PRZEPIS: Pulpeciki w sosie pomidorowym z oliwkami OLE!
Składniki:
Pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów:
- 1,5kg świeżych pomidorów malinowych
- 2 ząbki czosnku
- ½ słoiczka oliwek zielonych krojonych OLE!
- 1 cebula
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- garść świeżej pietruszki
- 1/3 szklanki oliwki
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Na lekko rozgrzanej oliwie (uważamy, aby jej nie spalić) wrzucamy posiekany czosnek oraz posiekaną cebulę. Smażymy do zarumienienia, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (jeśli chcemy aby sos był bardzo gęsty wcześniej usuwamy płynny środek z pestkami pomidorów). Przyprawiamy. Smażymy ok. godziny – sos powinien się zredukować i stać się gęsty. Na koniec dodajemy sos, śmietanę, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Składniki na mięso dokładnie łączymy. Wyrabiamy małe kulki (najlepiej to robić wilgotnymi rękami, aby masa nie kleiła się do dłoni).Smażymy na złoty kolor. Pulpeciki podajemy według uznania – z samym sosem, z dodatkiem makaronu, ryżu/kaszy lub pieczywa.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.