Ruszył Pojedynek Smaku
Już ruszyły do boju! W pierwszym odcinku „Pojedynku Smaku” walkę stoczyły: Tysia Gotuje i Dieta bez diety. Kulinarne influencerki przygotowały regionalne dania kuchni kurpiowskiej i podhalańskiej. W kuchni królowała Kiełbasa Krakowska „Nasze Polskie” w towarzystwie polskiego ziemniaka. W tym odcinku Pojedynku Smaku rywalizują między sobą kotlety z gotowanych ziemniaków z kiełbasą i oscypkiem kontra regionalna babka ziemniaczana zwana rejbakiem/rajbakiem. Które danie wygra?
Justyna Ratajczak, znana w sieci jako Tysia Gotuje zdecydowała się na zrobienie ziemniaczanych kotletów z dodatkiem prawdziwego oscypka z mleka owczego i kiełbasy krakowskiej wieprzowej marki Duda Nasze Polskie. Do ich przygotowania inspiracją były Moskole, czyli tradycyjne ziemniaczane placki, będące podstawą góralskiej kuchni. Od wczesnych lat dzieciństwa Podhale jest bardzo bliskie sercu Justyny, zawsze z utęsknieniem czeka na wakacje, by móc wrócić w te rejony.
Konkurencją dla podhalańskiego dania był kurpiowski przebój – rejbak/rajbak, zwany również babką ziemniaczaną. Asia Wosińska, autorka bloga Dieta bez diety i serii bestsellerowych książek, przygotowała go w specjalnej odsłonie, dodając do niego aromatyczną suchą krakowską wieprzową Nasze Polskie. Nad kulinarną walką czuwał autorytet w swojej dziedzinie i ambasadorka akcji – Ewa Wachowicz.
– Kuchnia regionalna jest dla mnie bardzo ważna, to swoista wizytówka różnych miejsc Polski.
Od zawsze jestem zwolenniczką świeżych, lokalnych produktów i smaków z tradycją. Sama pochodzę
z Beskidu Żywieckiego i uwielbiam wracać do tamtejszych specjałów, kojarzą mi się z dzieciństwem
i rodzinnymi stronami. Mimo tego, że gotowanie jest moją pasją od wielu lat, a w kuchni czuję się jak ryba w wodzie, ten projekt będzie dla mnie ekscytującym wyzwaniem – mówi Ewa Wachowicz, ambasadorka akcji „Pojedynek Smaku”.
Właśnie wystartowała wielka akcja „Pojedynek Smaku”. W kulinarnych starciach weźmie udział szesnaścioro influencerów. Za zadanie mają przygotowanie najlepszych regionalnych potraw. Będziemy mogli oglądać online pojedynkowe zmagania rywalizujących między sobą zawodników reprezentujących różne regiony Polski. Zwycięzcy poszczególnych par przechodzą do kolejnych etapów bitwy. W kolejnym odcinku wystartują Jedz pysznie przeciwko Fit talerzyk przedstawiając kuchnię Mazowsza i Pomorza. O tym, kto zwycięży, zadecydują internauci w głosowaniu na stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl. Na wszystkich głosujących czekają atrakcyjne nagrody.
– Polska słynie ze swojej kuchni, a my jesteśmy z niej dumni. Dania regionalne i lokalne produkty są obecnie bardzo popularne. Polacy coraz częściej szukają pomysłu na przepisy inspirowane polskimi tradycjami. Kulinarni influencerzy, którzy biorą udział w „Pojedynku Smaku”, podzielą się z nami swoimi propozycjami na regionalne potrawy i udowodnią, że do ich przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników czy zaawansowanych umiejętności – mówi Beata Mroziuk, Dyrektor Marketingu Zakładów Mięsnych Silesia.
W swoich daniach kucharze będą wykorzystywać wędliny marki Duda Nasze Polskie. To linia produktów inspirowana polskimi smakami, która powstała z zamiłowania do tego co rodzime i tradycyjne.
Kolejny pojedynek już 27 stycznia. Zmierzą się ze sobą Mazowsze (Jedz pysznie) oraz Pomorze (Fit talerzyk). Zmagania można śledzić na żywo na profilach influencerów, specjalnie przygotowanej stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl oraz w mediach społecznościowych marki Duda – na Facebooku (@DudaNaszePolskie) i Instagramie (@duda_naszepolskie). Wielki finał walki odbędzie się w połowie marca.
![Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2 Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1837589612,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
![Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania](/files/_uploaded/glownekonf_981356281,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.