Roślinna rewolucja w Costa Coffee
Dieta wegetariańska i wegańska przekonuje do siebie coraz więcej osób. W kawiarniach Costa Coffee znajdziemy szeroki wachlarz pożywnych i pysznych roślinnych pozycji w menu skierowanych do tych, którzy wykluczyli produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego jadłospisu. Na skosztowanie czeka m.in. Sałatka wegańska z wege burgerem, Latte z Vege kremem, czyli idealny roślinny odpowiednik kawy z mlekiem i bitą śmietaną oraz cała gama napojów roślinnych.
Zboże, jakie to dobre!
Połączenie kawy i mleka towarzyszy nam od lat, jednak wraz z pojawieniem się na rynku nowych, roślinnych produktów możemy otrzymać niezwykle zbliżone doświadczenia smakowe bez sięgania po nabiał. Już teraz w wybranych kawiarniach Costa Coffee na odkrycie czeka pyszna Latte z Vege kremem. To pierwsza w całości wegańska propozycja, która łączy dobrze znaną mieszankę kawy Mocha Italia z roślinną śmietanką Flora Plant od firmy Upfield, dostępna w kawiarniach Costa Coffee. Jej smak i konsystencja niczym nie odstępują klasycznej bitej śmietanie z mleka. Latte z Vege kremem standardowo przyrządzana jest na bazie napoju sojowego, jednak bez problemu może zostać przygotowana na innym dostępnym w kawiarni zamienniku mleka krowiego – m.in. na napoju owsianym, migdałowym oraz kokosowo-sojowym. W Costa Coffee na odkrycie czeka również Latte waniliowe na napoju owsianym. Jest to wegańska opcja deserowa, która niezwykle dobrze balansuje aromatyczną wanilię z wypełnionym roślinnymi nutami napojem owsianym. Propozycja ta idealnie sprawdzi się w połączeniu z maślanymi croissantami i ciastkami francuskimi, które zintensyfikują smak rozgrzewającej kawy. To jednak nie wszystko – roślinne opcje w Costa Coffee nie ograniczają się jedynie do kaw deserowych. Każdy z Gości kawiarni może dowolnie modyfikować swoją ulubioną kawę o jeden z dostępnych napojów roślinnych. Oprócz wcześniej wymienionych napojów sojowych i owsianych, w menu znajdziemy również napój kokosowo-sojowy oraz migdałowy.
Pyszne i pożywne menu prosto z natury
Tworząc menu skierowane do wegan i wegetarian, Costa Coffee nie zapomniała o pysznych opcjach śniadaniowych i lunchowych. Wegańska sałatka z wege burgerem to pyszny mix kasz oraz warzyw z dodatkiem świeżych listków mięty i charakternego sosu musztardowego. Warzywa dostarczają kubkom smakowym niezwykłej świeżości, która współgra z odpowiednio dobranymi przyprawami. Dodatkowego smaku dodaje idealnie ugotowana kasza jaglana, nabierająca jeszcze więcej charakteru, dzięki sosowi musztardowemu. Dla wegetarian świetnym wyborem będzie Croissant ze świeżymi pomidorkami i treściwą, rozpływającą się w ustach mozzarellą. Liście szpinaku nadają ponadto całości chrupkości, a zwieńczeniem kanapki jest wyraziste pesto. To połączenie po prostu zachwyca.
Roślinna dieta na wyciągnięcie ręki
Wszystkie wymienione propozycje, a także inne pozycje z menu dostępne są na wynos w kawiarniach Costa Coffee lub z dostawą w dowolne miejsce za pośrednictwem aplikacji UberEats.
Żabka Jush łączy siły z wlodim4444
Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi DOMOTEKI
Poloneza czas zacząć! Sokołów Podlaski idzie po rekord
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.