Rozpoczyna się Lato Konesera. Mnóstwo ekscytujących wydarzeń na Pradze
Centrum Praskie Koneser z przytupem rozpoczyna wakacje. Jak co roku, w ramach startującego właśnie Lata Konesera, zaplanowano wiele fantastycznych wydarzeń – dla dorosłych, dzieci i całych rodzin. Wstęp na większość z nich jest bezpłatny.
Początek lata rozpieszcza prawdziwie wakacyjnymi temperaturami. A wydarzenia, które odbędą się w warszawskim Koneserze, w połączeniu z niepowtarzalnym klimatem zrewitalizowanej fabryki, jeszcze bardziej podgrzewają atmosferę. Już 26 czerwca (sobota) otwarta zostanie niepowtarzalna wystawa Beksiński w Warszawie (bilety dostępne są na ebilet.pl). To największa dotychczas ekspozycja dzieł tego wielkiego mistrza. Podczas zwiedzania będzie można zobaczyć prawie 70 oryginalnych prac jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich artystów ostatniego stulecia. Wśród nich również te nigdy wcześniej nieprezentowane szerokiej publiczności, pochodzące z kolekcji prywatnych. Wydarzeniu towarzyszyć będą również bezpłatne pokazy filmowe: „Z wnętrza” (18 lipca, godz. 19.00), „Przyjaciele i znajomi” (8 sierpnia, godz. 19.00) i „Pars pro toto” (22 sierpnia, godz. 19.00). Dodatkowo, w ramach wystawy na placu Konesera przez cały sierpień będzie można także zobaczyć reprodukcje dzieł Zdzisława Beksińskiego (wstęp wolny).
Atrakcji dla miłośników sztuki podczas Lata Konesera zaplanowano jednak znacznie więcej. 2 lipca (piątek) zainaugurowany zostanie cykl bezpłatnych, plenerowych spektakli Och-Teatru i Teatru Polonia, które prowadzone są przez Fundację Krystyny Jandy Na Rzecz Kultury. Na początek – „Jaś i Małgosia” (godz. 17.00). W kolejnych dniach i tygodniach na scenie Centrum Praskiego Koneser wystawionych zostanie jeszcze sześć sztuk:
- „Starość jest piękna” (6 lipca, wtorek, godz. 18.00);
- „Lament” (9 lipca, piątek, godz. 18.00);
- „Związek otwarty” (13 lipca, wtorek, godz. 18.00);
- „Flamenco namiętnie” (17 sierpnia, wtorek, godz. 18.00);
- „Czerwony Kapturek” (20 sierpnia, piątek, godz. 18.00);
- „2 000 000 kroków” (24 sierpnia, wtorek, godz. 18.00).
Do końca wakacji w Centrum Praskim Koneser odbywają się również organizowane przez Fundację Godnie Żyć i Dom ze Sztuką Koncerty Czwartkowe. Podczas nich wspaniali muzycy prezentują dzieła mistrzów muzyki klasycznej: Chopina, Mozarta, Bacha, Moniuszki czy Lutosławskiego. Projekt prowadzony jest we współpracy z Ministerstwem Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Muzyka 2021. Z kolei od 26 czerwca aż do końca lipca na placu Konesera dostępny będzie namiot Festiwalu Kultura Nieponura. To warszawski projekt społeczny promujący młodych artystów oraz popularyzujący korzystanie z legalnych źródeł kultury.
Poznaj Warszawę
Nie lada gratką dla wszystkich wielbicieli historii i dawnych obyczajów stolicy będzie Kino Letnie PoWarszawsku (wstęp wolny). W ramach projektu na placu Konesera zaplanowano cztery spotkania, podczas których Łukasz Ostoja-Kasprzycki i Wojciech Friedman przy okazji projekcji kultowych filmów czasów PRL-u opowiedzą o:
- miłości i randkach dawnej stolicy (23 lipca, godz. 18.00-21.00), film „Nie lubię poniedziałku”;
- sporcie w dawnej Warszawie (30 lipca, godz. 18.00-21.00), film „Paragon gola”;
- gastronomii i klubach dawnej Warszawy (6 sierpnia, godz. 18.00-21.00), film „Niewinni Czarodzieje”);
- przestępczej dawnej stolicy (13 sierpnia, godz. 18.00-21.00), film „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”).
Oprócz tego, Centrum Praskie Koneser wraz z Dzielnicą Praga-Północ przygotowało cykl spacerów po Pradze – odkrywanie zabytków dzielnicy wg PRAGLI, czyli gry na praskich zasadach (każda sobota, od 10 do 31 lipca – w godz. 11-13.30 w j. polskim, a w godz. 15.00-17.30 w j. angielskim).
Moc atrakcji dla najmłodszych
Triki Tashka przygotowała dla najmniejszych koneserów sztuki „Małą Letnią Akademię Teatralną”. Dzięki niej dzieci podczas Lata Konesera będą mogły nie tylko zobaczyć wspaniałe spektakle, ale także wziąć udział w fascynujących warsztatach (wstęp wolny):
- „Teatr Okiem Guliwera” – spektakl Teatru Guliwer (27 czerwca, niedziela, godz. 15.00);
- „Ssaki, ptaki, teatralne draki – CIAŁO” – warsztat Teatru Guliwer (11 lipca, niedziela, godz. 13.00);
- „Baśnie Braci Grimm” – Teatr na Wagance (18 lipca, niedziela, godz. 12.00);
- „Mały Teatr Ilustracji” – Teatr Kamishibai (25 lipca, niedziela, godz. 12.00 i 1 sierpnia, godz. 12.00);
- „Alibajda” – Laboratorium opowieści „I co było dalej?” (8 sierpnia, niedziela, godz. 12.00);
- „Bajki na pomoc” – Laboratorium opowieści „I co było dalej?” (15 sierpnia, niedziela, godz. 12.00);
- „Ssaki, ptaki, teatralne draki – RYTM” – warsztat Teatru Guliwer (22 sierpnia, niedziela, godz. 13.00).
Cuda na talerzach i nie tylko
Na mapie wydarzeń Lata Konesera nie brakuje tych dla miłośników dobrego jedzenia. W soboty (3.07, 17.07, 31.07 i 21.08, w godz. 11.00-16.00) plac Konesera zamieni się w raj dla entuzjastów owoców. W ramach Owocowego Lata w Koneserze wprost od wytwórców będzie można spróbować i kupić nie tylko świeże produkty, ale także wszelkiej maści dżemy, konfitury, nalewki czy wina. Oczywiście stworzone z tego, co na polskich polach najlepsze – z jagód kamczackich, borówek, malin, agrestu, truskawek, porzeczek czy aronii. Nie zabraknie też dań przygotowanych przez restauracje, które można znaleźć w Centrum Praskim Koneser: Koneser Grill, Syreni Śpiew, ORZO Koneser, Bombaj Masala i Ferment Praski.
Całość Lata Konesera uzupełniają takie atrakcje jak poświęcona rękodziełu strefa kreatywna i festiwale Przerób-My, ZOO Market (pchli targ), „Klasyczny Koneser po raz trzeci. Wystawa klasycznej motoryzacji” (4 lipca, sobota), pokazy i warsztaty taneczne (swing) czy „Letnia Akademia Magii i Ściemy”, czyli cykl sobotnich warsztatów i pokazów cyrkowych oraz iluzji.
Więcej informacji o wszystkich wydarzeniach Lata Konesera można znaleźć na: koneser.eu
Nie śmieć w majówkę! - apel Operacji Czysta Rzeka
Majówkowy piknik w Elektrowni Powiśle
Cook Story w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.