Komunikaty PR

Przywołaj wspomnienia wakacji deserem z południowej Europy

2021-08-27  |  08:00
Biuro prasowe

Co najczęściej pamiętamy z wakacji? Widoki! Pomagają nam w tym zdjęcia, które utrwalają wspomnienia z urlopu. Jednak przemierzając kraje, warto prócz podziwiania krajobrazów, skosztować również lokalnej kuchni. Południe Europy słynie nie tylko z pysznych pizz, makaronów czy wyśmienitych owoców morza. Warte spróbowania są też sławne desery. Jeśli chcecie jeszcze raz poczuć odrobinę wakacyjnego relaksu, to podajemy Wam przepisy na słodkości pełne smaku.

Włoskie wspomnienie w wersji cytrynowej

Pyszna, orzeźwiająca, ale przede wszystkim zaskakująca wersja włoskiego tiramisu – idealna na ciepłe dni. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że wykonuje się go bez pieczenia. Możemy go szybko przygotować w domu, by poczuć smak słonecznych Włoch. Tiramisu, tradycyjnie w okrągłej formie, obecnie podawane jest w rożnych kształtach – w Polsce popularnością cieszy się serwowany w pucharkach.

Składniki:

  • 400 g sera mascarpone Mlekpol
  • 20 biszkoptów lady fingers
  • 6 łyżek likieru cytrynowego typu limoncello
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie: Parzymy i szorujemy cytrynę, ścieramy skórkę i wyciskamy łyżeczkę soku. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Ponownie mieszamy. Do głębokiego talerza wlewamy likier. Biszkopty kroimy na pół i moczymy w likierze. W szklankach układamy warstwę biszkoptów, następnie krem cytrynowy, znów biszkopty, krem, biszkopty, krem. Posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Panna cotta z polskim akcentem

Jak połączyć wspomnienie upalnych europejskich wakacji z polską rzeczywistością? Wystarczy przygotować włoski deser na bazie śmietanki i wanilii z sosem śliwkowym! Deser nie wymaga pieczenia, jest lekki, pożywny i orzeźwiający. Trzęsąca się konsystencja jest uwielbiana przez dzieci.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki UHT 30% Łaciata
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny

Sos śliwkowy:

  • 600 g śliwek
  • 80 g cukru
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie: Wyparzamy cytrynę i ścieramy z niej skórkę. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Wkładamy do garnka, dodajemy śmietankę i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Odstawiamy z ognia, wyciągamy laskę wanilii. Rozpuszczamy żelatynę w śmietance. Dodajemy skórkę z cytryny. Rozlewamy masę do miseczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.

Przygotowujemy sos: śliwki obieramy i drylujemy. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Gotujemy około 10 minut. Blendujemy i ewentualnie przeciskamy przez sito. Odstawiamy do ostygnięcia. Miseczki z panna cottą wkładamy kolejno do ciepłej wody, następnie obracamy i wyjmujemy deser na talerz. Polewamy sosem śliwkowym i podajemy.

Hiszpański przysmak pielgrzyma

To migdałowe ciasto pochodzące z Galicji znane już w średniowieczu. Zazwyczaj jest bez dodatków, ma okrągły kształt, a jego wierzch przykryty jest jedynie cukrem pudrem. To deser szczególnie znany i kultywowany w miejscowościach na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela. Znak rozpoznawczy to odciśnięty za pomocą cukru pudru krzyż św. Jakuba. Kawałek do porannej kawy z dodatkiem serka homogenizowanego (np. Rolmlecz) na pewno wprawi Was w dobry nastrój na resztę dnia.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • mąka do posypania tortownicy
  • cukier puder

Przygotowanie: Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ubijamy jajka z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę migdałową i mieszamy szpatułką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 150 °C na około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Następnie posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Więcej przepisów na desery przywodzące na myśl wakacyjne wspomnienia znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute? Biuro prasowe
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first
Podróże 20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
2025-04-11 | 14:40

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Corendon Airlines wraz ze swoimi pasażerami świętuje 20-lecie działalności w przestworzach W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie swojej działalności i zaprasza
Podróże Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.