Sekret długowieczności Japończyków, czyli jak żyć zdrowo z restauracją Sakana

Dieta japońska to nie tylko dobrze znane nam sushi. To przede wszystkim wyjątkowe podejście do zdrowia, którego korzenie sięgają wieków tradycji japońskiej. Dzięki odpowiedniej diecie, ten Kraj Kwitnącej Wiśni, jako jedyny na świecie, posiada tak duży odsetek osób, które przekroczyły 85. rok życia. Jak wygląda ich dieta? Czy podobne dania możemy znaleźć i w Polsce? Jak przygotować się do sezonu letniego smacznie i zdrowo?
- Dieta japońska to przede wszystkim głęboki szacunek dla natury, dlatego skupia się głównie na naturalnych i świeżych składnikach. Nierzadko zresztą surowych. Jednak jednym z kluczowych elementów diety japońskiej jest umiar. Kultura japońska zachęca do jedzenia aż do poczucia pełności w 80%. Porcje serwowane tam są mniejsze, niż te europejskie, bardziej estetyczne, a jedzone pałeczkami pozwalają świadomie rozkoszować się jedzeniem - mówi Szef Kuchni restauracji Sakana Bartosz Leszczyński.
TRADYCYJNA DIETA JAPOŃSKA
Dieta japońska jest bogata w ryby, owoce morza i produkty roślinne, zawiera niewiele białka zwierzęcego, cukru i tłuszczu. Opiera się na tradycyjnej kuchni japońskiej, znanej również jako washoku, która bazuje na małych porcjach z prostych i świeżych składników. Japońska metoda przyrządzania potraw akcentuje naturalne smaki i zachowuje wartości odżywcze składników, a tradycyjne techniki, takie jak gotowanie na parze, duszenie czy grillowanie, pozwalają na minimalne przetwarzanie składników, dzięki czemu ich walory odżywcze pozostają niemal nienaruszone. Ryż, ryby, tofu, makaron, wodorosty, natto czy nawet pędy bambusa to tylko wierzchołek góry lodowej bogactwa japońskiej kultury jedzenia. Potrawy Japończyków dostarczają wiele witamin, minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas czy cynk. Dodajmy do tego ryby, które bogate są w kwasy omega-3 oraz algi, które są źródłem jodu. Po połączeniu, wszystkie te składniki czynią kuchnię japońską jedną z najzdrowszych na świecie, bogatą dodatkowo w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu.
- Kuchnia japońska jest nie tylko jedną z najpopularniejszych na świecie, zwłaszcza słynne już sushi, ale przede wszystkim jedną z najzdrowszych. Świetnie wpływa na serce, tarczycę, kości, układ odpornościowy, kontroluje cholesterol. Cudownie wręcz wpływa na trawienie, detoksykację organizmu, ale i przyczynia się do uczucia sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała. W naszej restauracji dbamy nie tylko o jakość składników, ale i o idealne porcje jedzenia na talerzu. Sashimi z serioli z sosem yuzu-zuke z pudrem z miso czy łosoś sake podawany z warzywami w sosie Teriyaki to świetne propozycje, jak zjeść smacznie i z umiarem - opowiada Bartosz Leszczyński. Jeśli ktoś planuje obchodzić Światowy Dzień Zdrowia, który wypada 7 kwietnia, kuchnia japońska jest tu idealnym wyborem.
FERMENTOWANA ŻYWNOŚĆ, CZYLI JAK WZBOGACIĆ DIETĘ
Fermentacja jest jedną z najstarszych technik konserwacji żywności, którą Japończycy wyjątkowo sobie upodobali na przestrzeni wieków. - Miso, czyli pasta z fermentowanej soi, to klasyk i podstawa wielu zup i dań, ponieważ nadaje im głęboki, lekko kwaśny smak umami. Natto z kolei to sfermentowana soja, wykorzystywana w diecie codziennej, popularna ze względu na dużą zawartość białka. I znany oczywiście wszystkim sos sojowy, tak chętnie wykorzystywany do urozmaicenia smaku sushi - przytacza przykłady fermentowanej żywności Leszczyński.
Fermentowane produkty nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również przynoszą korzyści zdrowotne. Dzięki procesowi fermentacji, produkty te są bogate w probiotyki, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie, wzmacniają system odpornościowy, przekształcają minerały w rozpuszczalną i bardziej przyswajalną formę dla naszego organizmu.
ZIELONA HERBATA – TYLKO TRADYCJA CZY COŚ WIĘCEJ?
Herbata to jeden z najważniejszych punktów japońskiego stylu życia. Zielona herbata, znana jako sencha, jest najpopularniejszym napojem i często towarzyszy każdemu posiłkowi. Jej delikatny, lekko gorzkawy smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi japońskimi potrawami. W Japonii podstawowymi odmianami herbaty zielonej jest słynna już matcha, czyli lekko gorzka herbata w proszku, genmaicha, czyli liść zielonej herbaty prażony w brązowym ryżu oraz ryokucha, a więc herbata poddana działaniu pary wodnej. Wszystkie te herbaty są bogate w antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki.
- W tokijskich restauracjach często możemy też spotkać herbatę sakurę – jest to napój z marynowanych kwiatów wiśni o ciekawym, słonawym smaku. A mleko sojowe, które możemy znaleźć w Japonii aż w 50 smakach, możemy posmakować nawet gorące, prosto z garnka od ulicznego sprzedawcy. Chociaż w naszej restauracji stawiamy jednak na klasykę – już od wejścia delikatnie wyczuwalny jest zapach świeżo parzonej zielonej herbaty - śmieje się Szef Kuchni Sakany.
---
Sakana Sushi Bar – izakaya – japoński bar z przekąskami – zlokalizowany w nowych tętniących życiem Browarach Warszawskich w samym sercu Woli. Lokal znanej sieci Sakana w kolejnej odsłonie serwuje tradycyjne sushi i wiele nowych dań inspirowanych orientalną kuchnią, w formie talerzyków z przekąskami do dzielenia. W tygodniu restauracja serwuje lunche od godz. 12.00-15.00. Na gości czekają ciepłe wnętrza w minimalistycznym nowoczesnym stylu, miejsca przy barze oraz przy stolikach z opcją rezerwacji, w sezonie letnim duży ogród z widokiem na główny plac Browarów Warszawskich.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.