Komunikaty PR

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

2024-04-24  |  11:00
Biuro prasowe

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i sycące śniadanie.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po nocnym poście powinniśmy bowiem dostarczyć naszemu organizmowi solidną dawkę energii. Na śniadanie warto więc spożyć 500-600 kcal, czyli około 25-30 proc. całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. Regularne jedzenie śniadań ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie: zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca czy otyłości. Warto więc przyswoić sobie zasadę „Śniadanie musi być!” i dbać o ten codzienny, poranny posiłek.

Zainspiruj się naszymi przepisami!

 

Oryginalna pasta szpinakowa – doskonały dodatek do pieczywa!

Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 70 g orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie
  • 200 g Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 25 g płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Szpinak zmiksuj z orzechami nerkowca, następnie dodaj Serek Twój Smak Aksamitny i płatki drożdżowe, całość wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko.
  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Nałóż pastę na ulubione pieczywo i ciesz się pysznym smakiem śniadania!

Polecany produkt:
Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy to doskonały serek o naturalnym smaku i gładkiej konsystencji. Idealnie się rozsmarowuje. Wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka z lokalnych gospodarstw. Znakomicie sprawdza się na kanapkach – solo lub z ulubionymi dodatkami. Wspaniały także jako baza do past.

 

Jaglanka z orzechami, serkiem i borówkami – szybkie i zdrowe śniadanie bez glutenu!

Przygotowanie: 20 min. Porcje: 2

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • kilka łyżek miodu
  • 100 g orzechów (nerkowca lub pinii)
  • 1 Serek Twój Smak naturalny OSM Piątnica
  • 100 g borówek

Wykonanie:

1.Orzechy utłucz na miazgę w moździerzu. Wlej do rondla mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj 15 minut.

2.Ściągnij z ognia, dodaj łyżkę miodu i serek Twój Smak z Piątnicy, wymieszaj.

3.Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i potłuczonymi orzechami polej miodem.

Polecany produkt:
Twój Smak naturalny OSM Piątnica to znakomity serek do smarowania, który wyróżnia się kremową konsystencją oraz prostym, naturalnym składem. Doskonale się rozsmarowuje, ale jednocześnie jest odpowiednio kruchy. Idealny na kanapki oraz do przygotowania dipów czy past.

 

Łososiowe rollsy z warzywami – złap na drogę!

Przygotowanie: 20 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 2 gotowe placki tortilli (można też użyć naleśników)
  • 1 Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 2 gałązki świeżych ziół
  • szczypior lub por
  • rozmaryn

Wykonanie:

  1. Placki tortilli posmaruj serkiem śmietankowym z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy.
  2. Na serku ułóż liście sałaty, a następnie plasterki pomidora i ulubione zioła.
  3. Placki tortilli ciasno zroluj, potnij na 3-4 centymetrowe kawałki i każdy delikatnie przewiąż szczypiorkiem lub paseczkami z pora. Porada: Udekoruj rollsy rozmarynem, będą nie tylko smakować ale i wspaniale wyglądać! Smacznego!

Polecany produkt:
Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy to wyśmienity, idealnie gładki serek, który świetnie się rozsmarowuje. Powstaje z najwyższej jakości mleka, ma prosty skład, a dzięki dodatkowi aromatycznego łososia cechuje go wyjątkowy smak. To wspaniały dodatek do pieczywa czy tortilli, a także składnik past lub dipów.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie Biuro prasowe
2024-04-30 | 13:20

Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie

Jedno z popularnych miejsc na gastronomicznej mapie Bydgoszczy ponownie otwarte. Po gruntownym remoncie otworzyła się w CH Focus kultowa restauracja Pizza Hut. Nowy, ładniejszy lokal przyjmuje
Żywienie Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
2024-04-30 | 11:00

Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie

Niekwestionowany lider napojów energetycznych w Polsce, marka BLACK Energy, rozpoczyna wielką loterię, celebrującą kampanię „King of the Night”. Główną nagrodą w
Żywienie Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
2024-04-30 | 11:00

Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla

W okresie wiosenno-letnim popularnym dodatkiem do dań z grilla są różnego rodzaju sosy, dipy czy dressingi. Najwyższej jakości wyroby z Piątnicy znakomicie sprawdzają się w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.