Komunikaty PR

Różne oblicza, jedna miłość – za co Polacy kochają sernik?

2022-02-16  |  11:30
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Kiedy zapytacie znajomych, rodzinę, przyjaciół, żeby wymienili jedno, ulubione ciasto, znaczna większość zgodnie przyzna, że jest to sernik! Dlaczego jest tak popularny i co sprawia, że nawet najbardziej wybredni smakosze nie są w stanie sobie go odmówić?

 

Każdy może okrzyknąć się znawcą sernika. Nowojorski, wiedeński, na zimno, jednak głównym elementem spornym każdego ciasta są… rodzynki. To temat najgorętszy z możliwych. Fanów suszonych winogron jest tak samo dużo, jak przeciwników. Jednak wszystko sprowadza się do jednego – sernik i tak zostanie zjedzony, a wysokiej jakości twaróg jest kluczowy dla idealnego przepisu. I to koniecznie świeży, nie z pudełka! 

 

Sernik dobry na każdą okazję

 

Ale dlaczego sernik jest tak ważny dla Polaków? Może dlatego, że gości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocy, na imprezach rodzinnych, urodzinowych, spotkaniach firmowych. Tym, co sprawia, że jest on zawsze obecny w najważniejszych momentach, to emocje i wspomnienia, które mu towarzyszą. Oprócz tego sernik to jedno z tych ciast, które można zrobić bardzo szybko i zaskoczyć gości.

 

Babcia wie, jaki sernik najlepszy

 

Robią go nasze babcie, mamy, przyjaciółki, a także coraz częściej panowie. Przepisów najstarszych gospodyń domowych nie jest w stanie przebić żaden sernik ekspresowy. Dotychczas w każdym domu znajdował się stary zeszyt z najlepszymi przepisami na sernik, trikami, jak przyrządzić idealne ciasto, które uwielbiają wszyscy. 

 

Obecnie internet przejął kontrolę – przepisy na 16 rodzajów serników, sernik z gotowych serów, z serów długodojrzewających… jednak czy wciąż jest to ten jedyny przepis, w który najbliższe nam osoby wkładają tyle serca, doświadczenia i miłości?


 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Polskie uczelnie nie są wolne od mobbingu. Środowisko akademickie pracuje nad dobrymi praktykami w polityce antymobbingowej

Według danych Państwowej Inspekcji Pracy problem mobbingu w polskich uczelniach na tle zgłoszeń z rynku wydaje się marginalny. Badania ankietowe pokazują jednak zupełnie inną skalę tego problemu w środowiskach akademickich. Okazuje się, że z mobbingiem zetknęło się 63,5 proc. pracowników uczelni i 55 proc. studentów. Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Śląski realizują projekt, którego celem jest zebranie najlepszych realizowanych przez szkoły wyższe praktyk i polityk antymobbingowych, a potem opublikowanie ich jako gotowe rozwiązania do wdrożenia na uczelniach.

Psychologia

Qczaj: Po miesiącu w Tajlandii przeżywam jakieś przebudzenie. Ostatnio miałem w życiu dużo różnych trudności

Trener jest niezwykle zadowolony z ostatniego pobytu w Tajlandii. Wypoczął, pozbył się negatywnych emocji i naładował akumulatory, a jednocześnie zrealizował ciekawy projekt. Pełen energii wrócił do kraju, by podejmować kolejne wyzwania zawodowe. Qczaj zaznacza, że teraz zupełnie inaczej spojrzał na ten kraj po tym, jak w jego życiu nastąpił przełom i wreszcie uwolnił się od nałogu alkoholowego.