Różne oblicza, jedna miłość – za co Polacy kochają sernik?
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Kiedy zapytacie znajomych, rodzinę, przyjaciół, żeby wymienili jedno, ulubione ciasto, znaczna większość zgodnie przyzna, że jest to sernik! Dlaczego jest tak popularny i co sprawia, że nawet najbardziej wybredni smakosze nie są w stanie sobie go odmówić?
Każdy może okrzyknąć się znawcą sernika. Nowojorski, wiedeński, na zimno, jednak głównym elementem spornym każdego ciasta są… rodzynki. To temat najgorętszy z możliwych. Fanów suszonych winogron jest tak samo dużo, jak przeciwników. Jednak wszystko sprowadza się do jednego – sernik i tak zostanie zjedzony, a wysokiej jakości twaróg jest kluczowy dla idealnego przepisu. I to koniecznie świeży, nie z pudełka!
Sernik dobry na każdą okazję
Ale dlaczego sernik jest tak ważny dla Polaków? Może dlatego, że gości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocy, na imprezach rodzinnych, urodzinowych, spotkaniach firmowych. Tym, co sprawia, że jest on zawsze obecny w najważniejszych momentach, to emocje i wspomnienia, które mu towarzyszą. Oprócz tego sernik to jedno z tych ciast, które można zrobić bardzo szybko i zaskoczyć gości.
Babcia wie, jaki sernik najlepszy
Robią go nasze babcie, mamy, przyjaciółki, a także coraz częściej panowie. Przepisów najstarszych gospodyń domowych nie jest w stanie przebić żaden sernik ekspresowy. Dotychczas w każdym domu znajdował się stary zeszyt z najlepszymi przepisami na sernik, trikami, jak przyrządzić idealne ciasto, które uwielbiają wszyscy.
Obecnie internet przejął kontrolę – przepisy na 16 rodzajów serników, sernik z gotowych serów, z serów długodojrzewających… jednak czy wciąż jest to ten jedyny przepis, w który najbliższe nam osoby wkładają tyle serca, doświadczenia i miłości?
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.