Restauratorzy Manufaktury zapraszają na Sylwestra
Szeroką ofertę sylwestrowych atrakcji przygotowały lokale gastronomiczne w Manufakturze – od eleganckich kolacji po imprezy pełne tanecznych rytmów. Niezależnie od tego, czy goście szukają kameralnej kolacji, czy niezapomnianej zabawy do rana, najemcy Manufaktury zadbają o wyjątkowe powitanie Nowego Roku.
Manuarte zaprasza na wyjątkową noc pełną elegancji, muzyki i artystycznych wrażeń. Na gości czeka wykwintne menu inspirowane kuchnią latynoską i międzynarodową, a także możliwość komponowania własnych zestawów. Wieczór uświetnią spektakularne choreografie w wykonaniu Zawodowej Grupy VOLT pod okiem Agustina Egurroli. Zabawa przy muzyce DJ-a potrwa do białego rana. Szczegóły i rezerwacje: manuarte.com.
Whiskey in the Jar również przygotowało prawdziwą sylwestrową imprezę, która rozpocznie się o 18:00. W cenie biletu (149 zł/os.) na gości czekać będzie wieczór muzycznych wrażeń, wzbogacony o konkursy z nagrodami oraz wyjątkowe smaki, które zachwycą każdego gościa. Rezerwacje bezpośrednio u najemcy.
Restauracje otwarte do późna
Niektóre lokale Manufaktury będą otwarte dla gości do godziny 1:00, oferując możliwość zjedzenia kolacji i powitania Nowego Roku w kameralnej atmosferze:
-
Hot Spoon – rezerwacje z zadatkiem, który można wykorzystać podczas pobytu.
-
Pankejk i The Mexican – wspólny toast o północy. Lokale zapraszają do rezerwacji miejsc.
-
Rebernia, Tajska Hot Spoon, Al Dente, Tawerna oraz Galicja – otwarte do 1:00, działające na zasadach regularnych restauracji.
La Vende zakończy działalność o północy, a od 1 stycznia większość lokali zaprasza ponownie od godzin popołudniowych.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.