Komunikaty PR

PRZEPIS: Pulpeciki w sosie pomidorowym z oliwkami OLE!

2021-04-12  |  11:13
Biuro prasowe

Składniki:

Pulpeciki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów:

  • 1,5kg świeżych pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ słoiczka oliwek zielonych krojonych OLE!
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • garść świeżej pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwki

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Na lekko rozgrzanej oliwie (uważamy, aby jej nie spalić) wrzucamy posiekany czosnek oraz posiekaną cebulę. Smażymy do zarumienienia, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (jeśli chcemy aby sos był bardzo gęsty wcześniej usuwamy płynny środek z pestkami pomidorów). Przyprawiamy. Smażymy ok. godziny – sos powinien się zredukować i stać się gęsty. Na koniec dodajemy sos, śmietanę, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Składniki na mięso dokładnie łączymy. Wyrabiamy małe kulki (najlepiej to robić wilgotnymi rękami, aby masa nie kleiła się do dłoni).Smażymy na złoty kolor.  Pulpeciki podajemy według uznania – z samym sosem, z dodatkiem makaronu, ryżu/kaszy lub pieczywa.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.