Komunikaty PR

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

2024-04-24  |  11:00
Biuro prasowe

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i sycące śniadanie.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po nocnym poście powinniśmy bowiem dostarczyć naszemu organizmowi solidną dawkę energii. Na śniadanie warto więc spożyć 500-600 kcal, czyli około 25-30 proc. całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. Regularne jedzenie śniadań ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie: zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca czy otyłości. Warto więc przyswoić sobie zasadę „Śniadanie musi być!” i dbać o ten codzienny, poranny posiłek.

Zainspiruj się naszymi przepisami!

 

Oryginalna pasta szpinakowa – doskonały dodatek do pieczywa!

Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 70 g orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie
  • 200 g Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 25 g płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Szpinak zmiksuj z orzechami nerkowca, następnie dodaj Serek Twój Smak Aksamitny i płatki drożdżowe, całość wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko.
  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Nałóż pastę na ulubione pieczywo i ciesz się pysznym smakiem śniadania!

Polecany produkt:
Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy to doskonały serek o naturalnym smaku i gładkiej konsystencji. Idealnie się rozsmarowuje. Wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka z lokalnych gospodarstw. Znakomicie sprawdza się na kanapkach – solo lub z ulubionymi dodatkami. Wspaniały także jako baza do past.

 

Jaglanka z orzechami, serkiem i borówkami – szybkie i zdrowe śniadanie bez glutenu!

Przygotowanie: 20 min. Porcje: 2

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • kilka łyżek miodu
  • 100 g orzechów (nerkowca lub pinii)
  • 1 Serek Twój Smak naturalny OSM Piątnica
  • 100 g borówek

Wykonanie:

1.Orzechy utłucz na miazgę w moździerzu. Wlej do rondla mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj 15 minut.

2.Ściągnij z ognia, dodaj łyżkę miodu i serek Twój Smak z Piątnicy, wymieszaj.

3.Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i potłuczonymi orzechami polej miodem.

Polecany produkt:
Twój Smak naturalny OSM Piątnica to znakomity serek do smarowania, który wyróżnia się kremową konsystencją oraz prostym, naturalnym składem. Doskonale się rozsmarowuje, ale jednocześnie jest odpowiednio kruchy. Idealny na kanapki oraz do przygotowania dipów czy past.

 

Łososiowe rollsy z warzywami – złap na drogę!

Przygotowanie: 20 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 2 gotowe placki tortilli (można też użyć naleśników)
  • 1 Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 2 gałązki świeżych ziół
  • szczypior lub por
  • rozmaryn

Wykonanie:

  1. Placki tortilli posmaruj serkiem śmietankowym z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy.
  2. Na serku ułóż liście sałaty, a następnie plasterki pomidora i ulubione zioła.
  3. Placki tortilli ciasno zroluj, potnij na 3-4 centymetrowe kawałki i każdy delikatnie przewiąż szczypiorkiem lub paseczkami z pora. Porada: Udekoruj rollsy rozmarynem, będą nie tylko smakować ale i wspaniale wyglądać! Smacznego!

Polecany produkt:
Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy to wyśmienity, idealnie gładki serek, który świetnie się rozsmarowuje. Powstaje z najwyższej jakości mleka, ma prosty skład, a dzięki dodatkowi aromatycznego łososia cechuje go wyjątkowy smak. To wspaniały dodatek do pieczywa czy tortilli, a także składnik past lub dipów.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki Biuro prasowe
2024-07-25 | 15:30

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Firma

Polki są przedsiębiorcze. Wciąż mają jednak mniej wiary w swoje kompetencje i pewności siebie niż kobiety biznesu na świecie

Według danych PIE na koniec 2023 roku do kobiet należało 34 proc. jednoosobowych działalności gospodarczych w Polsce. To więcej niż średnio w skali całej UE, ale i tak kobiety wciąż rzadziej niż mężczyźni decydują się na prowadzenie własnej firmy. Powstrzymuje je przed tym głównie strach przed porażką, brak wiary w swoje umiejętności i wiedzy na temat narzędzi niezbędnych w prowadzeniu biznesu. Według danych przytaczanych przez Fundację LBC Business Women Foundation tylko 11 proc. przedsiębiorczych Polek uważa się za ekspertki w technologiach, a aż 60 proc. kobiet biznesu ocenia, że poziom ich kompetencji w tym zakresie jest niewystarczający. Kampania społeczna GO digital – realizowana przez Fundację LBC przy wsparciu Mastercard Strive, globalnej inicjatywy Caribou Digital i Mastercard Center for Inclusive Growth – ma zachęcić do sprawdzenia poziomu cyfryzacji firmy oraz testowania i wdrażania narzędzi cyfrowych, niezbędnych do rozwoju własnego przedsiębiorstwa.

Media

Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie

Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i  w ten sposób rozładować napięcie.