Komunikaty PR

PRZETWORY PACHNĄCE ZIOŁAMI - niebanalne dżemy z warzyw i owoców

2021-07-20  |  01:00
Biuro prasowe

To idealne składniki wynoszące „zwykłe” domowe przetwory na kulinarne wyżyny. Jak je wykorzystywać i do jakich owoców lub warzyw pasują najlepiej, podpowiada marka Appetita.

 

Lato to najlepszy czas na zamknięcie w słoikach jego najlepszych smaków: zrobienie kompotu z truskawek, konfitury z wiśni, marmolady ze śliwek albo nietypowych dżemów z warzyw, jak cukinia, dynia czy zielone pomidory. Nieprawdą jest, że mogą do nich trafić produkty gorszej jakości – czyli miękkie, przejrzałe, przywiędłe, ponieważ mają niekorzystny wpływ na smak i konsystencję przetworów. Jedyne owoce, które w stanie miękkim nadają się do wyrobu dżemów czy soków, to truskawki i maliny, pod warunkiem, że tylko lekko puszczają sok; jeśli da się wyczuć, że zaczęły fermentować, mogą się zwarzyć. Pod żadnym pozorem nie wolno używać składników, które nawet w minimalnym stopniu zaczęły pleśnieć – nawet wykrojenie zajętej części nie pomoże, ponieważ zarodniki pleśni są już w całym owocu.

 

Tradycyjnie do słodkich przetworów dodaje się jedynie cukier, ale warto pomyśleć, jak wzbogacić lub zaostrzyć ich smak i aromat, wykorzystując dobrze znane przyprawy. Taki owocowy dżem w ostrzejszej wersji stanie się doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs albo deski serów.

  • Sok z cytryny albo kwasek cytrynowy pasują do wszystkich przetworów – dodają im orzeźwiającej nuty i pomagają zachować piękny naturalny kolor. 
  • Goździki  podkreślają smak i aromat śliwek (na słodko i marynowanych), gruszek oraz jabłek.
  • Cynamon stworzony jest do przetworów z jabłek; pasuje też do śliwek (zwłaszcza węgierek), gruszek, moreli i truskawek.
  • Pieprz dodaje pikantnej nuty przetworom z wiśni, truskawek i ze śliwek.
  • Chili pasuje do czerwonych porzeczek, malin, śliwek, truskawek i wiśni.
  • Rozmaryn można dodawać do przetworów z moreli, brzoskwiń, gruszek czy borówek.
  • Bazylia doskonale uzupełnia smak truskawek i moreli oraz – oczywiście – pomidorów.
  • Kolendra nadaje się do truskawek, jagód, śliwek i pomidorów.
  • Tymianek komponuje się z gruszkami, morelami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami i pomidorami.
  • Jałowiec dodaje się do czerwonych i czarnych porzeczek, agrestu oraz brzoskwiń.
  • Kurkuma ożywi kolor przetworów z wszelkich żółtych owoców.
  • Ziele angielskie podkreśla smak przetworów z dyni, śliwek i pomarańczy.
  • Gałka muszkatołowa pasuje do malin, jabłek, a także dyni.
  • Imbir dodaje się do truskawek, brzoskwiń i rabarbaru.

 

W polskiej kuchni najpopularniejsze są dżemy z truskawek, malin i wiśni. Appetita podpowiada, jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby móc cieszyć ich smakiem nie tylko do popularnych kanapek, ale także pieczonego kurczaka czy grillowanego sera.

 

Dżem truskawkowy z bazylią i pieprzem

Składniki:

1 kg truskawek

40 dag drobnego cukru

opakowanie pektyny do dżemów

łyżka Kwasku cytrynowego Appetita

2 łyżki Bazylii Appetita

2 łyżki Pieprzu kolorowego Appetita

 

Wykonanie: truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier wymieszany z pektyną i kwaskiem cytrynowym, bazylię oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmiksować blenderem, gotować jeszcze 5 min bez przykrycia, stale mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

 

Dżem wiśniowy z chili i tymiankiem

Składniki:

1 kg wiśni

łyżeczka papryki Chili mielone Appetita

2 łyżki Tymianku Appetita

35 dag brązowego cukru

150 ml octu z czerwonego wina

 

Wykonanie: wiśnie umyć, wydrylować. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, rozgrzać, skarmelizować. Dolać ocet, wymieszać do rozpuszczenia karmelu. Wrzucić wiśnie i przyprawy. Gotować bez przykrycia, często mieszając, aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Gorący przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

 

Korzenny dżem malinowy

Składniki:

50 dag malin

20 dag cukru

łyżeczka Kwasku cytrynowego Appetita

po dużej szczypcie Imbiru mielonego i Gałki muszkatołowej Appetita

szczypta Chili mielonego Appetita

po 2-3 ziarenka Jałowca i Ziela angielskiego Appetita

 

Wykonanie: maliny przebrać, wrzucić do rondla z grubym dnem. Wsypać cukier i kwasek cytrynowy, wrzucić ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 min bez przykrycia, często mieszając. Wsypać imbir, gałkę i chili, wymieszać, gotować jeszcze 5 min. Wyjąć ziele i jałowiec. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.