Ruszył Pojedynek Smaku
Już ruszyły do boju! W pierwszym odcinku „Pojedynku Smaku” walkę stoczyły: Tysia Gotuje i Dieta bez diety. Kulinarne influencerki przygotowały regionalne dania kuchni kurpiowskiej i podhalańskiej. W kuchni królowała Kiełbasa Krakowska „Nasze Polskie” w towarzystwie polskiego ziemniaka. W tym odcinku Pojedynku Smaku rywalizują między sobą kotlety z gotowanych ziemniaków z kiełbasą i oscypkiem kontra regionalna babka ziemniaczana zwana rejbakiem/rajbakiem. Które danie wygra?
Justyna Ratajczak, znana w sieci jako Tysia Gotuje zdecydowała się na zrobienie ziemniaczanych kotletów z dodatkiem prawdziwego oscypka z mleka owczego i kiełbasy krakowskiej wieprzowej marki Duda Nasze Polskie. Do ich przygotowania inspiracją były Moskole, czyli tradycyjne ziemniaczane placki, będące podstawą góralskiej kuchni. Od wczesnych lat dzieciństwa Podhale jest bardzo bliskie sercu Justyny, zawsze z utęsknieniem czeka na wakacje, by móc wrócić w te rejony.
Konkurencją dla podhalańskiego dania był kurpiowski przebój – rejbak/rajbak, zwany również babką ziemniaczaną. Asia Wosińska, autorka bloga Dieta bez diety i serii bestsellerowych książek, przygotowała go w specjalnej odsłonie, dodając do niego aromatyczną suchą krakowską wieprzową Nasze Polskie. Nad kulinarną walką czuwał autorytet w swojej dziedzinie i ambasadorka akcji – Ewa Wachowicz.
– Kuchnia regionalna jest dla mnie bardzo ważna, to swoista wizytówka różnych miejsc Polski.
Od zawsze jestem zwolenniczką świeżych, lokalnych produktów i smaków z tradycją. Sama pochodzę
z Beskidu Żywieckiego i uwielbiam wracać do tamtejszych specjałów, kojarzą mi się z dzieciństwem
i rodzinnymi stronami. Mimo tego, że gotowanie jest moją pasją od wielu lat, a w kuchni czuję się jak ryba w wodzie, ten projekt będzie dla mnie ekscytującym wyzwaniem – mówi Ewa Wachowicz, ambasadorka akcji „Pojedynek Smaku”.
Właśnie wystartowała wielka akcja „Pojedynek Smaku”. W kulinarnych starciach weźmie udział szesnaścioro influencerów. Za zadanie mają przygotowanie najlepszych regionalnych potraw. Będziemy mogli oglądać online pojedynkowe zmagania rywalizujących między sobą zawodników reprezentujących różne regiony Polski. Zwycięzcy poszczególnych par przechodzą do kolejnych etapów bitwy. W kolejnym odcinku wystartują Jedz pysznie przeciwko Fit talerzyk przedstawiając kuchnię Mazowsza i Pomorza. O tym, kto zwycięży, zadecydują internauci w głosowaniu na stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl. Na wszystkich głosujących czekają atrakcyjne nagrody.
– Polska słynie ze swojej kuchni, a my jesteśmy z niej dumni. Dania regionalne i lokalne produkty są obecnie bardzo popularne. Polacy coraz częściej szukają pomysłu na przepisy inspirowane polskimi tradycjami. Kulinarni influencerzy, którzy biorą udział w „Pojedynku Smaku”, podzielą się z nami swoimi propozycjami na regionalne potrawy i udowodnią, że do ich przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników czy zaawansowanych umiejętności – mówi Beata Mroziuk, Dyrektor Marketingu Zakładów Mięsnych Silesia.
W swoich daniach kucharze będą wykorzystywać wędliny marki Duda Nasze Polskie. To linia produktów inspirowana polskimi smakami, która powstała z zamiłowania do tego co rodzime i tradycyjne.
Kolejny pojedynek już 27 stycznia. Zmierzą się ze sobą Mazowsze (Jedz pysznie) oraz Pomorze (Fit talerzyk). Zmagania można śledzić na żywo na profilach influencerów, specjalnie przygotowanej stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl oraz w mediach społecznościowych marki Duda – na Facebooku (@DudaNaszePolskie) i Instagramie (@duda_naszepolskie). Wielki finał walki odbędzie się w połowie marca.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku
Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.
Medycyna
Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.
Gwiazdy
Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.