Sekret długowieczności Japończyków, czyli jak żyć zdrowo z restauracją Sakana
Dieta japońska to nie tylko dobrze znane nam sushi. To przede wszystkim wyjątkowe podejście do zdrowia, którego korzenie sięgają wieków tradycji japońskiej. Dzięki odpowiedniej diecie, ten Kraj Kwitnącej Wiśni, jako jedyny na świecie, posiada tak duży odsetek osób, które przekroczyły 85. rok życia. Jak wygląda ich dieta? Czy podobne dania możemy znaleźć i w Polsce? Jak przygotować się do sezonu letniego smacznie i zdrowo?
- Dieta japońska to przede wszystkim głęboki szacunek dla natury, dlatego skupia się głównie na naturalnych i świeżych składnikach. Nierzadko zresztą surowych. Jednak jednym z kluczowych elementów diety japońskiej jest umiar. Kultura japońska zachęca do jedzenia aż do poczucia pełności w 80%. Porcje serwowane tam są mniejsze, niż te europejskie, bardziej estetyczne, a jedzone pałeczkami pozwalają świadomie rozkoszować się jedzeniem - mówi Szef Kuchni restauracji Sakana Bartosz Leszczyński.
TRADYCYJNA DIETA JAPOŃSKA
Dieta japońska jest bogata w ryby, owoce morza i produkty roślinne, zawiera niewiele białka zwierzęcego, cukru i tłuszczu. Opiera się na tradycyjnej kuchni japońskiej, znanej również jako washoku, która bazuje na małych porcjach z prostych i świeżych składników. Japońska metoda przyrządzania potraw akcentuje naturalne smaki i zachowuje wartości odżywcze składników, a tradycyjne techniki, takie jak gotowanie na parze, duszenie czy grillowanie, pozwalają na minimalne przetwarzanie składników, dzięki czemu ich walory odżywcze pozostają niemal nienaruszone. Ryż, ryby, tofu, makaron, wodorosty, natto czy nawet pędy bambusa to tylko wierzchołek góry lodowej bogactwa japońskiej kultury jedzenia. Potrawy Japończyków dostarczają wiele witamin, minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas czy cynk. Dodajmy do tego ryby, które bogate są w kwasy omega-3 oraz algi, które są źródłem jodu. Po połączeniu, wszystkie te składniki czynią kuchnię japońską jedną z najzdrowszych na świecie, bogatą dodatkowo w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu.
- Kuchnia japońska jest nie tylko jedną z najpopularniejszych na świecie, zwłaszcza słynne już sushi, ale przede wszystkim jedną z najzdrowszych. Świetnie wpływa na serce, tarczycę, kości, układ odpornościowy, kontroluje cholesterol. Cudownie wręcz wpływa na trawienie, detoksykację organizmu, ale i przyczynia się do uczucia sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała. W naszej restauracji dbamy nie tylko o jakość składników, ale i o idealne porcje jedzenia na talerzu. Sashimi z serioli z sosem yuzu-zuke z pudrem z miso czy łosoś sake podawany z warzywami w sosie Teriyaki to świetne propozycje, jak zjeść smacznie i z umiarem - opowiada Bartosz Leszczyński. Jeśli ktoś planuje obchodzić Światowy Dzień Zdrowia, który wypada 7 kwietnia, kuchnia japońska jest tu idealnym wyborem.
FERMENTOWANA ŻYWNOŚĆ, CZYLI JAK WZBOGACIĆ DIETĘ
Fermentacja jest jedną z najstarszych technik konserwacji żywności, którą Japończycy wyjątkowo sobie upodobali na przestrzeni wieków. - Miso, czyli pasta z fermentowanej soi, to klasyk i podstawa wielu zup i dań, ponieważ nadaje im głęboki, lekko kwaśny smak umami. Natto z kolei to sfermentowana soja, wykorzystywana w diecie codziennej, popularna ze względu na dużą zawartość białka. I znany oczywiście wszystkim sos sojowy, tak chętnie wykorzystywany do urozmaicenia smaku sushi - przytacza przykłady fermentowanej żywności Leszczyński.
Fermentowane produkty nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również przynoszą korzyści zdrowotne. Dzięki procesowi fermentacji, produkty te są bogate w probiotyki, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie, wzmacniają system odpornościowy, przekształcają minerały w rozpuszczalną i bardziej przyswajalną formę dla naszego organizmu.
ZIELONA HERBATA – TYLKO TRADYCJA CZY COŚ WIĘCEJ?
Herbata to jeden z najważniejszych punktów japońskiego stylu życia. Zielona herbata, znana jako sencha, jest najpopularniejszym napojem i często towarzyszy każdemu posiłkowi. Jej delikatny, lekko gorzkawy smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi japońskimi potrawami. W Japonii podstawowymi odmianami herbaty zielonej jest słynna już matcha, czyli lekko gorzka herbata w proszku, genmaicha, czyli liść zielonej herbaty prażony w brązowym ryżu oraz ryokucha, a więc herbata poddana działaniu pary wodnej. Wszystkie te herbaty są bogate w antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki.
- W tokijskich restauracjach często możemy też spotkać herbatę sakurę – jest to napój z marynowanych kwiatów wiśni o ciekawym, słonawym smaku. A mleko sojowe, które możemy znaleźć w Japonii aż w 50 smakach, możemy posmakować nawet gorące, prosto z garnka od ulicznego sprzedawcy. Chociaż w naszej restauracji stawiamy jednak na klasykę – już od wejścia delikatnie wyczuwalny jest zapach świeżo parzonej zielonej herbaty - śmieje się Szef Kuchni Sakany.
---
Sakana Sushi Bar – izakaya – japoński bar z przekąskami – zlokalizowany w nowych tętniących życiem Browarach Warszawskich w samym sercu Woli. Lokal znanej sieci Sakana w kolejnej odsłonie serwuje tradycyjne sushi i wiele nowych dań inspirowanych orientalną kuchnią, w formie talerzyków z przekąskami do dzielenia. W tygodniu restauracja serwuje lunche od godz. 12.00-15.00. Na gości czekają ciepłe wnętrza w minimalistycznym nowoczesnym stylu, miejsca przy barze oraz przy stolikach z opcją rezerwacji, w sezonie letnim duży ogród z widokiem na główny plac Browarów Warszawskich.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Damian Janikowski: Radosław Majdan to jest superkompan na wyprawy, na zakupy i megagość do pogadania
Były zapaśnik podkreśla, że udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” nie był dla niego szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ wiele z konkurencji przypominało mu codzienne treningi. Mimo to Damian Janikowski nie czuł się pewnie, gdyż rywalizował z utalentowanymi sportowcami, takimi jak Adam Kszczot czy Jakub Rzeźniczak. Zauważył też, że Radosław Majdan, a prywatnie jego sąsiad, nie był groźnym przeciwnikiem, ale raczej świetnym towarzyszem wyprawy.
Zdrowie
Eksperci: e-papierosy to poważny problem wśród dzieci. Nowe przepisy to dobry krok, ale absolutnie niewystarczający
Konsumpcja e-papierosów wśród młodzieży rośnie alarmująco: statystyki pokazują, że sięga po nie już ponad 20 proc. nastolatków w wieku 13–15 lat. Eksperci alarmują, że takie produkty są specjalnie zaprojektowane pod młodych użytkowników, oferując atrakcyjne smaki, opakowania i marketing. Rząd skierował do Sejmu projekt nowelizacji przepisów, który wprowadza zakaz sprzedaży wszystkich e-papierosów i woreczków nikotynowych nieletnim oraz ogranicza możliwość ich używania w miejscach publicznych. Jednak specjaliści podkreślają, że konieczne jest dalsze uszczelnienie przepisów, zwłaszcza w zakresie sprzedaży internetowej. Konsultant krajowy ds. zdrowia publicznego, prof. Łukasz Balwicki, mówi wprost, że należy wyeliminować z obrotu jednorazowe e-papierosy, jako produkty najbardziej atrakcyjne dla dzieci i młodzieży.
Teatr
Jadwiga Jankowska-Cieślak i Daniel Olbrychski po 50 latach znów zagrają małżeństwo w sztuce „Przebłyski”. „To duża rozkosz spotkać się po tylu latach”
Twórcy sztuki zatytułowanej „Przebłyski” podkreślają, że jest to spektakl – lustro każdej pary. Kreowani przez Jadwigę Jankowską-Cieślak i Daniela Olbrychskiego Rosa i Abrasza przez lata byli małżeństwem, a w chwili śmierci mężczyzny widzowie dostają kompendium wiedzy o ich niełatwym życiu. Odtwórca głównej roli cieszy się, że znów może się spotkać na scenie z aktorką, która od lat robi na nim ogromne wrażenie. Przyznaje też, że Serge Kribus napisał ten tekst z myślą o nim i zależało mu, żeby zagrał tę sztukę w Paryżu. Najpierw jednak przedstawienie zostanie zaprezentowane w polskiej wersji.