Komunikaty PR

Ryby nie są jedynym ich źródłem - czego nie wiesz o kwasach omega-3?

2021-07-21  |  10:00
Biuro prasowe

Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ, nie tylko na pracę mózgu, serca, ale także narządu wzroku. Warto o tym wiedzieć, ponieważ wielu z nas w codziennej trosce o swoje zdrowie, zupełnie zapomina o oczach... Organizm nie jest jednak w stanie wyprodukować tych związków sam, należy je dostarczać przede wszystkim w pożywieniu i odpowiedniej suplementacji. Co jeszcze warto wiedzieć o tych cennych dla naszych oczu składnikach?

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a konkretnie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tej grupie są także kwasy: EPA, DHA i ALA. Tłuszcze w odpowiednich ilościach są bardzo potrzebne w naszej diecie, ponieważ stanowią budulec komórek, dostarczają energii, a także ułatwiają rozpuszczanie się witamin, takich jak A, D, E i K, które jednocześnie są elementami kwasów omega-3. To właśnie dzięki tym związkom błona komórkowa może funkcjonować lepiej, tym samym usprawniając wszystkie procesy życiowe organizmu. Kwasy tłuszczowe stanowią także składnik siatkówki oka, a brak jej odpowiedniej pielęgnacji może prowadzić do rozwoju wad wzroku.

Gdzie naturalnie występują?

Niedobory kwasów omega-3 w diecie mogą doprowadzić do wielu chorób narządu wzroku, np. zwyrodnienia plamki żółtej. Żeby tego uniknąć powinniśmy włączyć do swojego codziennego jadłospisu odpowiednie produkty.

Największe naturalne źródła kwasów tłuszczowych to:

  • tłuste ryby, np. łosoś, sardynki, makrela,
  • owoce morza i algi,
  • awokado,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • nasiona rzepaku, soi, chia i lnu,
  • białe mięso z kurczaka.

Nie da się ukryć, że najważniejszym źródłem kwasów omega-3 w naszej diecie są ryby. Cennym źródłem kwasów tłuszczowych są również produkty, w których skład wchodzą oleje roślinne. Niestety jednak wiele osób wciąż ma niedobory kwasów omega-3. Przyczyną może być np. nieodpowiednio skomponowana dieta i spożywanie żywności o wysokim stopniu przetworzenia, będącej źródłem szkodliwych tłuszczów trans. Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu podczas procesu podgrzewania, dlatego spełniają one swoje zadanie jedynie wówczas, gdy produkty bogate w te składniki nie są poddawane zbyt wysokiej obróbce termicznej. Na przykład olej lniany zimno tłoczony, otrzymywany jest z dojrzałych nasion w temperaturze nie większej niż 40°C. Dzięki temu wartości odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne.

Jak inaczej można dostarczyć do organizmu kwasy omega-3?

Zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy omega-3 jest bardzo duże. Według Instytutu Żywności i Żywienia, należy dziennie przyjmować ok. 1/2 g tych związków.[1] By dopełnić swoją dietę i dodatkowo zadbać o wzrok, dobrze jest wybrać suplementy z kwasami tłuszczowymi, których zażywanie rekomenduje między innymi Polskie Towarzystwo Okulistyczne (PTO). Szczególnie polecane jest to osobom na diecie bezrybnej, wegetarianom oraz weganom. Warto sięgać po wygodne rozwiązanie, jakim jest zażywanie kapsułek (np. Ocuvite Complete). Oprócz kwasów omega-3 w ich składzie znajdziemy dodatkowo witaminy (C i E), a także luteinę, zeaksantynę i cynk. Odpowiednio dobrane składniki pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Choć kwasy omega-3 znajdziemy w wielu na co dzień spożywanych produktach, zapotrzebowanie na te związki jest na tyle duże, że oprócz stosowania diety bogatej we wspomniane składniki, powinniśmy dodatkowo je suplementować. Wprowadzenie tych kilku zasad do swojego życia już teraz, sprawi, że oczy odwdzięczą nam się pokazując to, co najpiękniejsze.


[1] EPA DHA dzienne zapotrzebowanie - suplementacja omega-3 (szkoleniacss.com)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.