Komunikaty PR

Pyszny prezent? Sprawdź przepisy na ciasta z Oreo!

2020-06-25  |  12:18
Biuro prasowe

Dzień ojca obchodzimy rokrocznie, jednak nie jest to jedyna okazja aby okazać wdzięczność i miłość tacie oraz sprawić, by poczuł się naprawdę wyjątkowo, nie potrzebne są kosztowne prezenty. W tym szczególnym dniu najważniejsza jest pamięć oraz gesty, które pokażą mu, jak ważny jest w życiu swojego dziecka. To może być wspólnie spędzony czas, który jest bezcenny albo własnoręcznie przygotowana niespodzianka, np. pyszne ciasto na bazie kultowych ciastek Oreo! 

Warszawa, czerwiec 2020 r. – Tata to pierwszy autorytet dziecka. To osoba, która uczy jeździć na rowerze, pomaga wyjaśniać skomplikowane zjawiska i najlepiej doradza w potrzebie. Jest silnym wzorcem szeroko pojętej męskości, kompanem do wspólnych zabaw, troskliwym opiekunem i osobą, która daje maluchowi poczucie bezpieczeństwa. 23 czerwca, urodziny, a nawet zwykły dzień to idealna okazja do tego, aby podziękować mu za to wszystko. I nie chodzi o kupowanie drogich upominków, a najprostsze, ale płynące prosto z serca gesty, takie jak wspólne upieczenie ciasta i rozkoszowanie się nim na kanapie przy oglądaniu ulubionego filmu.

Marka Oreo przygotowała 3 przepisy na wyjątkowo pyszne ciasta, których przyrządzenie sprawi masę radości, a smak zachwyci każdego tatę!

 

BROWNIE Z PEANUT BUTTER OREO 

Brownie z mocą masła orzechowego to superbrownie! Ciasteczka Peanut Butter Oreo umożliwiają przygotowanie prostego deseru wybrzmiewającego symfonią smaków!

Składniki (przepis na 36 mini porcji):

  • ciasteczka Peanut Butter Oreo – 1 opakowanie 154g
  • gorzka czekolada – 185g  
  • masło (nie solone) – 185g
  • jaja – 3
  • cukier puder – 275g
  • mąka tortowa – 85g
  • kakao – 40g

Sposób przygotowania:

1. Dawaj czadu! Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 20cm kwadratową blachę papierem do pieczenia.

2. Podgrzej czekoladę i masło w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie aż się roztopią, a następnie odstaw masę, żeby się schłodziła. 

3. Wymieszaj jaja i cukier w pojemnej misce, ubij do powstania puszystej masy.

4. Dodaj czekoladową masę do jaj. Mąkę i kakao dosyp przez sito, a następnie ponownie wymieszaj. 

5. Skrusz ciasteczka Peanut Butter Oreo na ok. cztery kawałki. 

6. Powoli mieszaj masę, dodając kawałki ciasteczek.

7. Wlej masę do blachy i piecz przez 25 minut aż wierzchnia warstwa będzie chrupka, a środek miękki.

Wartość odżywcza jednej porcji (1 blacha to 36 porcji, porcja to 35,5 g): 

kalorie – 128, tłuszcze nasycone – 4g, błonnik – 0,4g, białko – 2g, tłuszcze – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,3g

 

CIASTO „ROCKY ROAD” Z OREO 

Ciasteczka Oreo to wspaniała baza do niezapomnianego bloku czekoladowego – łatwego w przygotowaniu, bez pieczenia. Efekt „WOW” gwarantowany!

Składniki (przepis na 16 mini porcji):

  • ciasteczka Oreo Original – 100g
  • suszone morele, pocięte na kawałki – 25g  
  • masło – 60g
  • czekolada mleczna – 150g
  • złocisty syrop (golden syrup) – 150g
  • małe marshmallows – 20g
  • rodzynki sułtanki – 25g

Sposób przygotowania:

1. Masło, czekoladę i złocisty syrop umieść w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki utworzą piękną masę.

2. Podziel w rękach na ćwiartki każde ciasteczko Oreo.

3. Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki (morele, marshmallows, rodzynki i poćwiartowane Oreo).

4. Dodaj masę z czekolady, masła i syropu do suchych składników, a następnie wymieszaj. 

5. Przełóż powstałą mieszankę do kwadratowej (ok. 15 cm) blachy do pieczenia, uprzednio wysmarowanej masłem.

6. Teraz czas na relaks! Schłodź przysmak w lodówce przez 2 godziny lub do momentu ścięcia.

7. Potnij na kwadraciki.

Wartości odżywcze w jednej porcji (1 blacha to 16 porcji):

kalorie – 124, tłuszcze nasycone – 4,1g, błonnik – 0,2g, białko – 1g, tłuszcz – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,2g

 

SERNIK OREO 

Wystarczy skruszyć Twoje ulubione ciasteczka Oreo, aby stworzyć jeszcze pyszniejszy sernik!

Składniki (przepis na 16 porcji):

  • ciasteczka Oreo Original, przedzielone na pół – 36 ciasteczek
  • masło – 75g
  • twaróg, rozdrobniony – 680g
  • cukier – 150g
  • kwaśna śmietana – 230g
  • jaja – 4
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Skrusz 26 ciasteczek Oreo (bez kremu), uzyskując konsystencję bułki tartej; pozostałe 10 ciasteczek grubo posiekaj. Wymieszaj skruszone ciasteczka z masłem, a powstałą masę ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24cm.

3. Zmiksuj w dużej misie twaróg z cukrem. Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii; dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kolejno jajka, mieszając powoli po każdym, na gładką masę. Dodaj posiekane ciasteczka i wlej do tortownicy.

4. Włóż do piekarnika na 55-60 min. lub do momentu, aż środek będzie lekko ścięty. Przeciągnij nożem wokół krawędzi tortownicy, aby poluzować ciasto; ostudź przed zdjęciem obręczy.

5. Teraz czas na relaks! Schłodź w lodówce 4 godziny przed podaniem.

Wartość odżywcza jednej porcji (sernik składa się z 16 porcji):

Kalorie – 360, tłuszcze nasycone – 15g, błonnik – 1g, białko – 6g, tłuszcz – 27g, węglowodany – 31g, cukry – 22g, sól – 0,3g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Moc atrakcji w Porcie Łódź Biuro prasowe
2024-06-26 | 12:40

Moc atrakcji w Porcie Łódź

Finał Maratonu Zabawy, wspólne oglądanie meczów Euro 2024 w Strefie Kibica oraz „Dobranocka”, czyli kolejna edycja TME Polówka, podczas której widzowie
Dziecko Jak przygotować się do porodu – 5 cennych rad
2024-06-24 | 19:00

Jak przygotować się do porodu – 5 cennych rad

Choć do tego niezwykłego momentu jest dużo czasu na przygotowania, nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć je jak najwcześniej. Ważne jest nie tylko skompletowanie wyprawki czy
Dziecko Coraz więcej młodocianych wśród gapowiczów
2024-06-24 | 08:00

Coraz więcej młodocianych wśród gapowiczów

Liczba osób wpisanych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej za jazdę bez biletu spadła o jedną piątą. Jeszcze w czerwcu zeszłego roku w całej Polsce

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

W lasach, na plażach i górskich szlakach zalegają tony plastikowych odpadów. To katastrofa dla środowiska

Wraz z początkiem sezonu letniego rośnie sterta śmieci zalegających na polskich plażach, górskich szlakach i w lasach. To tzw. weekendowe śmieci, czyli opakowania po jedzeniu i napojach, jednorazowe naczynia, grille, mokre chusteczki, zużyte pieluchy, ale też niedopałki papierosów i kapsle. To nie tylko kwestia estetyki, ale także ekologii. Tym bardziej że gros odpadów stanowią plastikowe śmieci. W problem nieoddawanych do recyklingu odpadów i zalewu jednorazowych plastików wymierzone są przede wszystkim regulacje prawne przyjmowane na poziomie UE, ale też akcje edukacyjne. Na przestrzeni ostatnich trzech dekad nastąpił w świadomości Polaków duży postęp, ale tony zbieranych śmieci w trakcie akcji sprzątania świadczą o tym, że wciąż jest wiele do zrobienia.

Handel

Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie

Szacuje się, że cateringi dietetyczne codziennie karmią prawie ćwierć miliona konsumentów w Polsce. Ich zaletą jest wygoda, oszczędność czasu, możliwość kontroli dostarczanych kalorii czy urozmaicenia codziennych posiłków, ale konsumenci powinni uważniej przyglądać się temu, co oferują i dostarczają im firmy cateringowe. Zdarza się im bowiem pomijać szczegółowe informacje o oferowanych przez nie posiłkach lub wręcz wprowadzać w błąd odnośnie do ich właściwości, składu czy masy. IJHARS zakwestionowała ok. 80 proc. skontrolowanych produktów.

Żywienie

Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości

Prezenter zaznacza, że jest łowcą okazji i dość szybko potrafi znaleźć atrakcyjną ofertę wyjazdu na wakacje za granicą. Dlatego nigdy nie planuje urlopu z dużym wyprzedzeniem, bo często rezerwuje ostatnie miejsca tuż przed wylotem. Robert El Gendy podkreśla, że ze względu na wysokie ceny żywności i miejsc hotelowych w polskich kurortach woli polecieć do innego kraju, gdzie ma gwarancję dobrej pogody, atrakcyjnej lokalizacji i wyśmienitego jedzenia. Jak tylko może, stara się unikać paragonów grozy i przykrych niespodzianek.