trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy i za pomocą szklanki lub obręczy formujemy koła. Na środek każdego z nich układamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partami około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.